Linkuri accesibilitate

Țările baltice discută cu aliații NATO desfășurarea de trupe suplimentare pentru descurajarea Rusiei


Avioane Eurofighter Typhoon italiene (front) F-16 norvegiene patrulează spațiul aerian al țărilor baltice
Avioane Eurofighter Typhoon italiene (front) F-16 norvegiene patrulează spațiul aerian al țărilor baltice

Țările baltice discută cu aliații din NATO despre posibilitatea desfășurării de contingente militare suplimentare pentru descurajarea Rusiei, a spus miercuri președinta Estoniei, Kaja Kallas, într-un interviu cu Reuters, înaintea unei întâlniri pe teme de securitate între Rusia și NATO.

Rusia, care a masat trupe la granița cu Ucraina, a cerut ca asemenea desfășurări de trupe NATO să nu mai aibă loc, iar alianța să nu mai primească noi membri în Europa. Estonia, Letonia și Lituania, toate conduse vreme de decenii de la Moscova, sunt membre în NATO și UE din 2004, și au cerut mereu o prezență militară aliată sporită pe teritoriile lor.

„Sigur că discutăm cu aliații noștri mărirea prezenței lor aici, ca element de descurajare”, a spus Kallas într-un interviu video cu Reuters, de la Tallin, fără să dea alte detalii. „Dacă vă uitați la hartă, țările baltice sunt o peninsulă NATO, și de aceea avem temerile noastre”, a mai spus Kallas. Unități NATO cu aproximativ 1000 de militari au fost desfășurate în țările baltice, ca și în Polonia, după anexarea de către ruși a Crimeii ucrainene în 2014.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG