Linkuri accesibilitate

Obsesia pragului electoral şi schizofrenia dublei cetăţenii - Judit Fernecz a citit presa maghiară la sfîrşitul campaniei electorale


Campania electorală a luat sfârşit, subiecte de dispută au rămas însă din belşug în presa de limbă maghiară. Continuă, fireşte, discuţiile despre dubla cetăţenie de care urmează sau nu să beneficieze maghiarii din afara Ungariei. Continuă, fireşte, şi discuţiile despre reprezentarea parlamentară a maghiarilor din România, adică despre viitorul UDMR.

Iar preşedintele formaţiunii, Marko Bela reuşeşte să le îmbine în Romaniai Magyar Szo, spunând că decizia finală în favoarea dublei cetăţenii se va lua nu în Ungaria, ci chiar la noi acasă, în secţiile de votare, punând ştampila pe laleaua UDMR.

Senatorul de Cluj Eckstein-Kovacs Peter merge mai departe, invitându-i, în cotidianul Szabadsag, chiar şi pe adversarii formaţiunii să voteze laleaua. „Miza este enormă – spune senatorul – căci, dacă UDMR nu atinge pragul electoral, celelalte formaţiuni nu vor mai avea cu cine să colaboreze”.

Liderul Forumului Democrat German, Klaus Johannis aduce, în Allgemeine Deutsche Zeitung, alte argumente în favoarea formaţiunii conduse de el. „Am devenit – şi nimeni nu mai poate disputa acest lucru – o forţă politică” -spune Johannis adăugând : „Implicarea trebuie să înlocuiască letargia”.

Liderul Acţiunii Populare, Emil Constantinescu oferă, la rându-i, maghiarilor diverse argumente pentru a-l vota. Într-un interviu publicat în Kronika fostul preşedinte al României afirmă: „îmi asum, fără prejudecăţi, ideea de autonomie”. Apoi îşi exprimă convingerea că, în scurt timp, UDMR „va scăpa de actualii săi lideri”, iar astfel el va putea colabora cu politicienii udemerişti.

UDMR nu se gândeşte însă la o astfel de colaborare, ci, mai degrabă, la pragul electoral. Sondajele de opinie creditează formaţiunea cu un procent care nu depăşeşte cu mult pragul. Iar ziarele comentează, fiecare după cum crede de cuviinţă. „Va reuşi oare UDMR să treacă de prag ?” – se întreabă Kronika. „Şansele UDMR sunt bune” – titrează Nepujsag precizând că formaţiunea este creditată – în medie – cu 5,7 procente.

Şansele ca la referendumul din Ungaria să se voteze în favoarea dublei cetăţenii sunt bune – informează Erdelyi Riport. Precizând că şansele să se voteze împotrivă sunt la fel de bune sau, mă rog, la fel de mari.

Oricum, editorialistul cotidianul Romaniai Magyar Szo consideră că nu obţinerea cetăţeniei ungare este miza. Întrebarea este, opinează publicistul – dacă maghiarii din România au şanse să devină cetăţeni ai Europei chiar înainte de a obţine paşaport unguresc.

Schizofrenie – rezumă editorialistul săptămânalului A het discuţia iscată pe marginea referendumului din Ungaria. Maghiarii din România nu reuşesc să se prezinte ca şi cetăţeni responsabili şi, dacă e cazul, protestatari al unui singur stat. La ce le-ar folosi atunci două cetăţenii ? – se întreabă.

Câţi cetăţeni ai Republicii Moldova şi ai Ucrainei au obţinut cetăţenie română – se întreabă – şi nu pentru prima oară – Kronika. După luni de corespondenţă intensă cu Ministerul Justiţiei şi cu multe ale autorităţi, jurnaliştii încă n-au obţinut informaţia. Câte cereri de dobândire a cetăţeniei române se înregistrează lunar ? – sună întrebarea adresată de jurnalişti responsabililor din cadrul ministerului. „Câte se depun” – sună răspunsul laconic.
XS
SM
MD
LG