Linkuri accesibilitate

Incidente aviatice în zona Caucazului - o cronologie inversă: august 2007 - februarie 1999


6 August, 2007 – Oficialitati de la Tbilisi sustin ca Rusia a comis un « act de agresiune » împotriva Georgiei, lansînd o racheta teleghidata. Autoritatile georgiene precizeaza ca racheta a cazut, luni, 6 august, la aproximativ 60 km nord-vest de capitala Tbilisi, fara sa explodeze. Rusia neaga toate acuzatiile.

11 Martie, 2007 – Surse georgiene au anuntat ca s-a produs un atac cu rachete in zona nordica a strimtorii Kodori, controlata de georgieni. Nu au fost inregistrate victime.

11 Decembrie, 2006 –Rusia acuza Georgia ca a incalcat prevederile unui acord bilateral , impiedicind avioane militare ruse sa aterizeze pe o baza militara rusa din Armenia -

19 August, 2006 – Ministrul Apararii din Georgia a anuntat ca elicoptere militare rusesti au violat spatiul aerian georgian. Un raport al Departamentului Relatii Publice al Ministerului spune ca “doua elicoptere rusesti – un elicopter MI – 8, cu numarul de bord 69 si un elicopter de lupta MI – 24, cu numarul de bord 54, au violat spatiul georgian aerian la 12 :40, ora Moscovei”.

17 Iunie, 2006 – Un avion mic fara insemne de identificare a violat spatiul aerian georgian . El a patruns circa 10 kilometri in interior, venind dinspre granite cu Rusia. Potrivit primelor informatii, avionul a survolat circa 12 minute Abhazia inainte de a ateriza pe aeroportul Babushera la ora 15.00. Dupa cum s-a relatat anterior, avionul a intrat 10 km în teritoriul Georgiei din partea hotarului cu Rusia.

26 Mai, 2006 – Spatiul aerian georgian a fost violat de un avion, care a patruns din directia hotarului cu Rusia. Zborul a fost detectat de sistemul de radar la ora 11:24, a anuntat Ministerul georgian al apararii.

21 februarie, 2006 – Declaratia Presedintelui Saakashvili la intrunirea Consiliului de Securitate ... Azi, un avion si mai multe elicoptere militare rusesti au violat spatiul aerian georgian de citeva ori. Poate tineti minte ca, atunci cind asemenea violari aveau loc cu un an si jumatate in urma, in Georgia, ministrul rus al apararii cerea provocator de la Giorgi Baramidze documente care sa dovedeasca ca spatiul aerian a fost violat. La acel moment, Georgia nu dispunea de nici un fel de echipament ca sa dovedeasca aceasta, pentru ca echipamentul era prea scump si Georgia nu avea resursele financiare necesare ca sa il cumpere. Acum datorita efortului nostru enorm, Georgia dispune de echipament modern pentru controlarea spatiului aerian. Detin documente demne de increderede elaborate de punctul nostru aerospatial, pe care le-am primit imediat dupa ce spatiul aerian georgian a fost violat.

15 Noiembrie, 2004 – Comandamentul fortelor armate ruse a dezmintit cu vehementa afirmatiile partii georgiene precum ca elicoptere rusesti ar fi violat spatiul aerian. “Elicopterele rusesti nu au violat spatiul aerian georgian in sectorul Dagestani, de la frontiera ruso-georgiana pe 15 Noeimebrie,” a declarat pentru Itar-Tass seful Serviciuli de Presa a Forteler Armate Ruse, colonelul Aleksandr Drobyshevsky.

Iulie – August 2004 - Presedintele Mihail Saakashvili afirma ca avioane rusesti au patruns in spatiul aerian Georgian de trei ori. La o intilnire cu reprezentantii institutiilor puterii, presedintele a declarat ca spatiul aerian al Georgiei a fost violat de trei ori, in zona Tskhinvali, “si este vora de avioane rusesti. Avioane australiene nu ar zbura in aceasta zona “.

26 Martie 2004 - Serviciul de presa al Ministerului Apararii rus a negat declaratiile facute de Tbilisi precum ca spatiul aerian al Georgiei ar fi fost violat in zona strimtorii Kodori , de catre elicoptere militare rusesti. Conform versiunii georgiene, elicopterele s-au aflat in spatiul aerian georgian timp de 10 minute.

27 Septembrie, 2003 – Departamentul de graniceri al Georgiei a informat agentia Interfax ca un avion militar rusesc a violat spatiul aerian, linga satul Omalo de-a lungul segmentului cecen al frontierei ruso-georgiene.

28 August, 2003 - Ministrul Georgian de Externe Irakly Menagarishvili a declarat pentru agentia Interfax ca Tbilisi a trimis la Moscova o nota de protest în legatura cu un incident in spatiul aerian al Georgiei. Potrivit raportului oficial al partii gerogiene, un avion rusesc Su-25 a violat la 28 august spatiul aerian georgian , venind din directia segmentului cecen al frontierei ruso-georgiene..

26 Iunie, 2003 – Ministrul georgian de externe a trimis o nota de protest omologului sau rus in legatura cu o presupusa violare a spatiului aerian al Georgiei de catre un avion rusesc, surse din cadrul Ministerului Afacerilor Externe au declarat pentru RBC, mentionind ca ministerul rus nu a reactionat deocamdata. Reprezentantii ministerului georgian au spus ca spera ca avionul de lupta rusesc SU-25, care a violat spatiul aerian, a facut-o din greseala si nu intentionat. Conform pozitiei georgiene, incidentul a avut loc in partea cecena a hotarului ruso-georgian pe 26 iunie.

Iunie 2003 - Potrivit celor mai recente date, spatiul aerian georgian a fost penetrat de 8 ori. Aceasta declaratie a facut-o pentru Prime-News Seful Serviciului de Presa al Departamentului de graniceri, Shalva Londaridze. In aceeasi perioada a anului 2002, numarul incidentelor de aces gen a fost de 45, a declarat aceeasi sursa.

22 Martie, 2003 – Ministerul rus al apararii informeaza: “Simbata, 22 martie, sistemul de antiaerian rusesc a detectat un avion de recunoastere american U-2 zburind deasupra teritoriului Georgiei de-a lungul hotarului cu Rusia la o distanta de 20-30 km.” “Doua avioane de vinatoare rusesti au decolat pentru a preveni o posibila penetrare a spatiului aerian rusesc”, a spus Nikolai Deryabin, seful Serviciului de Presa al Ministerului rus al Apararii. In decursul lunii curente , «a fost al treilea zbor al unui avion american de recunoastere de-a lungul hotarului ruso-georgian », a adaugat el. Alte doua zboruri de recunoastere au avut loc pe 27 februarie si 7 martie.

7 Martie, 2003 – Zborurile de recunoastere efectuate de aviaone americane deasupra Georgiei, în apropiere de frontiera cu Rusia, au fost coordonate cu autoritatile de la Tbilisi . De asemenea Moscova a fost instiintata în prealabil , au declarat pentru agentia Interfax surse diplomatice georgiene din Rusia. ... Generalul-Colonel Vladimir Mikhaylov, comandantul fortelor aeriene rusesti, a declarat pentru Interfax ca este inclinat sa creada ca avionul strategic de recunoastere american U-2 "a urmat aceiasi ruta si pe 27 februarie si 7 martie la aproape 20-35 kilometri de frontiera Rusiei". "Acest fapt nu numai ca ne-a mirat, dar ne-a îngrijorat", a spus Mikhaylov. Militarii rusi au declarat ca zborul avionului american a fost controlat de pe teritoriul Rusiei.

27 Februarie, 2003 – Seful Serviciului de graniceri al Georgiei a spus ca un avion de vinatoare rusesc a survolat pentru scurt timp teritoriul georgian

23 August, 2002 – Ministrul Afacerilor Externe si-a exprimat ingrijorarea luni, 26 august, ca bombardarea teritoriului georgian de catre avione militare rusesti pe 23 august, va împinge spre instabilitate nu doar Georgia, ci si intreaga regiune. Ministerul a reaminitit ca regiunile din apropierea defileului Pankisi din Georgia au fost bombardate de avioanele care au violat spatiul aerian georgian pe 23 August.

4 Octombrie, 2001 – Dupa o saptamina de dezmintiri, Rusia si Ucraina au recunoscut oficial ca o racheta ratacita (antiaeriana) ucraineana a doborit un avion rusesc de pasageri, cauzând moartea a 78 de oameni care se aflau la bord. 24 Aprilie, 2000 – O racheta ruseasca fara focos, lansata intr-un exercitiu de antrenament in Marea Neagra, a lovit o nava ucraineana de pasageri. Exista estimari contradictorii cu privire la victimele accidentului dar oficiali ucraineni spun ca un om din echipajul navei a fost ranit.

1 Octombrie, 1999 – Azerbaijanul sustine ca un avion de vinatoare rusesc a survolat spatiul sau aerian si a aruncat o bomba in nord-vestul tarii, aproape de hotarul cu Dagestan. Potrivit unui oficial din ministerul apararii, nu s-au înregistrat victime, însa au fost afectate casele din satul Gumir, regiunea Zakatala.

25 Februarie, 1999 – Intr-o declaratie a Ministerului de Externe , Azerbaidjanul a avertiza « ca intrega regiune a Caucazului de sud ar putea fi afectata” de decizia Rusiei de a reinarma Armenia “unilateral”. În Declaratie se spune ca un avion rusesc de vinatoare MiG-29 a violat spatiul aerian azer timp de 2 minute pe 25 februarie de-asupra districtului Kelbadzhar, ocupat de armeni. “Fortele de aparare antiaeriena au fost puse în alerta de lupta ” se spune în declaratie. « Ministrul azer al Afacerilor Externe isi exprima speranta ca partea rusa va lua toate masurile necesare pentru a nu mai permite ca asemenea incidente sa se repete” , conchide declaratia.
XS
SM
MD
LG