Linkuri accesibilitate

Șeful Moldovagaz nu exclude că Gazprom va opri livrările către Moldova


Președintele Consiliului de Administrație al SA Moldovagaz Vadim Ceban nu exclude că Republica Moldova ar putea rămâne fără gaze în luna noiembrie.

Ceban a declarat laconic pentru TASS, agenția oficială de la Moscova: „Eu nu exclud un asemenea scenariu”.

Vicepremierul pentru Infrastructură, Andrei Spînu, a spus la ședința guvernului din această săptămână că, deși a făcut mai multe încercări de a discuta cu responsabili ai Gazprom, nu a primit nici un răspuns, astfel încât nu există claritate în privința livrărilor de gaze rusești pentru luna noiembrie. Spînu a mai spus că autoritățile fac achiziții noi de volume suplimentare de gaze. Rezervele de gaze au ajuns la aproximativ 100 de milioane de metri cubi.

La aceeași ședință a Cabinetului de miniștri, premierul Natalia Gavrilița și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situația din sectorul energetic, spunând că „se întâmplă cele mai pesimiste scenarii” și că Republica Moldova se confruntă „cu mai multe probleme suprapuse concomitent.”

De la 1 octombrie, Gazprom a redus livrările de gaze către Moldova cu 30%. Acest fapt a condus la micșorarea de la 70% până la 27% a pachetului de energie electrică achiziționat de la Centrala de a Cuciurgan (MGRES).

În aceste zile, volumul cumpărat de malul drept de la MGRES nu acoperă nici jumătate din necesitățile malului drept. 35% din volume sunt acoperite din importurile din România. Asta după ce Ucraina a fost nevoită să întrerupă livrările de gaze către Moldova urmare a distrugerilor masive cauzate sectorului energetic în rezultatul atacurilor ruse.

Pe fondul unui deficit de energie, autoritățile moldovene au recomandat cetățenilor și agenților economici să economisească resursele energetice.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG