Linkuri accesibilitate

Țările străine intensifică evacuarea din Afganistan a propriilor cetățeni


Țările străine continuă să intensifice evacuarea din Afganistan a propriilor cetățeni și a afganilor care au lucrat cu aceștia, pe fondul îngrijorării crescânde în legătură cu faptul că talibanii aflați de câteva zile la cârma țării blochează rutele către aeroportul din Kabul. Eforturile de evacuare au loc în timp ce Afganistanul marchează la 19 august ziua independenței, existând temeri că pot avea loc violențe.

Mii de oameni încearcă să fugă din Afganistan de când gruparea militantă fundamentalistă a preluat controlul la Kabul, pe 15 august, controlând și cea mai mare parte a țării, în urma unei ofensive fulgerătoare care a însoțit retragerea trupelor americane și aliate după aproape două decenii.

Liderii talibanilor au spus că vor instaurarea păcii și un guvern incluziv, în limitele valorilor islamiste, afirmând că nu se vor răzbuna pe oponenți. Dar relatările de la fața locului sugerează că talibanii au instalat puncte de control și filtre în jurul aeroportului din Kabul, pe 19 august, oprindu-i chiar și pe afganii care au autorizație valabilă de călătorie. 12 persoane au fost ucise în și în jurul aeroportului, au declarat oficialii talibani și ai NATO. De asemenea, talibanii au intervenit în forță pe 18 august, în orașul Jalalabad, pentru a dispersa o primă manifestație majoră a localnicilor împotriva insurgenței.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG