Linkuri accesibilitate

Țihanovskaia la Bruxelles: sancțiunile UE pentru Minsk întârzie


Lidera opoziției belaruse, Svetlana Țihanovskaia, se alătură unei demonstrații din fața Parlamentului European, Bruxelles, 21 septembrie 2020

UE este pe care de a dezamăgi opoziția bielorusă.

Întâlnirea de luni, de la Bruxelles, dintre șefa opoziției bieloruse, Svetlana Țihanovskaia și miniștrii de externe ai UE nu a dus la ceea ce ar fi așteptat opoziția de la Minsk și anume: sancțiuni europene imediate împotriva regimului.

Țihanovskaia la Bruxelles: sancțiunile UE pentru Minsk întârzie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:37 0:00
Link direct

A fost o întâlnire la micul dejun, înainte ca miniștrii să înceapă discuțiile zilei, în primul rând situația Brexitului, care va fi tema unui nou summit european săptămâna aceasta, cel de toamnă, care marchează a doua parte a președinției germane a UE.

O parte a presei, precum, de pildă, Courrier International anticipa deja o foarte mare decepție. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a recunoscut că nu există o unanimitate printre cei 27 pentru a aplica sancțiuni regimului lui Aleksandr Lukașenka.

O listă a posibilelor sancțiuni este gata, ea conține numele a circa 40 de oficiali ai regimului de la Minsk, însă ea e blocată de către Cipru care o condiționează de aplicarea unor sancțiuni... Turciei, care forează ilegal în apele sale teritoriale. Ciprul are în asta și sprijinul Greciei.

Oficialii respectivi, cei 40 vizați de miniștri, ar trebui să-și vadă înghețate conturile din UE și să primească interdicția de a călători în Europa. Lukașenko însuși nu se află însă pe listă.

Șeful diplomației UE Borrell a lăudat-o pe Țihanovskaia după întâlnirea de luni dimineață și a amintit că UE „nu îl recunoaște pe Lukașenko în funcția de președinte”.

Săptămâna trecută, șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen a propus să se treacă în sfârșit la un vot majoritar în consiliul de miniștri, dat fiind că apare întotdeauna o țară nemulțumită de ceva, indiferent de temă și gata să opună un veto, dar sunt puține semne că țările membre ar putea fi de acord cu asta.

Sancțiunile nu pot fi impuse decât prin unanimitatea celor 27 de membri. Dacă o majoritate a membrilor ar fi de acord cu cererea Ciprului și a Greciei de a se impune în paralel și sancțiuni Turciei pentru forajul din Mediterana, iar nu doar regimului de la Minsk, Germania în schimb este foarte prudentă cu Turcia, așa încât s-a ajuns deocamdată la un blocaj.

Chestiunea va fi reluată la summitul UE de săptămâna aceasta, joi și vineri, 24 – 25 septembrie.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG