Linkuri accesibilitate

Antony Blinken și Lloyd Austin , așteptați la Kiev


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și secretarul de stat american Antony Blinken, Kiev, 19 ianuarie 2022.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și secretarul de stat american Antony Blinken, Kiev, 19 ianuarie 2022.

Șeful diplomației americane Antony Blinken și ministrul apărării Lloyd Austin ar urma să facă o vizită la Kiev pentru a discuta solicitarea Ucrainei de a primi armament mai puternic, după două luni de lupte cu forțele ruse invadatoare.

Dacă va avea loc, vizita lui Blinken și Austin la Kiev va marca prima prezență pe timp de război la cel mai înalt nivel a unor oficialități americane în capitala ucraineană, după o serie de vizite acolo ale mai multor lideri europeni, relatează agenția Reuters

Casa Albă nu a confirmat deocamdată vreun plan de călătorie pentru Blinken și Austin, iar Departamentul de stat și Pentagonul nu au comentat pe marginea acestui subiect.

Războiul intră în a treia lună, și nu există vreun semn că luptele care au șocat lumea, au ucis mii de oameni, au dezărădăcinat alte câteva milioane și au distrus orașe întregi, se vor termina curând.

„Mâine vom discuta această listă exactă de arme esențiale pentru noi și ritmul livrărilor”, a declarat Zelenski sâmbătă seara la o conferință de presă dramatică organizată într-o stație de metrou de la Kiev. „Am dori să avem arme grele puternice, și imediat ce vom avea aceste arme vom recuceri teritoriile ocupate temporar”, a mai spus șeful statului ucrainean, citat de Reuters.

Remarcile lui Zelenski au venit după ce Rusia și-a reluat asaltul asupra luptătorilor ucraineni care încă rezistă la combinatul sideruric Azovstal din Mariupol, la câteva zile după ce Moscova s-a declarat victorioasă în câteva puncte-cheie din orașul-port strategic din sudul Ucrainei, și a spus că forțele sale nu au nevoie să cucerească Azovstal.

Atacul asupra orașului Mariupol, cea mai mare bătălie a conflictului, durează de câteva săptămâni. Cucerirea orașului e considerată vitală pentru încercarea Rusiei de a conecta regiunea estică Donbas cu Crimeea, peninsula ucraineană de la Marea Neagră anexată abuziv de Rusia în 2014.

Ucraina estimează că zeci de mii de civili au fost uciși la Mariupol până acum și spune că alți 100.00 de civili se află încă acolo. O nouă încercare de evacuare a locuitorilor orașului a eșuat sâmbătă, a anunțat un consilier al primarului de la Mariupol.

Duminică, armata ucraineană a spus că forțele ruse își continuă ofensiva în estul Ucrainei în încercarea de a obține controlul total în regiunile Donețk și Luhansk, și de a asigura o rută terestră către Crimeea, adăugând că rușii atacă atât infrastructura militară cât și pe cea civilă.

Zelenski a mai declarat sâmbătă că cel puțin opt oameni au fost în portul Odesa de la Marea Neagră, după ce două rachete rusești au lovit o instalație militară, și altele două clădiri rezidențiale. Numărul morților nu a putut fi confirmat din surse independente.

Rusia a negat că atacă civili în ceea ce Putin a spus că e o „operațiune militară specială” menită să „demilitarizeze„ și „denazifice” Ucraina, operațiune despre care Occidentul spune că e un război neprovocat. Ministerul rus al Apărării a precizat sâmbătă că a folosit rachete ghidate de înaltă precizie pentru a distruge la Odesa un terminal logistic care conținea arme livrate Ucrainei de către Statele Unite și mai multe țări europene.

Vineri, generalul rus Rustam Minnekaiev a spus că trupele rusești au ca obiectiv cucerirea estului și sudului Ucrainei și că acest coridor terestru va oferi Rusiei și acces în Transnistria, unde sunt deja staționate trupe rusești.

Ministerul moldovean de externe l-a convocat în aceeași zi pe ambasadorul rus la Chișinău pentru a-și exprima îngrijorarea față de afirmațiile lui Minnekaiev.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG