Linkuri accesibilitate

Conceptul încă difuz de cetăţean al naţiunii; războiul afişelor, fluturaşilor şi tăbliţelor; listă cu imobilele confiscate de la bisericile maghiare - Judit Ferencz


În loc de cetăţeni ai statului ungar, maghiarii de pretutindeni ar putea deveni cetăţeni ai naţiunii – a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Budapesta, citat de Szabadsag. Desigur – o recunoaşte chiar el – conceptul încă nu e definit.

Dar poate însemna sprijin pentru maghiari, ba chiar şi un act de călătorie care să le înlesnească accesul în spaţiul UE. O definiţie ar putea fi dată în scurt timp prin modificarea Constituţiei. Cetăţean al naţiunii – poate deci însemna orice, mai puţin cetăţenie ungară.

Pe care maghiarii din România, în frunte cu preşedintele UDMR Marko Bela, o revendică în continuare. Marko face apel în cotidianul bucureştean Romaniai Magyar Szo la participanţii referendumului din Ungaria să voteze pentru dubla cetăţenie.

Principala formaţiune de guvernământ din Ungaria, Partidul Socialist Maghiari îndeamnă însă la vot negativ. O face prin afişe. Peste un milion de afişe, proiectate şi tipărite la Odorheiu Secuiesc – după cum informează Kronika. „Este ca şi cum americanii ar fi fabricat bomba atomică în Japonia” – susţine un deputat al partidului de opoziţie FIDESZ, citat de acelaşi cotidian.

Dar şi în Ungaria se face campanie unei anumite formaţiuni participante la alegerile din 28 noiembrie – formulează şeful stuff-ului electoral al UDMR, Nagy Zsolt în Nepujsag. Apoi precizează: postul public ungar Duna TV face campanie pe faţă Acţiunii Populare. Ceea ce este de neconceput – opinează el. De ce? Căci „UDMR trebuie să-şi facă cunoscut programul electoral. Dacă se poate, chiar prin intermediul postului Duna TV”.

Nu şi prin fluturaşi reprezentând Statuia Libertăţii. Cel puţin aşa a decis Biroul Electoral Judeţean din Covasna – informează Haromszek. În judeţ au fost retrase materialele electorale ale UDMR pe motiv că aveau culorile drapelului ungar.

Şi tot din Haromszek aflăm că organizaţia locală a UDMR doreşte să expună tăbliţe ce marchează graniţele Ţinutului Secuiesc. Kronika publică şi reacţia liderului local al PSD, Adrian-Vlad Căşuneanu care ameninţă: „dacă tăbliţele vor fi expuse, le vom doborî cu tractorul. Apoi, le vom înlocui cu altele. Pe care vom scrie Ţinut Românesc”

La care plusează UDMR prezentându-şi noul afiş care înfăţişează o turlă de biserică la răsărit la soare. Iar responsabilii Uniunii explică: soarele răsărind deasupra turnului sugerează că va veni şi vremea autonomiei secuieşti”.

Războiul afişelor şi la Braşov – aflăm din Allgemeine Deutsche Zeitung. Desigur, nu e vorba de dispute interetnice. Doar că administraţia oraşului consideră că afişele PSD sunt supradimensionate.

Tot cotidianul de limbă germană informează despre protestul activiştilor Greenpeace. Organizaţia internaţională şi-a reluat protestele împotriva exploataţiei aurifere de la Roşia Montană. Totodată au prezentat o listă cu 350.000 de semnături de protest.

Fundaţia „Hungarian Human Rights” din New York a făcut publică o listă cu imobilele confiscate de la bisericile maghiare din România – aflăm din Romaniai Magyar Szo. 80 la sută dintre cele peste 2100 de clădiri au fost revendicate. Iar 380, retrocedate până în acest moment.
XS
SM
MD
LG