Linkuri accesibilitate

Șeful NATO a cerut Rusiei să permită urgent inspectorilor ONU acces la Zaporojie


Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, Bruxelles, 17 august 2022.

Șeful NATO a cerut Rusiei să permită urgent inspectorilor ONU acces la centrala nucleară Zaporojie, pe fundalul creșterii temerilor legate de securitatea uzinei din cauza invaziei rusești în Ucraina.

Vorbindu-le jurnaliștilor la Bruxelles pe 17 august, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice Jens Stoltenberg a afirmat că Rusia trebuie să-și retragă imediat toate trupele de la centrala nucleară ocupată de armata rusă în luna martie.

Ocuparea centralei de către Rusia „este o serioasă amenințare la adresa siguranței și securității acestei facilități [și] mărește riscurile unui accident nuclear. Este urgent să se permită o inspecție a Agenției Atomice Internaționale și retragerea trupelor ruse”, a spus Stoltenberg.

Kievul insistă că rușii folosesc centrala nucleară drept bază militară, inclusiv prin stocarea acolo de arme periculoase și prin bombardarea zonei.

Pe 14 august, 42 de țări au dat publicității o declarație prin care condamnă invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina și spun că prezența forțelor militare ruse la Zaporojie nu permite autorităților să respecte măsurile de siguranță nucleară și de prevenire a scurgerilor radioactive. Între semnatarii declarației se numără R.Moldova, Uniunea Europeană și Statele Unite.

Lucrătorii ucraineni de la centrala nucleară s-au plâns că sunt epuizați și că sunt obligați de ruși să muncească cu arma la tâmplă, și spun că Rusia pregătește o manevră riscantă de a redirecționa producția de energie de la Zaporojie spre o rețea electrică sub control rusesc.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG