Linkuri accesibilitate

Zelenski: Știrea că m-am îmbolnăvit, „fake news” răspândit de hackerii ruși


Vladimir Putin și Volodimir Zelenski (colaj)

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a asigurat pe ucraineni că se simte bine, pentru a contracara știrile despre faptul că sănătatea sa s-ar fi deteriorat. Aceste informații, spune Zelenski, au fost răspândite de hackerii ruși.

Zelenski, în vârstă de 44 de ani, a făcut aceste remarci pe 21 iulie într-o înregistrare video postată pe Instagram din biroul său. Postarea a apărut la doar câteva ore după ce Kremlinul a negat zvonurile potrivit cărora președintele rus Vladimir Putin ar suferi de probleme de sănătate și după ce o companie media ucraineană a declarat că hackerii au difuzat o știre falsă despre sănătatea lui Zelenski la unul dintre posturile sale de radio în urma unui atac cibernetic.

TAVR Media a declarat că infractorii cibernetici au răspândit informații false conform cărora Zelenski ar fi fost la terapie intensivă, iar atribuțiile sale ar fi fost îndeplinite de Ruslan Ștefanașciuk, liderul Parlamentului ucrainean.

Nu și-a revendicat nimeni atacul cibernetic. Zelenski spune că ar fi vorba despre „mai multe știri false” lansate de ruși pentru a insinua că nu mai deține controlul Ucrainei.

Kremlinul reacționase mai devreme la speculațiile din presă privind starea de sănătate a lui Putin, respingând zvonurile ca fiind „nimic altceva decât falsuri”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că accesul de tuse pe care Putin l-a avut în timpul unei apariții publice pe 20 iulie s-a datorat unei răceli pe care a contractat-o în timpul unei călătorii în Iran, din cauza aerului condiționat.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG