Linkuri accesibilitate

În dezbatere: Controversata concesionare a Aeroportului Internaţional


Pe aeroportul Internațional Chișinău
Pe aeroportul Internațional Chișinău

Dacă se va demonstra că contractul de concesiune a fost ilegal sau că investitorul nu şi-a respectat angajamentele, atunci teoretic el poate fi reziliat.

Problema aeropotului internațional Chișinău are mai multe aspecte: un eventual „păcat original”, modul cum s-a luat decizia de concesionare și alegerea firmei și eventuala încălcare, poate repetată, a clauzelor din contractul de concesionare de către firma care are acum aeroportul în gestionare. O relatare de la corespondenta noastră la Chișinău:

Controversată concesionare a Aeroportului Chișinău - realități și prognoze
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:26 0:00
Link direct

Controversata concesionare a Aeroportului Internaţional s-a produs în urmă cu şase ani. De atunci compania concesionară Avia Invest afiliată deputatului Ilan Şor condamnat de prima instanţă în dosarul fraudei bancare şi-a schimbat de câteva ori proprietarii fiind decimată în felii variabile. În 2013 când a fost fondată cotele părți erau împărțite în mod egal de Aeroportul Habarovsk şi o companie din Rusia. Ulterior compania rusă şi-a vândut cota de 50 la sută din acţiuni unui proprietar din Marea Britanie cu doi fondatori în zone off-shore.

Aeroportul Habarovsk a rămas apoi cu o cotă de numai 5 la sută din capitalul Avia Invest, iar restul de 95 la sută a ajuns în proprietatea unei alte companii din Rusia, care în 2016 și-a vândut cota unei companii din Cipru. În cea mai recentă tranzacţie, din 19 august 2019, Compania Avia Invest a fost cumpărată de o firmă-vehicul de investiții NR Investments Limited.

Tranzacția s-a produs în timp ce concesionarea aeroportului era anchetată de o comisiei specială a Parlamentului. Autoritățile de la Chișinău se declară hotărâte să clarifice două momente esenţiale.

Primul – însăși concesionarea aeroportului pentru 49 de ani care s-ar fi produs cu mai multe încălcări şi câștigată obscur de Avia Invest şi al doilea aspect – șansele de eventuala revizuire a contractului de concesiune sau chiar anularea acestuia. De aici rezultă sarcina de a fi elucidate circumstanţele recentei tranzacţii prin care a fost schimbată proprietatea Avia Invest, tranzacţie în care statul nu a avut

Guvernul va încerca să renegocieze contractul de concesionare, pe care l-a calificat drept „un act abuziv, comis cu multe abateri de către fosta guvernare, în detrimentul statului Republica Moldova și al cetățenilor” ...

nici o pârghie de influenţă, a spus ministrul economiei Vadim Brînzan. El a dat asigurări că Guvernul va încerca să renegocieze contractul de concesionare, pe care l-a calificat drept „un act abuziv, comis cu multe abateri de către fosta guvernare, în detrimentul statului Republica Moldova și al cetățenilor”. Ministrul a precizat că autoritățile moldovene urmează să se așeze la masa de discuții cu noul investitor despre intențiile acestuia. Totodată se va insista pe un audit pentru a analiza modul în care Avia Invest și-a respectat obligațiunile contractuale.

Mai mulţi experţi cu care am stat de vorba spun că dacă se va demonstra că contractul de concesiune a fost ilegal sau că investitorul, alias Ilan Șor cu partenerii, nu şi-a respectat angajamentele, atunci teoretic documentul poate fi reziliat indiferent de cine deţine pachetul majoritar în Avia Invest și buna credință nu-i va permite să intre în drepturile recent dobândite. Proaspăta schimbare a proprietarilor companiei concesionare nu poate fi invocată pentru o eventuală anulare a concesionării pentru că o asemenea clauză nu se regăseşte în contractul de concesiune.

O încercare de a anula acest contract a fost întreprinsă în 2015 la iniţiativa premierului de atunci Valeriu Streleţ după ce CNA constatase că Avia Invest nu a făcut investiţii din bani proprii în infrastructura aerogării, cum a fost înţelegerea, ci a folosit bani proveniţi din activităţile aeroportului şi din banii sustraşi din băncile problematice gestionate anterior de către Ilan Şor. Atunci însă comisia de reziliere nu a identificat motive plauzibile pentru rezilierea contractului, fără riscul unui eşec în arbitraj, îşi aminteşte expertul Oleg Tofilat, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Oleg Tofilat
Oleg Tofilat

„Însă atunci încă nu erau scadente încă mai multe obligaţii investiţionale. Atunci încă mai lucra inspecţia în construcţii privind acceptarea investiţiilor făcute. Acum deja mai sunt alte investiţii făcute. Urmează din nou să treacă responsabilii din guvern şi comisia de monitorizare să treacă una câte una obligaţiile şi să vadă respectarea lor.”

Oleg Tofilat consideră că mult mai rezonabilă ar fi renegocierea prevederilor contractului:

„Dacă s-ar negocia ca tarifele şi accesul businessului auxiliar să fie conform legislaţiei naţionale în primul rând, în al doilea rând dacă noi am negocia obligaţiunile pe întreaga perioadă a concesiunii, pentru că obligaţiunile de investiţii se termină la 3,2 milioane de pasageri pe care noi probabil că o să le atingem în doi-trei ani, iar după asta în următorii 40 şi ceva de ani nu este prescrisă şi deja rămâne la discreţia pură a investiorului să mai invesească sau nu, atunci nu văd nicio problemă să existe concesiunea atâta timp cât este gestionată eficient.”

Despre nevoia renegocierii tarifelor aeroportuare a vorbit şi ministrul economiei Vadim Brînzan. Este vorba despre taxa de dezvoltare de 9 euro percepută de la fiecare pasager şi care aduce companiei concesionare un venit „din aer”, cum s-a exprimat ministrul, de 20 de milioane de euro anual. Brînzan a explicat că această taxă nu poate fi anulată, dar cel puţin poate fi decupată o mai mare parte din ea pentru bugetul de stat.

Într-un recent comentariu pe FB fostul premier Ion Sturza a îndemnat guvernarea de la Chișinău să nu se lase timorată de faptul că aeroportul a ajuns pe mâna unui descendent al familiei Rothschild și să apere cu determinare interesele poporului nedreptățit printr-un lanț de vicleșuguri.

Previous Next

XS
SM
MD
LG