Linkuri accesibilitate

Șeful SIS sugerează că în spatele scurgerilor de pe Telegram ar sta serviciile secrete rusești


Directorul SIS, Alexandru Musteață.
Directorul SIS, Alexandru Musteață.

În spatele spargerii conturilor de Telegram ale unor demnitari moldoveni par a fi serviciile speciale ale altor state, primii suspecți fiind reprezentanții Federației Ruse, susține directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteață.

Șeful SIS a spus într-o emisiune TV că aceste acțiuni ar face parte dintr-o campanie de tensionare a situației din R. Moldova și de subminare a încrederii cetățenilor în instituțiile statului.

Săptămâna trecută, au fost sparte conturile de Telegram ale președintei Maia Sandu, vicepremierului Andrei Spînu, ministrului Justiției, Sergiu Litivineco, șefului Poliției, Viorel Cernăuțeanu, și consilierului prezidențial, Dorin Recean. Șeful SIS spune că numărul conturilor sparte ar putea fi mai mare, în realitate.

Potrivit lui Musteață, în legătură cu aceste incidente a fost pornit un dosar penal, iar SIS oferă procurorilor tot sprijinul necesar.

„Pare a fi o spargere a conturilor de Telegram, nu a telefoanelor ca dispozitive, ci a conturilor. Nu toată lumea a identificat încă spargerea. Tehnic vorbind, este o procedură ce nu poate fi identificată imediat. Când ai un număr atât de mare de conturi, toate accesate clandestin în aceeași perioadă, ar putea fi un acces de pe server. Vom expedia o scrisoare către compania care gestionează această aplicație. Deocamdată, e vorba de conversațiile de pe această aplicație și nu sunt făcute publice alte date din telefoane”, a spus Alexandru Musteață la ProTV, citat de IPN.

El susține că SIS poate asigura confidențialitatea conversațiilor demnitarilor doar pe linia telefonică guvernamentală, care este criptată, iar conversațiile private reprezintă responsabilitatea fiecăruia.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a recunoscut că în rezultatul spargerii contului său, în spațiul public au fost publicate fragmente din corespondența sa personală. Potrivit ministrului, mai multe convorbiri ar fi fost trunchiate și rupte din context. De asemenea, reprezentanții președinției au anunțat că și conversațiile care-i sunt atribuite consilierului prezidențial, Dorin Recean, ar fi fost fabricate.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG