Linkuri accesibilitate

În orașul Leova, lumea e liniștită și trăiește cu speranță


La intrarea în Leova
La intrarea în Leova

Premierul Ion Chicu anunța sâmbătă că în R.Moldova s-a înregistrat un număr record de cazuri confirmate cu noul coronavirus într-o singură zi, și anume 161.

În total, în Republica Moldova erau peste 750 de cazuri confirmate și 12 decese, trei înregistrate sâmbătă: unul la Tiraspol și două la Chișinău. Cel mai afectat oraș este Chișinăul. Care este însă atmosfera în țară? Europa Liberă a vizitat orașul Leova.

În orașul Leova, lumea e liniștită și trăiește cu speranță
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:29 0:00
Link direct

Valentina Ursu: „În această duminică am poposit în orașul Leova, am găsit oameni care au ieșit pe străzi fără a avea neapărat o urgență. Chiar dacă specialiștii atrag atenția că populația din provincie este una îmbătrânită, iar riscul în caz de infectare devine, evident, mult mai mare, totuși mulți vârstnici au încercat să-și pună ca prioritate mersul la magazin, la biserică, deși cele două biserici sunt închise.”


Europa Liberă: Oamenii au măști pe față?

Valentina Ursu: „O bună parte dintre ei au și măști, au și mănuși, dar am intrat în două farmacii și am aflat că de o săptămână lipsesc în vânzare măștile și mănușile. Am trecut și pe lângă spitalul din Leova și am discutat cu două cadre medicale, am aflat că spitalul ar avea mai mult nevoie de echipament, de costume de protecție, de aparate pentru respirație artificială. Și aici, la spital, se zice că e mare deficit de măști, mănuși, bahile, chiar dacă unii agenți economici, unii voluntari au făcut tot posibilul să ajute. Și mai aflu că e mare nevoie să fie dotată o secție pentru a primi, în caz de necesitate, potențiali pacienți.”


Europa Liberă: Oamenii din stradă cu care discuți sunt mai panicați, mai liniștiți decât i-ai văzut altă dată și în alte locuri?

Valentina Ursu: „Lumea e foarte liniștită, trăiește cu speranță. Ceea ce aflu e că ar vrea să fie deschisă și Piața Centrală, pentru că în magazine prețurile totuși au luat-o un pic razna. Au venit câțiva agenți economici doar să testeze, dar spun că autoritățile publice locale le interzic să-și vândă marfa. Însă ei spun că autoritățile centrale ar trebui să întreprindă ceva, întrucât au rămas acum cu produsele agricole autohtone, parte din producție se alterează, sunt îngrijorați că vor avea pierderi. Agenții economici îmi spun că e prea puțin să le spună guvernarea că i-a scutit de taxe și de impozite, dar dacă ei nu au unde să-și livreze producția, vor avea mari necazuri. Asta cred ei.”


Europa Liberă: În fond, e vorba despre comerț?

Valentina Ursu: „Exact! Iată un agent economic îmi zice că are sere pe o suprafață foarte mare, a crescut răsaduri și nu are unde să le vândă. Acum va căuta posibilități din vorbă în vorbă să anunțe potențiali cumpărători că ar putea să vină să-i bată la poartă, dar el se teme, pentru că ar putea să fie amendat. E un băț cu două capete, așa cum tot ei spun, că, pe de o parte, ar trebui să se țină cont că și munca lor nu trebuie să fie irosită acum și să nu-i lase doar cu necazul, iar pe de altă parte, ei sunt conștienți că trebuie să respecte aceste măsuri care sunt impuse de autorități. Cu puțin timp în urmă am discutat cu doi tineri profesori de aici, de la Leova, și îmi vorbeau din propria lor experiență cu lecțiile pe online și cu alte necazuri pe care le au atunci când discută cu părinții. Ei spun așa că îngrijorarea lor e că nu toată lumea trage concluziile care trebuie să fie trase. Ceea ce văd eu aici, la Leova, e că o bună parte din populație este conștientă și se gândește și la risc, se gândesc să fie protejați ei și să-i protejeze și pe cei din jurul lor.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG