Linkuri accesibilitate

Țările occidentale încearcă să-și evacueze cât mai repede personalul din Kabul


Pasageri îndreptându-se către aeroportul din Kabul, 15 august 2021

Țările occidentale își accelerează eforturile pentru evacuarea personalului diplomatic de la Kabul, după ce milițiile Taliban au ajuns la periferia capitalei afgane, controlând deja cea mia mare parte a Afganistanului. Oficiali americani sunt citați spunând că diplomații sunt transportați cu elicopterele de la ambasada aflată într-un cartier fortificat al capitalei afgane, la aeroport.

Kabul: personalul ambasadei americane este evacuat cu elicoptere militare, 15 august 2021.
Kabul: personalul ambasadei americane este evacuat cu elicoptere militare, 15 august 2021.

Între timp, televiziunea publică germană ARD relata că aeroportul, unde se află și circa 80 de angajați ai ambasadei germane, ar fi scena unor schimburi de focuri.

Pasageri afgani în drum spre aeroportul din Kabul, 15 august 2021.
Pasageri afgani în drum spre aeroportul din Kabul, 15 august 2021.

În cursul zilei s-a anunțat că președintele afgan Ashraf Ghani, care a refuzat să demisioneze până în ultimul moment, a părăsit țara și s-ar afla în Tadjikistan. Restul guvernului este pe cale de a ceda puterea milițiilor Taliba.

Marea Britanie, Germania și Italia, la fel ca Statele Unite, încearcă să-și evacueze cât mai repede personalul din Afganistan.

Toate aceste guverne și nu numai, declară că vor să-i protejeze și pe afganii cu care au colaborat, fie că erau traducători, șoferi, călăuze sau angajați locali ai misiunilor diplomatice sau bazelor militare. Viețile acestora sunt în pericol acum, odată cu venirea la putere a milițiilor Taliban. Este vorba de mii de afgani care speră să fie evacuați.

În Germania, s-au creat deja o serie de inițiative private, lansate de militari în rezervă care au servit în Afganistan, și care acum vor să-i ajute pe foștii lor colaboratori afgani să părăsească țara.

Totodata, cele mai mari publicații germane, între care Spiegel, FAZ, DW și Die Zeit au apelat la guvernul de la Berlin să-i includă și pe colaboratorii lor locali (jurnaliști sau personal auxiliar) în orice program de evacuarea.

Militari afgani păzesc așa-numita Zonî Verde din Kabul care este zona rezidențială și diplomatică, 15 august 2021.
Militari afgani păzesc așa-numita Zonî Verde din Kabul care este zona rezidențială și diplomatică, 15 august 2021.

Ambasada Rusiei, pe de altă parte, rămâne deschisă, un oficial al ministerului rus de Externe a spus că angajații misiunii ruse își continuă activitatea „în mod calm”. Agenția rusă TASS a relatat că talibanii au promis să garanteze securitatea ambasadei Ruisei.

China, la rândul ei, a negociat se pare încă de săptămâna trecută, la Beijing, cu o delegație Taiban, securitatea personalului său din Afganistan.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG