Linkuri accesibilitate

În Statele Unite, politicienii au mai multe certitudini ca specialiștii în legătură cu noul coronavirus


Doctorul Anthony Fauci și președintele Donald Trump
Doctorul Anthony Fauci și președintele Donald Trump

În Statele Unite numărul cazurilor de COVID19 este îngrijorător de mare, dar președintele Trump pare a-și fi pierdut răbdarea cu virusul.

Casă Albă susține că raporturile de lucru ale președintelui Trump cu echipa să de medici și în special doctorul Anthony Fauci sunt bune. Dar, pe de altă parte, președintele Trump împărtășește pe Twitter mesaje care-i contrazic pe cei care-l sfătuiesc în chestiuni de sănătate publică.

În Statele Unite, politicienii au mai multe certitudini ca specialiștii în legătură cu noul coronavirus
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00
Link direct

Cel mai recent astfel de mesaj îi aparține lui Chuck Woolery, un conservator care a prezentat în trecut jocuri de televiziune și care a deplâns că „minciunile cele mai revoltătoare” sunt spuse despre coronavirus. „Toată lumea minte” – scrie Woolery, preluat de contul președintelui, continuând „Centrul pentru Controlul Bolilor, presa, democrații, medicii noștri în care ni se spune să avem încredere. Cred că totul are legătură cu alegerile, în încercarea de a împiedica economia să-și revină, cu implicații electorale. M-am săturat” – scrie acesta. Într-un alt mesaj și el preluat de Trump, Woolery scrie că „există atât de multe dovezi, dovezi științifice, că școlile trebuie redeschise în toamna. Se întâmplă în toată lumea și este convingător. Dar noi, nu!”

În weekend, Casă Albă a comunicat unui număr de rețele de presă că unii oficiali ar fi îngrijorați de numărul de ocazii în care doctorul Fauci s-a înșelat, furnizând o lista a împrejurărilor respective. Aceste alegații împotriva unui reputat om de știință sunt, de obicei, rezervate rivalilor politici ai președintelui dar acum vin după ce Anthony Fauci s-a declarat nesatisfăcut, la audierile din Congres și în presă, în legătură cu situația

pandemiei în America. Fauci a spus pentru Financial Times că nu a mai comunicat cu președintele în ultimele două luni și a avertizat că Statele Unite pot ajunge la 100 de mii de cazuri pe zi, dacă nu se iau măsuri serioase. Într-un alt interviu el a spus că Statele Unite sunt până peste cap acum în doar prima faza a virusului. Președintele însă a spus într-un interviu „Cred că suntem într-o situație bună. Nu sunt de acord cu el”. Într-un alt interviu, Trump a declarat „Doctorul Fauci este un om cumsecade, dar a făcut multe greșeli”. Oficialități din administrație ii reproșează public lui Fauci că ar privi situația doar dintr-o perspectiva „îngustă” de sănătate publică.

David Skorton, președintele unei asociații medicale deplânge încercările de a-l discredita pe Fauci, care reprezintă „o voce independența și vizibilă a adevărului, în condițiile în care națiunea este confruntată cu pandemia”. Fauci nu este însă singură țintă. Săptămâna trecută, președintele Trump l-a criticat pe directorul agenției guvernamentale Centrul pentru controlul bolilor că ar fi făcut publice recomandări pentru redeschiderea școlilor care ar fi „prea dure și costisitoare”.

XS
SM
MD
LG