Linkuri accesibilitate

Șeful Pentagonului: Ucraina poate recuceri orașul Herson de la Rusia


Vedere aeriană a orașului Herson.
Vedere aeriană a orașului Herson.

Forțele ucrainene pot recuceri orașul strategic Herson de la trupele ruse, a declarat joi ministrul american al apărării Lloyd Autin, în ceea ce ar putea constitui o înfrângere majoră a Rusiei în invazia sa din țara vecină, relatează agenția Reuters.

Remarcile lui Austin au coincis cu declarațiile unei oficialități instalate de Moscova în regiunea Herson, care a spus că e foarte posibil ca armata rusă să-și retragă militarii de pe malul vestic al râului Nipru, ceea ce ar fi o retragere semnificativă.

O capcană a Moscovei?

Cu toate acestea, autoritățile ucrainene și mai mulți analiști occidentali sunt circumspecți cu privire la acest anunț, iar Moscova a tăcut până acum cu privire la ceea ce ar putea însemna cea mai umilitoare retragere a Rusiei până acum de pe câmpul de luptă din Ucraina.

Kievul spune că încă se luptă în regiune și se întreabă dacă nu cumva Moscova încearcă să întindă o capcană, simulând o retragere.

„E foarte posibil ca unitățile noastre, militarii noștri să se mute pe malul stâng [estic]”, a spus Kiril Stremousov, administratorul civil adjunct instalat de Moscova în regiunea Herson într-un interviu pentru Soloviov Live, o instituție media online pro-Kremlin.

Zona include orașul Herson, capitala regiunii cu același nume, și singurul oraș important capturat intact de ruși de la invazia din februarie, și parte dintr-un dig uriaș pest râul Nipru, care controlează alimentarea cu apă pentru irigarea peninsulei ucrainene Crimeea, ocupată ilegal de Rusia în 2014.

Rusia a negat anterior cu vehemență că forțele sale ar plănui să se retragă din regiune, pe care președintele rus Vladimir Putin a pretins că a anexat-o în septembrie.

Joi, au existat mai multe speculații dacă Rusia intenționează cu adevărat să se retragă, după ce pe internet au circulat fotografii arătând că drapelul rus a dispărut de pe principala clădire administrativă din Herson, relatează Reuters, adăugând că autoritățile ucrainene au spus că acele imagini ar putea fi o dezinformare rusească.

Lloyd Austin: ucrainenii au puterea să-i alunge pe ruși

Ministrul american al apărării nu a răspuns la întrebarea dacă forțele ruse se pregătesc într-adevăr să plece de la Herson. Dar, continuă Reuters, probabil în cele mai optimiste comentarii ale sale cu privire la contra-ofensiva ucrainenilor, el s-a declarat încrezător în capacitatea lor de a-i alunga pe ruși.

„Legat de capacitatea ucrainenilor de a recuceri teritoriul rămas de pe malul vestic al râului Nipru și în Herson, cu siguranță cred că au puterea asta”, a spus șeful Pentagonului la o conferință de presă la Pentagon, adăugând: „cel mai important e că ucrainenii cred ei înșiși că au capacitatea de a face asta. I-am văzut angajându-se metodic dar eficient într-un efort de a-și recăpăta teritoriul lor suveran”.

Rusia luptă de luni de zile să apere punga de teritoriu pe care o controlează pe malul vestic la gura râului Nipru, unde Moscova a trimis întăriri de zeci de mii de militari, zona fiind una din cele mai importante priorități ale sale pe câmpul de luptă.

Ucraina atacă de câteva luni principalele poduri peste Nipru, făcând dificil pentru Rusia să-și aprovizioneze trupele de pe malul vestic.

Trupele ucrainene înaintează de-a lungul Niprului după ce au spart frontul rusesc la începutul lui octombrie, dar înaintarea lor a încetinit între timp.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG