Linkuri accesibilitate

Ştiri

Țihanovskaia: e doar o chestiune de timp pînă ce Lukașenka va fi dat la o parte

Svetlana Țihanovskaia, imagine de arhivă.

Lidera opoziției din Belarus Svetlana Țihanovskaia spune că „e doar o chestiune de timp” pînă ce președintele autoritar Lukașenka va fi dat la o parte. Într-un interviu pentru publicația americană „New Yorker”, Țihanovskaia, care se descrie pe sine drept „lidera Belarusului democrat”, spune că deși protestele aproape zilnice împotriva rezultatului alegerilor din 9 august ar putea pierde din elan în timpul iernii, Lukașenka e „falimentar din unct de vedere politic”, iar protestele se vor aprinde din nou în primăvară.

Mai multe persoane au fost ucise și cîteva mii arestate în urma protestelor care au început după ce Lukașenka a fost declarat învingător în alegerile prezidențiale din 9 august. Opoziția și demonstranții spun că scrutinul a fost măsluit, și a cerut repetarea lui. Au existat relatări credibile privind torturarea demonstranților de către forțele de securitate în timpul reprimării protestelor.

Vezi ultimele știri ale zilei

Maia Sandu, revenind de la Bruxelles: R. Moldova se bucură de o „deschidere enormă” din partea UE

Maia Sandu, președinta R. Moldova, și Ursula Von Der Leyen, președinta Comisiei Europene, la Bruxelles, 18 ianuarie 2021

La întoarcerea din vizita sa de două zile la Bruxelles, președinta Maia Sandu a declarat miercuri, la Chișinău, că R. Moldova se bucură de o „deschidere enormă” din partea Uniunii Europene, dar, pentru a o valorifica, trebuie să combată corupția, inclusiv să facă progrese reale în investigarea furtului miliardului. „UE vrea să ne ajute (...), dar trebuie să aibă aici un partener de încredere. Este sarcina noastră să ne organizăm pe intern și să avem o guvernare stabilă și responsabilă”, a spus Sandu, care a vizitat Bruxelles-ul pentru prima dată de la alegerea sa în calitate de președintă, în luna noiembrie. Ea a subliniat că a primit promisiuni europene de sprijin pentru asigurarea R. Moldova cu vaccinuri anti COVID-19 și noi echipamente medicale pentru lupta cu pandemia de coronavirus. Șefa statului a repetat că pledează pentru organizarea „cât mai curând” a unor alegeri parlamentare anticipate, care să elimine din parlamentul moldovean deputații compromiși, să producă o nouă majoritate și un „guvern curajos”. Dar a evitat să spună pentru ce cale către anticipate optează. Rivalii președintei, în special fracțiunea parlamentară a socialiștilor, o acuză de „inacțiune” și îi cer să desemneze un nou premier după demisia guvernului Chicu, la sfârșitul anului trecut. Președinta Sandu a spus anterior că desemnarea unui premier poate îndepărta anticipatele.

Președintele CE vrea ca UE și SUA să semneze un „nou pact fondator” pentru relația transatlantică

Președintele Consiliului European, Charles Michel

Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a pronunțat pentru semnarea de către Uniunea Europeană și Statele Unite a unui „nou pact fondator” pentru relația transatlantică. Michel a făcut declarația miercuri, 20 ianuarie, cu câteva ore înainte de inaugurarea noului președinte american Joe Biden, invitându-l pe acesta la un summit, la Bruxelles. Uniunea Europeană și Statele Unite sunt cei mai mari parteneri comerciali din lume, având relații culturale, istorice și de securitate strânse, dar președintele american care își încheie mandatul,

Donald Trump, a marginalizat Uniunea Europeană și a sprijinit părăsirea blocului comunitar de către Marea Britanie. „Astăzi este o șansă să revigorăm relația transatlantică care a avut de suferit enorm în ultimii patru ani”, a spus Michel, într-un mesaj pentru Biden. Ceva mai devreme, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat în Parlamentul European că, odată cu schimbarea de administrație în Statele Unite, Europa va avea „un nou prieten la Casa Albă, după patru ani lungi'' ai președinției Trump.

Lidera opoziției belaruse se va adresa din nou Consiliului de Securitate ONU

Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia, Berlin, decembrie 2020.

Lidera opoziției belaruse, Svetlana Țihanovskaia se va adresa săptămâna aceasta, pentru a doua oară, Consiliului de Securitate ONU. Potrivit unei postări pe Telegram, Țihanovskaia o să vorbească despre reprimarea protestelor pașnice anti-Lukațenka din Belarus, despre reținerea și condamnarea la închisoare a multor jurnaliști și implicit despre limitarea drastică a dreptului la liberă exprimare.

Țihanovskaia, care a candidat în alegerile prezidențiale din 9 august împotriva lui Alexandr Lukașenka și fost obligată să se autoexileze, va discuta și despre posibilitatea deschiderii unei anchete internaționale, care să se uite la activitățile „criminale” ale liderului de la Minsk.

UE salută schimbarea de la Washington, care aduce „un prieten” la Casa Albă (von der Leyen)

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Uniunea Europeană salută schimbarea de administrație la Casa Albă, cu numai câteva ore înainte de ceremonia de inaugurare a noului președinte Joe Biden.

Europa '„are un nou prieten la Casa Albă după patru ani lungi'' ai preşedinţiei Trump, a afirmat şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în faţa Parlamentului European. „Această zi aduce veşti bune: Statele Unite revin şi Europa este pregătită de reînnoire cu un vechi partener de încredere pentru a da o nouă viaţă preţioasei noastre alianţe'', a adăugat ea.

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că relaţia transatlantică, ce a suferit mult în ultimii patru ani, poate fi acum revitalizată.

''În prima zi a mandatului său, îi adresez o propunere solemnă noului preşedinte. Haideţi să construim un nou pact fondator pentru o Europă mai puternică, pentru o Americă mai puternică şi pentru o lume mai bună”.

Balcanii de Vest vor mai aștepta vaccinurile anti Covid-19 (UE)

Serbia a început vaccinarea cu vaccinul chinezesc produs de Sinopharma, 19 ianuarie 2021.

Uniunea Europeană s-a preocupat în mod activ să le furnizeze partenerilor săi din Balcanii de Vest vaccinuri anti-COVID-19, cu toate acestea statele din regiune s-ar putea să mai aibă de aşteptat câteva săptămâni până le vor primi, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas. „Nu banii sunt problema, problema este disponibilitatea dozelor de vaccin anti-COVID-19", a declarat marţi înalta oficialitate europeană într-o conferinţă de presă desfăşurată la Bruxelles pe tema strategiei de vaccinare a UE.

Președintele Trump susține că „mișcarea pe care am început-o, abia începe”

Președintele republican Donald Trump la încheierea mandatului.

Președintele în exercițiu Donald Trump a declarat marți că se va ruga pentru succesul noii administrații în discursul său de adio, dat publicității cu o zi înainte ca Joe Biden să fie inaugurat.

Într-o înregistrare video de aproape 20 de minute, președintele Trump nu a pronunțat odată numele lui Biden deși i-a urat „noroc".

Trump nu și-a recunoscut înfrângerea în alegerile prezidențiale din noiembrie și pretențiile sale nefondate de fraudă electorală i-au determinat pe susținătorii săi să asalteze Capitoliul pe 6 ianuarie. În urma unui discurs incitator, ținut înainte de asaltul asupra clădirii Congresului american.

Acum, în înregistratea video, Trump a condamnat din nou atacul: „Toți americanii au fost îngroziți de asaltul asupra Capitoliului nostru", mai spune Trump, care adăugă că violența politică „nu poate fi tolerată".

Incitarea la violență este și capul de acuzare care i se a aduce în procesul de „impeachement”care va avea loc în Senat și în urma căruia și-ar putea pierde dreptul de a mai candida pentru vreo funcție publică. Dacă este găsit vinovat de două treimi din senatori.

Ignorând această realitate, președintele Trump a mai spus în discursul video: „În timp ce mă pregătesc să predau puterea unei noi administrații miercuri la prânz, vreau să știți că mișcarea pe care am început-o abia începe - nu a existat niciodată așa ceva".

Serbia, prima țară europeană care folosește vaccinul chinezesc anti Covid-19

Belgrad: militarii sunt primii care primesc vaccinul chinezesc anti Covid-19, produs de Sinopharma, 19 ianuarie 2021.

Serbia a devenit prima țară europeană care utilizează vaccinul chinezesc anti Covid-19 produs de firma Sinopharma. Vaccinarea „este singurul mod în care ne putem întoarce la normalitate” a declarat la Belgrad ministrul Sănătății, Zlatibor Loncar după ce a primit prima injecție cu vaccinul chinezesc. Loncar s-a lăsat vaccinat în direct, la televiziune unde a mai declarat că produsul chinezesc este „foarte sigur”.

Vaccinul Sinopharma, aprobat la sfârșitul anului trecut în China, este la fel de disputat în Occident ca și cel rusesc Sputnik V, pentru că s-au publicat încă puține date despre eficiența și securitate sa. Cu toate acestea, Serbia a primit săptămâna trecută un milion de doze de vaccin Sinopharma. Tot în Serbia se utilizează din 6 ianuarie și vaccinul rusesc. Belgrad-ul are relații politice dar mai ales comerciale foarte strânse atât cu China cât și cu Rusia.

Pe lângă Serbia, Belarus este singura țară care folosește vaccinul Sputnik, produs care nu a fost încă omologat de OMS sau Agenția Europeană de Medicamente.

Senatul american se pregătește de procesul împotriva lui Donald Trump

Washington, în ajunul inaugurării președintelui Joe Biden și a vicepreședintei Kamala Harris, 19 ianuarie 2021.

Pentru prima dată, fostul lider al majorității republicane din Senat și apropiat al președintelui Donald Trump, senatorul Mitch McConnell a declarat în public că Trump și unii din aliații săi sunt responsabili de incitarea mulțimii care pe 6 ianuarie a luat cu asalt clădirea Congresului american. „Au fost provocați de președinte și de alte personalități importante” a declarat McConnell.

În Senat este așteptat acum actul de acuzate („impeachment”) împotriva lui Trump, adoptat de Camera Reprezentanților, acuzat de „incitare la violență”. Trump va fi judecat de Senat și pentru a fi găsit vinovat este nevoie de votul a două treimi din senatori, ceea ce înseamnă că democrații ar mai avea nevoie de votul a 17 senatori republicani. Nu este clar dacă McConnell va vota pentru condamnarea președintelui Trump dar în particular, se relatează, ar fi declarat că Trump ar trebui condamnat pentru a-i reduce influența asupra partidului republican.

De miercuri, 20 ianuarie, democrații au majoritatea în Senat, pentru că dețin 50 de mandate, egal cu republicanii la care însă se adaugă votul din oficiu al vicepreședintei Kamala Harris care depune jurământul în câteva ore. Democratul Chuck Schumer va deveni liderul majorității senatoriale.

Viitorul secretar de stat american sprijină un nou acord nuclear cu Iranul și eventuala aderare a Georgiei la NATO

Viitorul secretar de stat american, Antony Blinken.

Viitorul secretar de stat al administrației democrate, Antony Blinken a declarat că Statele Unite își doresc în viitor un acord nuclear cu Iranul „puternic și de lungă durată”. După cum se știe, președintele Trump a scos unilateral America din acordul internațional cu Iranul, semnat în 2015.

Vorbind în cursul audierilor de confirmare în funcție din cadrul comisiei senatoriale pentru politică externă, Blinken a declarat că acordul din 2015 va reprezenta „baza de la care să se negocieze acest nou acord „de lungă durată” care va include și alte domenii cum ar fi programul iranian de rachete și ale activități „dușmănoase” ale Iranului.

Alte subiecte abordate în cursul audierilor s-au referit la Rusia, Ucraina, Georgia și China.

Blinken a condamnat recenta reținere a opozantului rus Alexei Navalnîi la Moscova, susținând că arată „cât se teme președintele Vladimir Putin” de criticii săi pentru că Navalnîi vorbește pentru milioane de ruși.

Referitor la Georgia, Blinken a declarat că administrația Biden va sprijini dorința Georgiei de a adera la NATO, explicând că o eventuală nouă extindere a Alianței nu va duce la o confruntare cu Rusia. În opinia sa, scurtul război din 2008 între Rusia și Georgia a fost posibil tocmai pentru că Georgia nu era membră NATO.

Blinken a declarat că va sprijini și furnizarea de arme letale Ucrainei în războiul hibrid din estul țării cu Rusia dar a subliniat că în Ucraina, una din problemele esențiale rămâne lupta cu corupția. „Numai așa poate deveni o democrație reală” a argumentat Blinken.

Într-un punct, viitorul secretar de stat a fost de acord cu politica administrației Trump, și anume că modul cum tratează autoritățile chineze minoritatea Uyghură poate fi calificat drept „genocid”.

La Washington va avea loc inaugurarea noului președinte, democratul Joe Biden

Președintele ales, democratul Joe Biden î n Delaware, înainte de a pleca la Washington pentru ceremonia de inaugurare din 20 ianuarie, 2021.

La Washington are loc miercuri inaugurarea noului președinte, democratul Joe Biden și a vicepreședintei Kamala Harris, în condiții cu totul diferite față de ceremoniile trecute, din cauza măsurilor speciale sanitare, luate pe fundalul pandemiei de coronavirus dar și a măsurilor de securitate excepționale, urmare a asaltului din 6 ianuarie a unei mulțimi de simpatizanți pro-Trump asupra clădirii Congresului american.

Garda Națională desfășurată în jurul Congresului american, Washington, 19 ianuarie 2021.
Garda Națională desfășurată în jurul Congresului american, Washington, 19 ianuarie 2021.

Ceremonia va fi mult redusă ca amploare și participare, peste 20 de mii de membri ai Gărzilor Naționale sunt desfășurați la Washington pentru a sprijini poliția locală și alte forțe de ordine în menținerea securității.

Spre deosebire de alte inaugurări, președintele Donald Trump - care-și încheie mandatul în câteva ore - nu va fi prezent la ceremonia de inaugurare. Și-a organizat dimineața o ceremonie separată de despărțire, pe aeroportul militar din apropiere de Washington, de unde va pleca în Florida.

În seară premergătoare, Biden și vicepreședinta Kamala Harris au participat la o ceremonie dedicată sutelor de mii de victime ale pandemiei de coronavirus.

Președintele ales Joe Biden și vicepreședinta Kamala Harris, Washington, 19 ianuarie 2021.
Președintele ales Joe Biden și vicepreședinta Kamala Harris, Washington, 19 ianuarie 2021.

Miercuri, în primul său discurs ca președite, Joe Biden va vorbi despre „America unită”, despre clivajele sociale, rasiale, economice care s-au adâncit în anii președinției Trump și pe care administrația sa va încerca să le diminueze.

Germania prelungește lockdown-ul cu două săptămâni

Cancelara germană Angela Merkel anunță prelungirea lockdown-ului, Berlin, 19 ianuarie 2021

Germania prelungește măsurile sanitare luate pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus până pe 14 februarie și introduce reguli suplimentare. În transportul în comun și în magazine se introduce obligativitatea purtării unor măști medicale - nu mai sunt de ajuns măștile de stofă reutilizabile.

Cancelara Angela Merkel a declarat că această măsură este necesară din cauza pericolului crescut pe care îl prezintă noua variantă a coronavirusului, care a trecut printr-o mutație. Această variantă este mai contagioasă decât cea precedentă, inclusiv pentru copii.

Din acest motiv, școlile vor rămâne închise cel puțin până pe 15 februarie iar telemunca, sau munca de la distanță, va fi extinsă. Pentru prima dată, angajatorii vor fi obligați să justifice de ce îi aduc pe angajați la locul de muncă, atunci când telemunca ar fi posibilă.

România va extinde categoriile cuprinse în actuala fază de vaccinare anti Covid-19

Romania, Centrele de vaccinare a populatie impotriva COVID-19 4-12 sunt prezentate la ROMEXPO, București, marti, 19 ianuarie 2021. Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul român va discuta miercuri un proiect care prevede că, în etapa a doua de vaccinare anti-COVID, pe lângă categoriile deja incluse să intre și personalul cheie de la Avocatul Poporului, CCR, CES, BNR, Consiliul Legislativ, avocații, Curtea de conturi, Consiliul Concurenței, Administrația de Meteorologie, primării și alte categorii.

Populația generală se va putea vaccina în etapa a treia. Tot în etapa a treia intră și personalul din HoReCa, din domeniul cultural și din sistemul bancar, potrivit proiectului.

Mai multe: romania.europalibera.org

Doi bărbați transgender din România au obținut câștig la CEDO într-un caz de schimbarea genului în actele de identitate

Imagine generică

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat România pentru încălcarea drepturilor persoanelor transgender prin faptul că nu le acceptă schimbarea genului în actele de identitate dacă nu și-au făcut operație de schimbare a sexului. Curtea de la Strasbourg a spus că acest lucru reprezintă o violare a articolului 8 din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului despre respectul pentru viața privată și de familie, aplicând statului român o amendă totală de aproape 26 de mii de euro. Decizia a fost luată în două cazuri ale unor bărbați transgender care au fost obligați de instanță să parcurgă intervenții chirurgicale înainte de modificarea actelor de identitate, operații care nu se pot efectua în siguranță în România.

Fundația lui Navalnîi afirmă că autoritățile ruse ar construi o vilă luxoasă pentru Putin la Marea Neagră

Palatul lui Putin la Marea Neagră, imagini din investigația publicată de fundația lui Navalnîi pe 19 ianuarie 2021

Fundația Anticorupție a lui Alexei Navalnîi a dat publicității o investigație în care afirmă că autoritățile ruse ar construi pe litoralul Mării Negre o vilă luxoasă pentru președintele Vladimir Putin, cheltuind peste 1,35 miliarde de dolari. Investigația „Un palat pentru Putin” apare la o zi după ce Navalnîi a fost plasat în arest pentru 30 de zile după revenirea sa dramatică la Moscova din Germania, unde s-a aflat la tratament în urma otrăvirii sale cu gaz Noviciok vara trecută. În investigația ilustrată cu fotografii care apar în premieră se spune că proprietatea este amplasată în apropierea localității Gelendjik, pe o suprafață de 17,691 hectare și ar include vila, o seră de 2,5 mii de metri pătrați, un amfiteatru, câteva clădiri de locuit și un tunel care duce pe litoral. Liderul rus a respins în trecut speculațiile despre faptul că ar avea vreo legătură cu această proprietate, care, pentru opoziția rusă, a devenit un simbol al corupției la vârf.

R. Moldova: 15 decese și 394 de cazuri de infectare cu noul coronavirus

Încă 394 de cazuri de infectare cu noul coronavirus și 15 decese printre persoanele bolnave au fost confirmate în R. Moldova, marți. Rata de pozitivare a scăzut, fiind confirmată pozitiv aproape fiecare a șasea persoană testată. Numărul total al cazurilor de infectare confirmate în R. Moldova de la începutul pandemiei a ajuns la 153 506, dintre care 6 458 sunt cazuri active. Numărul deceselor confirmate este de 3 282.

Procuratura Generală: Viorel Morari a fost reținut pentru exces de putere și dosare la comandă

Viorel Morari

Procuratura Generală spune că fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost reținut, marți, într-un dosar de „exces de putere” și „tragere cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate”. Suspendat din funcție cu un an în urmă și rival al procurorului general Aleksandr Stoianoglo, Morari a fost reținut după audierea sa în calitate de bănuit, procurorii spunând că ar mai fi implicat în „fals în acte publice” și „reținere sau arestare ilegală”. Potrivit unui comunicat al procuraturii, acuzațiile pornesc de la cazul fraților Igor și Adrian Borș, coproprietarii rețelei de benzinării „VENTO”. Aceștia au fost reabilitați recent, după persecutarea, arestarea și deposedarea lor de avere, în 2018, într-un dosar despre care procurorii spun acum că a fost intentat „la comandă”. Împreună cu Morari, în acest dosar mai sunt cercetați alți câțiva foști sau actuali procurori și ofițeri de investigație.

Președintele ales al SUA a nominalizat pentru funcția de ministră adjunctă a sănătății o femeie transgender

Dr. Rachel Levine a fost nominalizată pentru funcția de ministră adjunctă a sănătății

Președintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, a nominalizat marți pentru funcția de ministră adjunctă a sănătății o femeie transgender. Dacă va fi confirmată de Senat, Rachel Levine, va fi prima persoană transgender care va deține o funcție atât de înaltă la nivel federal. Votul va avea loc după ce controlul asupra Senatului va trece la aliații democrați ai lui Biden o dată cu inaugurarea mandatul său și mandatului vicepreședintei alese Kamala Harris, pe 20 ianuarie. Anunțând nominalizarea, Biden a spus că Levine, de formație pediatru, reprezintă o alegere istorică și că are o înaltă calificare pentru a contribui la eforturile viitoarei administrații în domeniul medicinei. Viitorul președinte care moștenește numeroase crize cea mai mare fiind cea cauzată de noul coronavirus a spus că ar vrea să obțină vaccinarea a 100 de milioane de americani în primele sale 100 de zile de mandat și că va cere Congresului să aloce miliarde de dolari pentru finanțarea centrelor de vaccinare în masă. Levine este actualmente ministră a sănătății în statul Pennsylvania și profesoară universitară de pediatrie și psihiatrie.

Încă 394 de cazuri de infectare cu noul coronavirus în R. Moldova

Imagine generică

Încă 394 de cazuri de infectare cu noul coronavirus și 15 decese printre persoanele bolnave au fost confirmate în R. Moldova, marți. Rata de pozitivare a scăzut, fiind confirmată pozitiv aproape fiecare a șasea persoană testată. Numărul total al cazurilor de infectare confirmate în R. Moldova de la începutul pandemiei a ajuns la 153 506, dintre care 6 458 sunt cazuri active. Numărul deceselor confirmate este de 3 282.

Președintele american Joe Biden a nominalizat pentru funcția de ministră adjunctă a sănătății o femeie transgender

În pregătirea ceremoniei de inaugurare a noului președinte al Statelor Unite, Joe Biden

Președintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, a nominalizat marți pentru funcția de ministră adjunctă a sănătății o femeie transgender. Dacă va fi confirmată de Senat, Rachel Levine va fi prima persoană transgender care va deține o funcție atât de înaltă la nivel federal. Votul va avea loc după ce controlul asupra Senatului va trece la aliații democrați ai lui Biden o dată cu inaugurarea mandatului său și mandatului vicepreședintei alese Kamala Harris, pe 20 ianuarie. Anunțând nominalizarea, Biden a spus că Levine, de formație pediatru, reprezintă o alegere istorică și că are o înaltă calificare pentru a contribui la eforturile viitoarei administrații în domeniul medicinei. Viitorul președinte care moștenește numeroase crize, cea mai mare fiind cea cauzată de noul coronavirus, a spus că ar vrea să obțină vaccinarea a 100 de milioane de americani în primele sale 100 de zile de mandat și că va cere Congresului să aloce miliarde de dolari pentru finanțarea centrelor de vaccinare în masă. Levine este actualmente ministră a sănătății în statul Pennsylvania și profesoară universitară de pediatrie și psihiatrie.

ANI: Acuzat de incompatibilitate, primarul din Basarabeasca riscă să-și piardă funcția

Autoritatea Națională de Integritate spune că încă un primar de oraș riscă să-și piardă mandatul pentru că a încălcat regimului juridic al incompatibilităților. ANI a spus marți că primarul din Basarabeasca, Valentin Cimpoieș, a cumulat funcția de primar cu cea de administrator al propriei firme, iar primăria a transferat circa 80 de mii de lei firmei deținute de mama primarului pentru reparația unor mașini. Primar din 2015, Cimpoieș nu a prezentat punctul său de vedere inspectorilor de integritate, dar poate contesta în justiție constatările ANI. Dacă acestea rămân însă în vigoare, Cancelaria de Stat trebuie să înceapă procedurile de revocare a mandatului. La începutul lunii, în unul din cele mai proeminente demersuri ale sale, ANI a cerut Cancelariei de Stat să-i ridice mandatul lui Alexandru Ambros, care este primar al municipiului Ungheni de 14 ani și care a semnat plăți din bugetul primăriei pentru firma propriei soții. Ambros a spus că nu a încălcat legea, deși constatările ANI au fost confirmate printr-o decizie definitivă a Curții Supreme de Justiție.

Un polițist suspectat că a dat informații despre otrăvirea lui Navalnîi a fost arestat la domiciliu

Un polițist din orașul rus Samara a fost plasat în arest la domiciliu, fiind suspectat de scurgerea datelor folosite de grupul de investigație online Bellingcat pentru a-i identifica pe presupușii agenți care s-ar fi aflat în spatele otrăvirii cu Noviciok a opozantului rus Aleksei Navalnîi. Portalul rus RBC relatează cu trimitere la surse anonime că polițistul Kirill Ciuprov a fost reținut în luna decembrie și inculpat pentru abuz pe motiv că ar fi vândut date despre circulația persoanelor pe teritoriul Rusiei. Grupul de investigație jurnalistică le-ar fi folosit pentru a identifica agenții Serviciului Federal de Securitate al Rusiei care l-ar l-a urmărit pe Navalnîi în călătoriile acestuia, până la incidentul din luna august, când opozantului i s-a făcut rău. Investigația a fost dată publicității în decembrie de Insider, Der Spiegel și CNN, iar Navalnîi a spus că ordinul de a-l otrăvi cu Noviciok ar fi venit de la președintele rus Vladimir Putin. Kremlinul a respins orice implicare în incident.

Maia Sandu în a doua zi de vizită la Bruxelles 

Președința R. Moldova, Maia Sandu (stânga) este întâmpinată de președintele Parlamentului European, David Sassoli, Bruxelles, 19 ianuarie 2021

Ziua a doua a vizitei Maiei Sandu în Bruxelles a constat în principal într-o întâlnire cu președintele Parlamentului European David Sassoli (video AICI), care a urmat după o audiență acordată președintei Moldovei de către Regele Belgiei Philippe și o întâlnire cu premierul Belgiei Alexander De Croo.

În Parlamentul European, în marginea întrevederii cu președintele Sassoli, Maia Sandu s-a mai întâlnit și cu eurodeputatul Siegfried Mureșan, vicepreședinte al PPE și copreședinte al Comitetului Parlamentar de Asociere UE - RM, și cu germanul David McAllister, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe.

Maia Sandu a mai discutat și cu Dacian Cioloș, președintele grupului parlamentar Renew Europe, Dragoș Tudorache, raportorul Parlamentului European pentru Acordul de Asociere UE - Republica Moldova, și Ramona Strugariu, vicepreşedintă a Delegației la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova.

Sprijinul grupului Renew Europe, al treilea ca importanță în Parlamentul European, este foarte important pentru Moldova, nu doar pentru că eurodeputații care se ocupă de relațiile cu Moldova sunt români, dar și pentru că șeful grupului, Dacian Cioloș, a acordat o atenție deosebită Moldovei în perioada în care a fost comisar european pentru agricultură (2010 - 2014).

Deputați din grupul „Pro Moldova” au avut o întâlnire informală cu cei din PSRM

Imagine generică. La sediul PSRM, septembrie 2020

Deputați ai grupului „Pro Moldova” au avut o întâlnire informală cu cei din fracțiunea Partidului Socialiștilor, cea mai numeroasă din actualul parlament, discutând despre căi de depășire a crizei politice, la aproape patru săptămâni de la demisia guvernului Chicu. Întâlnirea a avut loc la scurt timp după ce socialiștii au cerut Curții Constituționale să spună cât timp are la dispoziție președinta Maia Sandu pentru desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru și ce sancțiuni îi pot fi aplicate șefei statului în cazul unui refuz. Aflați în opoziție cu socialiștii până acum, deputații „Pro Moldova” au spus că poartă consultări informale și cu alte grupuri parlamentare, inclusiv cu aliații președintei Sandu. Săptămâna trecută, Sandu a spus că desemnarea unui nou premier va îndepărta perspectiva unor alegeri parlamentare anticipate, fără de care nu-și poate îndeplini agenda anticorupție. Președinta aleasă cu un număr record de voturi în luna noiembrie și-a întemeiat până acum refuzul desemnării unui nou premier pe faptul că actualul parlament nu poate forma o majoritate oficială.

Peste 400 de mii de decese cauzate de COVID-19 în Uniunea Europeană

Vaccin împotriva Covid 19

Numărul deceselor cauzate de COVID-19 în Uniunea Europeană a depășit 400 de mii, în timp ce Bruxelles-ul depune eforturi pentru accelerarea campaniei de vaccinare în țările membre. Declarațiile au fost făcute marți de comisara europeană pentru sănătate, Stella Kyriakides, la audieri în Parlamentul European pe marginea strategiei de imunizare a populației. Kyriakides a spus că ultimele 10 luni au fost „mai dificile decât și-ar fi putut imagina oricine dintre noi”, dar că autoritățile sanitare dispun acum de o armă puternică împotriva pandemiei. Comisia Europeană urmează să dea publicității o propunere conform căreia 70% din populația de 446 de milioane a Uniunii Europene ar trebui să fie vaccinată până la mijlocul anului curent. Propunerea va fi luată în dezbatere la un summit online al liderilor europeni, pe 21 ianuarie. Și în Statele Unite, țara afectată de pandemie cel mai puternic, numărul deceselor cauzate de COVID-19 se apropie de 400 de mii, iar numărul cazurilor de infectare confirmate a depășit de 24 de milioane, potrivit datelor universității Johns Hopkins.

Arestat la revenirea în țară, Alexei Navalnîi a fost plasat în rău famata închisoare Matroskaia Tișina

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, a fost plasat în răufamata închisoare de la Moscova, Matroskaia Tișina, în urma reținerii sale la aeroport, la întoarcerea din Germania, și condamnării la 30 de zile de detenție. Aleksei Melnikov, secretarul Comisiei de Monitorizare Publică, principala organizație rusă pentru drepturile deținuților, a anunțat în rețeaua Telegram că l-a vizitat pe Navalnîi în celula de trei paturi, unde opozantul va rămâne izolat pentru două săptămâni, conform normelor antiepidemice. Critic proeminent al Kremlinului, Navalnîi a fost reținut pe 17 ianuarie, când s-a întors la Moscova de la Berlin, unde s-a tratat timp de aproape cinci luni în urma otrăvirii sale. Luni, o judecătoare a decis, la un proces ținut într-o secție de poliție, că Navalnîi ar fi încălcat condițiile unei sentințe cu suspendarea pedepsei primită în 2014 și că trebuie arestat. Opozantul îl acuză pe liderul rus Vladimir Putin de ordonarea atacului asupra sa, din luna august, dar Kremlinul respinge orice implicare. Penitenciarul Matroskaia Tișina este cunoscut pentru mai multe decese misterioase ale deținuților, inclusiv cel al avocatului Serghei Magnițki. în 2009. Și-au mai petrecut aici perioade de detenție alți critici proeminenți ai Kremlinului, ca fostul oligarh Mihail Hodorkovski și asociatul său Platon Lebedev.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG