Linkuri accesibilitate

Statele Unite anunță oficial retragerea din OMS


Switzerland - A logo is pictured at the World Health Organization (WHO) building in Geneva, Switzerland, 2Feb2020
Switzerland - A logo is pictured at the World Health Organization (WHO) building in Geneva, Switzerland, 2Feb2020

Statele Unite au informat oficial Organizația Mondială a Sănătății că se retrag, după ce președintele Donald Trump a criticat dur modul în care OMS a gestionat pandemia de coronavirus la nivel global dar mai ales faptul că la începutul pandemiei s-ar fi lăsat manipulată de China.

Statele Unite sunt cel mai mare donator al Organizației, acoperind 15% din bugetul ei anual.

În Statele Unite, țara cea mai afectată pentru moment din lume de pandemia de coronavirus, președintele Donald Trump este el însuși criticat pentru modul în care a gestionat pandemia, punând - susțin criticii - interesele sale electorale în fața binelui general. Trump speră în noiembrie să câștige un al doilea mandat la Casa Albă. Criticii îl acuză și că în acest context, ar încerca să pună pe seama OMS greșelile comise de administrația sa în ultimele luni.

Contracandidatul democrat al președintelui, Joe Biden a anunțat pe de altă parte că în caz de victorie în noiembrie, va anula „din prima zi a președinției sale” decizia de retragere a Statelor Unite din OMS.

În acest moment, în Statele Unite, numărul cazurilor confirmate de contaminare cu noul coronavirus a trecut de 3 milioane iar cel al deceselor provocate de Covid-19 a ajuns la aproape 134 de mii, potrivit universității Johns Hopkins.

XS
SM
MD
LG