Linkuri accesibilitate

Problema automobilelor înmatriculate în Transnistria; secţiile ilegale de votare la alegerile pentru Duma de Stat - temele emisiunii prezentate de Viorica Zaharia


DIALOGURI 12 nov 2007

Doamnelor si domnilor, buna ziua. La microfon, Viorica Zaharia, prezentatoarea emisiunii "Dialoguri. 15 minute cu Radio Europa Liberă".

Incepand cu 1 ianuarie 2008, adica peste doua luni, masinile cu numere de inmatriculare transnistrene nu vor mai putea iesi din Moldova prin punctele vamale si de frontiera moldovenesti cu Ucraina si Romania. Adica, ele vor putea circula doar pe teritoriul Moldovei si regiunii transnistrene. Pentru a trece granita, masinile vor trebui inregistrate si sa primeasca astfel numere de inmatriculare moldovenesti la Ministerul Dezvoltarii Informationale de la Chisinau. Asa prevede o hotarare de Guvern aprobata saptamana trecuta la Chisinau. Documentul arata, de asemenea, ca peste un an, adica din ianuarie 2009, automobilele inmatricultate in Transnistria nu vor mai putea circula nici pe teritoriul Moldovei.

Ministrul Dezvoltarii Informationale, Vladimir Molojen: "Va fi o asa numita trecere nedureroasa - timp de un an oamenii vor putea sa-si inregistreze transportul la subdiviziunile respective ale Ministerului Dezvoltarii informationale de la Chisinau. Calculele noastre arata ca 150 - 180 mii de automobile sunt inregistrate acum in regiunea transnuistreana. De ce anume acum luam aceasta masura? Pentru ca pana acum am cautat sa elaboram cel mai potrivit mecanism de rezolvare a acestei probeme."

Europa Liberă: De fapt, granicerii moldoveni nu permiteau nici pana acum masinilor inmatriculate in regiunea transnistreana sa traverseze frontiera Moldovei. Astfel, hotararea luata de Guvern nu a facut decat sa legifereze actiunile lor. De asemenea, masura pare sa fie indreptata in primul rand impotriva locuitorilor de pe malul drept al Nistrului care si-au intregistrat automobilele in regiunea transnistreana, deoarece acolo inmatricularea vehicolelor si devamarea lor ii costa mai ieftin si, in plus, acolo se admite inmatricularea masinilor mai vechi de 7 ani – lucru nepermis in Moldova. Odata cu obtinerea numerelor de inmatriculare moldovenesti, posesorii de automobile din regiunea transnistreana vor trebui sa perfecteze si actele de devamare ale unitatilor de transport. Automobilele introduse pe teritoriul R. Moldova pana in anul 1993 vor fi scutite de obligativitatea perfectarii actelor de devamare. Pentru celelalte unitati de transport, posesorii vor trebui sa achite diferenta dintre taxa de devamare perceputa in Transnistria si cea din R. Moldova. Potrivit lui Molojen, taxa perceputa pe malul stang al Nistrului este de doar 25-30% din valoarea taxei percepute in R. Moldova. Din aceste ratiuni, expertii estimeaza ca reinregistrarea la Chisinau a masinilor ii va costa pe posesori sume nu tocmai neglijabile.

Pana acum, peste 1800 de numere transnistrene ale masinilor aflate in posesia cetatenilor din dreapta Nistrului au fost retrase de agentii de circulatie.

-------------------------------

Dupa seceta din aceasta vara, locuitorii regiunii transnistrene, deopotriva cei de la sate si cei din orase se plang ca vor avea un an foarte greu, mai ales ca deocamdata nu au primit nici un ajutor care i-ar ajuta sa depaseasca efectele secetei. In schimb, s-a scumpit painea si alte alimente. Corespondenta noastra la Bender Valentina Semionova , a incerca sa afle de la oamenii simpli daca au auzit de ajutoare si chiar daca au primit ceva pana acum. Relatarea ei va este rezumata de Elena Moldoveanu:

Seceta din acest an a afectat atat malul drept cat si cel stang al Nistrului, a fost compromisa o parte din roada, taranii nu au nici semninte pentru semanat. Daca Republica Moldova a primit ceva ajutoare din exterior pentru agricultura si pentru categoriile mai sarace de oameni, atunci in regiunea transnitreana oamenii se plang ca nu a a juns nimic. Premierul moldovean Vasile Tarlev declara anterior ca a ajutoarele primate pentru diminuarea consecintelor seceti vor fi impartite si regiunii transnistrene daca autoritatile acesteia vor solicita. Conducatorii de la Tiraspol insa au declarat ca nu ar avea nevoie de asemenea sprijin. Iata ce ne-au spus cativa locuitori ai regiunii:

"Nu avem nici un ajutor, seceta a foat mare, irigare – nimic.Am auzit ca in Moldova s-a dat ulei si orez, dar la noi in Transnistria nimic nu a ajuns. Nu avem nici un ajutor. Ar fi fost bine daca ni s-ar fi dat si noua ceva ingrasaminte, seminte."

"De ce sa refuzam asemenea ajutoare? Oare avem un sprijin atat de puternic de undeva ca sa refuzam ajutorul? Poate la sate oamenii se descurca mai bine pentru ca mai au ce manca, dar la orase, sigur ca mizam pe ajutorul statului. Sotii ne pleaca peste hotare ca sa hraneasca familiile, dar cei care stau aici si nu au nici un loc de munca… ce fac?"

" Inca nu s-a adus nimic, eu personal nu am auzit sa aduca. Sigur ca oamenii au suferit in urma secetei ca si in Moldova dar deocamdata nu au primit nici un ajutor." Singurul ajutor acordat deocamdata locuitorlor din Transnistria este distribuirea ochelarilor, desi cu anumite probleme, pentru ca punctele de distributie sunt supraaglomerate. Am discutat cu o pensionara din Bender, Nadejda Cerneaiev, care a primit déjŕ ochelari la Varnita.

"Am mers la Varnita sa primesc ochelari, la punctul medical de acolo s-au adunat vreo 200 de oameni, iar cu cei veniti dupa mine cred ca erau in total vreo 600. Acolo se deserveau orasele Tiraspol si Bender si raionul Slobozia. Pensionarii veneau cu diferite mijloace de transport. E greu cu transportul. De la Slobozia de exemplu, sa ajungi la varnita e cam departe. Ganditi-va cum le este pensionarilor sa reziste in acel rand. Eu am stat 3 ore si jumatate. Dupa mine inca mai erau multi oameni. Noroc ca era vremea frumoasa si erau si banci afara unde ne puteam aseza asteptandu-ne randul ca sa primim ochelarii."

Ati auzit-o pe o pensionara Nadejda Cerneieva, discutand cu corespondenta noastra la Bender, Valentina Semionova despre distribuirea gratuita a ochelarilor pensionarilor din regiunea transnistreana.

-------------------------------

Ministerul de Externe al Republicii Moldova a anuntat saptamana trecuta ca va considera un amestec in treburile interne ale Republicii Moldova organizarea in regiunea transnistreana sau in alte localitati ale Moldovei a sectiilor de votare pentru alegerile din 2 decembrie pentru Duma de Stat a Federatiei Ruse. Potrivit autoritatilOR moldovene, singura sectie de votare legala organizata pe teritoriul Moldovei, unde vor putea vota cetateni rusi, va fi amenajata la Ambasada Federatiei Ruse din Chisinau. Aceasta pozitie a Chisinaului i-a fost adusa la cunostinta ministrului consilier al Ambasadei ruse in Moldova, Vitali Treapitan, care a fost invitat la Ministerul de Externe de la Chisinau. Vitali Treapitan a spus ca Ambasada nu cunoaşte despre o înţelegere la acest subiect între Comisia Electorală Centrală a Federaţiei Ruse şi administraţia de la Tiraspol.

Responsabili de la Comisia Electorala centrala a Rusiei, contactati de postul nostru de radio, au declarat insa ca o asemenea intelegere exista si ca ... chiar ambasadorul rus la Chisinau, Valeri Kuzmin, este responsabil de organizarea sectiilor de votare in regiunea transnistreana.

Iată ce a spus unul dintre consultanţii CEC-ului din Federaţia Rusă, care a rugat să nu-i fie facut public numele: "În corespundere cu legislatia rusă şi decizia CEC , ambasadorul rus in Moldova Valerii Cuzmin a creat pe teritoriul Transitriei 24 de secţii de votare, aproape jumătate dintre care vor fi la Tiraspol. Localităţile în care vor fi deschise aceste secţii ar trebui să fie publicate pe site-ul Ambasadei."

Corespondentii Europei Libere au incercat sa afle de la locuitori din regiunea transnistreană în ce măsură îi preocupă apropiatele alegeri din Rusia:

"Mă preocupă aceste alegeri pentru că sunt de naţionalitate rusă. Este bine că vor fi deschise secţii de vot în Transnistria pentru că nu toţi au posibilitate să meargă la Chişinău. Votul meu într-ul fel, va însemna o mică contribuţie pentru viitorul copiilor mei, care sunt rusi şi muncesc în Rusia, pentru că aici nu este de lucru."

"Pentru mine NU sunt importante aceste alegeri, eu locuiesc in Moldova. Dar dacă Rusia va dori să deschidă la noi secţii de votare de ce nu ar putea să o facă? În general, eu nu particip la alegeri."

"Ne considerăm ruşi şi am vrea să fim cu Rusia. Dar şi cu Moldova vream să fim. De ce NU am vota pentru alegerile in Duma de Stat, dacă suntem ruşi? Cred că avem tot dreptul. Nu ştiu cine a inventat să facă diferenţă între moldovean si rus, de parcă am fi extratereştri!"

Un recent sondaj de opinie, realizat de Centrul de cercetari analitice „Novîi vec” de la Tiraspol, arăta că 32 la sută dintre locuitorii regiunii transnistrene ar aştepta, de la alegerile în Duma de Stat din 2 decembrie, schimbări pozitive în Transnistria.

-------------------------------------

Asa cum ati aflat si la stiri, in Georgia vor avea loc in curand alegeri prezidentiale anticipate, decretate de presedintele Saakasvili in urma amplelor manifestatii de strada de la Tbilisi. Colega noastra Valentine Ursu a vizitat cu putin timp in urma Georgia, inainte de a se declansa protestele, si a discutat cu mai multe persoane oficiale despre situatia actuala din zonele de conflict ale Georgiei - Osetia de Sud si Abhazia si posibilele cai de rezolvare a acestor conflicte.

Unul din interlocutorii ei este Dmitri Sanakoev, fost prim-ministru autoproclamat al Osetiei de Sud. Fiind mai multi ani in aceasta functie, el a vizitat si Transnistria, stabilind chiar relatii de colaborare cu autoritatile acesteia. Peste un timp insa, Sanakoev spune ca si-a schimbat convingerile si a trecut de partea Georgiei in conflictul cu Osetia de Sud. Deja de un an, Dmitri Sanakoev conduce o parte din Osetia de Sud, o parte controlata de Tbilisi. Este deci reprezentantul autoritatilor constitutionale georgiene in acest teritoriu.

Dmitri Sanakoev. "Osetia de Sud este populata de mai multe etnii. Osetini, gruzini si reprezentanti ai altor nationalitati. Adversarii nostri afirma ca administratia a fost infiintata pentru a da impresia ca multi dintre locuitorii Osetiei de sud nu sprijina de fapt cauza separatista. Dar de ce sa fim divizati? Au fost alegeri. Mai mult de jumatate din populatie a votat impotriva regimului de la Thinvali. Si aceasta optiune este rezultatul vointei poporului si nu datorita fortei armelor. Am relansat miscarea popular si astfel ne-am adresat conducerii de la Tbilisi sa negociem statutul perovinciei. Timp de un an in aceasta zona controlata de guvernarea legitima, am reusit sa blocam contrabanda pe portiunea de frontier din zona Osetiei de sud, ceea ce are un efect economic pozitiv. Astfel, reusim sa imbunatatim infrastructura, am construit si reconstruit drumurile. De asemenea, am repus in functiune gazoductul si sistemul energetic. Producem energie pentru ca am construit o statie hidroelectrica. Vream locuri de munca pentru ca omul sa poata avea si un salariu mai bun. Daca e sa comparam marimea salariului din Thinvali, este de aproape de doua ori mai mare. Astfel, putem demonstra populatiei ca nivelul de trai in granitele Georgiei este mai atractiv."

Europa Liberă: Dmitri Sanakoev considera ca incertitudinea referitoare la viitorul statut al Osetiei de Sud, alimentata mai mult sau mai putin de Rusia, mentine conflictul si a facut de fapt, ca regiunea sa degradeze.

Dmitri Sanakoev: "Cei de la Thinvali vorbesc despre independenta Osetiei de Sud care este sprijinita de Moscova, existand planuri de unire a acesteia cu Osetia de Nord, care este in componenta Rusiei. Dar Moscova nu prea reactioneaza, Moscova nu spune nici da nici ba. Si iata aceasta nehotararea a celor de la Thinvali ne impiedica. De 17 ani tinerii nostri stau in transee, avem doar o singura institutie de invatamant care pregateste profesori, nivelul de pregatire al personalului didactic lasa de dorit. Despre pregatirea altor specialist nici vorba. La Tiraspol, in RM, situatia pare sa fie alta. Pentru noi e important sa-i aducem pe osetini in locurile natale. In Thinvali, conditii normale de viata nu prea sunt. Nu ne ramane decat sa demonstram ca se poate trai intr-o Georgie intreaga. Astfel, rezolvand conflictul."

Europa Liberă: Ministrul georgian pentru rezolvarea cobnflictelor, David Bakradze, vorbeste despre rolul Rusiei in rezolvarea conflictelor de pe teritoriul Georgiei.

David Bakradze: "Spre regret, rolul Rusiei nu este constructiv si, spre regret, Rusia pana astazi ramane o parte a problemei si nu o parte a solutionarii problemei. Noi am vrea sa obtinem anume aceasta schimbare – ca Rusia sa devina o parte a solutionarii problemei. Noi suntem gata sa intensificam dialogul direct cu cei de la Suhumi si de la Thinvali si pe aceasta directie Georgia este gata sa-si parcurga calea sa, dar principalul este sa vedem disponibilitatea colegilor nostri din Rusia si, de asemenea, sa vedem din partea lor respect pentru statul Georgia, pentru integritatea ei si pentru poporul georgian."

Europa Liberă: Ministrul David Bacradze adauga de asemenea ca aderarea Georgiei la NATO – planificata pentru anii urmatori – ar putea avea un impact pozitiv asupra reglementarii celor doua conflicte din Georgia.

David Bakradze: "Georgia are o perspectiva practic ireversibila de a se integra in NATO si credem ca in urmatorii cativa ani Georgia va intra in Alianta. Desigur noi nu vedem un rol direct al NATO in reglementarea conflictelor pe care le avem – adica nu vedem o implicare militara – asemenea scenarii noi nu construim si nici nu vrem sa o facem, ce vreau sa spun este ca intrarea in NATO va avea un efect positiv indirect, pentru ca statul va deveni mai stabil, mai puternic si mai protejat si chiar mai atractiv din punct de vedere economic. Vreau sa accentuez ca noi nu vrem sa rezolvam aceste conflicte pe calea injosirii Rusiei. Nu. Noi vrem ca Rusia sa fie un membru onorabil al acestui process, ca ea sa ocupe un rol important in reglementarea acestor conflicte, adica un rol ce corespunde cu statutul international pe care il are Rusia acum."

Colega noastra, Valentina Ursu a discutat si cu Alexandr Rondele, fost reprezentant al Georgiei la Organizatia Natiunilor Unite.

Alexandr Rondele: "Aceste conflicte nu sunt inghetate, ele mocnesc si mocnesc si nu se stie la ce ne putem astepta. Iar Rusia profita de pe urma acestui fapt. Si daca UE isi consolideaza vecinii, Rusia ii slabeste. Spre norocul Moldovei, ea nu are frontiera comuna cu Rusia."

A fost Alexandr Rondele, fost reprezentant al Georgiei la Organizatia Natiunilor Unite, vorbind despre conflictele asa-numite “inghetate” cu corespondenta Europei Libere Valentina Ursu.

Aici se incheie emisiunea Dialoguri din aceasta satamana. Sunt Viorica Zaharia, va multumesc pentru atentie si va urez NUMAI BINE.

Aici e Radio Europa Libera.
XS
SM
MD
LG