Linkuri accesibilitate

Diversiune, dezamăgire, demolare - Judith Ferencz


Diversiuni în Secuime! Persoane necunoscute trimit scrisori injurioase semnate ba de liderii locali ai UDMR, ba de rivalii lor, membri ai Uniunii Civice Maghiare. Primarul din Sfântu Gheorghe se plânge: cineva i-a spart căsuţa poştală electronică şi a trimis mesaje incalificabile adversarilor săi. Iar adversarii păţesc acelaşi lucru – saga diversiunilor prin e-mail şi SMS în Transindex.

Şi toate astea tocmai când civicii din Secuime s-au decis să organizeze un referendum local pentru autonomia regiunii – informează Krónika. Referendum pe care liderul UDMR, Markó Béla, îl cataloghează drept autoamăgire – adaugă, oareş’cum dezamăgit, Háromszék.

Până pe 1 ianuarie SRI va preda CNSAS-ului toate dosarele Securităţii – anunţă Allgemeine Deutsche Zeitung, care face şi o scurtă istorie în cifre a transferului de documente. Folosind unitatea de măsură specifică predării dosarelor: kilometrul. Aşadar, din cei 20 de km pe care-i avea în posesie (şi pe conştiinţă), SRI a transferat până în acest an 16 km. Au mai rămas cât de-o plimbare de o oră. Care vor ajunge la CNSAS cât ai clipi.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a renunţat la includerea prelaţilor bisericeşti pe lista persoanelor controlabile de viitoarea Agenţie Naţională de Integritate – o ştire din Új Magyar Szó.

Deputatul UDMR, Varga Attila, desfiinţează proiectul ANI în Népújság. Proiectul de lege porneşte de la premisa că toţi demnitarii sunt corupţi. Urmând aceeaşi logică, de ce n-am presupune că viitorii membri ai viitorului organism nu sunt şi ei corupţi? –deputatul pune întrebarea în preambul. Apoi arată că ANI nu s-ar încadra în cele trei puteri ale statului, adică ar reprezenta o putere independentă de executiv şi justiţie. Ar fi un organ de urmărire, anchetă şi decizie într-o persoană. Într-o agenţie. Şi, la urma urmei – mai adaugă deputatul jurist – corupţia nu este neapărat un delict, ci un fenomen. Iar pentru a-l contracara, de ce nu se are în vedere mai degrabă consolidarea sistemului de impozitare ?

Szabadság publică concluziile unui studiu realizat la comanda autorităţilor ungare, din care reiese că, dacă şi-ar deschide graniţele în 2007, Ungaria ar avea de-a face cu cca. 150.000 de muncitori din România. Şi asta în condiţiile în care Ungaria nu este totuşi destinaţia favorită a cetăţenilor români.

Autorităţile române, prin vocea ministrului muncii, sunt de altă părere. În opinia acestora, după aderare, românii nu se vor îmbulzi să lucreze prin străinătate, adică vor exista doar câteva sute de mii de cereri în acest sens. Pe ce se bazează pronosticul optimist? Păi, peste două milioane de cetăţeni români lucrează deja în Europa.

Şi oricum, informează portalul Hirek.ro, Slovacia îşi va deschide larg porţile în faţa amatorilor din România şi Bulgaria.

O aniversare fără fast – relatată pe larg de Nyugati Jelen. Este vorba festivitatea intimă căci nepopularizată, dedicată aniversării a 80 de ani de la constituirea Partidului Naţional Ţărănesc. Urmaşul căruia şi-a anunţat, tot în cadru familial, dorinţa de a participa la alegerile pentru Parlamentul European.
XS
SM
MD
LG