Linkuri accesibilitate

Opinia lui Kalman Miszei (UE) despre apropierea poziţiilor Rusiei şi Occidentului în problema transnistreană: unul din subiectele emisiunii prezentate de Radu Benea


DIALOGURI 19.11.2007

Buna ziua dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri. 15 minute cu Radio Europa Liberă. Începem emisiunea noastră cu cele mai importante ştiri ale saptamanii trecute, prezentate de colega mea, Lina Grîu.

-------------------------------------------------

Între Rusia şi Occident NU mai există divergenţe serioase privind soluţia problemei transnistrene, a declarat reprezentantul special al Uniunii Europene în Moldova, Kalman Miszei, miercuri, la Kiev, în cadrul unei conferinţe internaţionale pe tema conflictelor îngheţate. „Se spune frecvent că acest conflict este cel mai simplu de soluţionat, pentru că între cele două maluri ale Nistrului nu există confruntări interetnice sau religioase. De aceea, se poate spune că acest conflict NU este unul îngheţat, ci un conflict a cărui soluţie este îngheţată”, a declarat oficialul european, citat de presa ucraineană. Kalman Miszei a spus că abordarea Bruxelului în această chesiune nu diferă mult de cea a Moscovei, de aceea Uniunea Europeană nu va tărăgăna procesul soluţionării ei.

La aceeaşi conferinţă de la Kiev, ministrul moldovean al reintegrării, Vasili Şova, a exprimat un optimism moderat faţă de perspectiva soluţionării problemei transnistrene într-un viitor apropiat. În acest sens el a menţionat existenţa a doi factori: consensul societăţii moldovene şi faptul că de mai mult de un an şi jumătate Chişinăul a reuşit să restabilească un dialog constructiv cu Moscova în procesul reglementării transnistrene.

Parlamentul European a prelungit pentru încă un an interdicţia impusă în 2003 pentru 17 persoane din administraţia de la Tiraspol, în frunte cu Igor Smirnov, şi a solicitat Ucrainei să se alăture acestei interdicţii. Ministrul adjunct de externe al Georgiei, Nicolos Vashahidze, a declarat, citat de agenţia Novîi Reghion 2 că şi Tbilisi se pregăteşte să impună restricţiile de circulaţie pentru liderii transnistreni adoptate de Uniunea Europeană şi Statele Unite.

Parlamentul European a ratificat acordurile dintre Uniunea Europeana şi Republica Moldova cu privire la facilitarea regimului de vize şi readmisia persoanelor cu şedere ilegală, semnate în octombrie. Acordurile - care vor intra în vigoare la începutul anului viitor - prevăd facilităţi la eliberarea vizelor turistice europene pentru mai multe categorii de cetăţeni moldoveni, dar şi angajamentul Moldovei să-i repatrieze pe emigranţii ilegali.

Ambasada Rusiei la Chişinău dezminte că s-ar fi decis înfiinţarea secţiilor de vot în Transistria pentru alegerile parlamentare ruse de pe 2 decembrie. Şeful biroului de presă al ambasadei, Alexei Bobenco a declarat citat de Basa-pres că nu s-a luat încă o decizie despre numărul şi locul secţiilor de votare. Ministerul moldovean de Externe avertizase Rusia că o eventuală deschidere a secţiilor de votare în Transnistria va fi considerată ilegală şi drept un amestec in treburile interne ale Moldovei.

Aproape două treimi din electoratul rus nu crede că alegerile pentru Duma de stat din decembrie vor fi corecte si transparente. Potrivit unui sondaj realizat la comanda Europei Libere, majoritatea electoratului crede însa că dupa alegerile generale, condiţiile de viaţă se vor îmbunătăţi.

Comisia Europeană a adoptat, la14 noiembrie, propunerea pentru acordarea unor noi facilităţi comerciale Moldovei. Facilităţile, numite Preferinţe Comerciale Autonome Adiţionale, prevăd aplicarea taxei zero la accesul liber pe pieţele Uniunii Europene pentru majoritatea produselor de origine moldovenească.

Rusia şi-a încetat în mod oficial prezenţa militară în Georgia, închizându-şi ultima bază la Batumi, în republica autonomă Ajaria. Comandantul forţelor ruse din Caucaz, Andrei Popov, a semnat documentele prin care teritoriul bazei este predat georgienilor. În 2005 preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, a încheiat un acord cu Rusia pentru desfiinţarea ultimelor două baze militare ruseşti de pe teritoriul georgian.

-------------------------------------------------

Dragi ascultatori, aşa cum vă anunţam, invitatul emisiunii noastre de astăzi este jurnalistul Valerii Demideţki, şeful reprezentanţei în Moldova a agenţiei ruse de ştiri Itar-Tass. Dle Demideţki, care din evenimentele săptămînii trecute vi se par mai importante?

Valerii Demideţki: „Aş menţiona, bineînţeles, conferinţa internaţională de la Kiev, unde s-a discutat despre problema transnistreană. Alte evenimente, mai importante, parcă nu s-au întîmplat.”

Europa Liberă: La aceeaşi conferinţă de la Kiev, reprezentantul special al Uniunii Europene în Moldova, ambasadorul Kalman Miszei, a declarat că astăzi între Rusia şi Occident nu ar mai exista divergenţe serioase în ce priveşte o soluţie definitivă a problemei transnistrene. Pe ce se bazează dl Miszei în declaraţiile sale şi care ar fi aceste semne ale apropierii poziţiilor dintre Rusia şi Occident?

Valerii Demideţki: „Am citit şi declaraţia lui Miszei şi pe cea a lui Şova. Mie mi-a plăcut mai mult fraza despre optimismul moderat. Într-adevăr, astăzi se întrevede un anumit consens între principalii actori internaţionali - care sînt, totodată, mediatorii şi observatorii reglementării transnistrene – adică Rusia, Statele Unite, Uniunea Europeană şi Ucraina. Se întrezăreşte un consens, dar cît de puternici n-ar fi jucătorii externi, această problemă ar trebui să o rezolve totuşi Chişinăul şi Tiraspolul. Astăzi, din păcate, cele două părţi nu manifestă dorinţa de a se aşeza la masa de negocieri. Cred că acest lucru se întîmplă din cauza că ele încearcă să obţină, în primul rînd, cît mai mult pentru sine de la aceste negocieri”.

Europa Liberă: Această apropiere a poziţiilor marilor actori în reglementarea transnistreană, despre care aţi pomenit, în ce măsură credeţi că s-ar putea datora ultimelor iniţiative ale preşedintelui Voronin, care prevăd, între altele, realizarea în comun a unor proiecte sociale, economice şi de infrastructură în Transnistria?

Valerii Demideţki: „Iniţiativele lui Voronin cred că pot fi doar salutate. De ce? Pentru că ele presupun proiecte reciproc avantajoase pentru Chişinău şi Tiraspol, care ar putea apropia poziţiile celor două părţi. Se ştie doar că nimic nu apropie oamenii atît de mult ca interesul comun. Dacă aceste iniţiative erau lansate cu mai mult timp înainte, cred că astăzi nu asistam la această situaţie problematică în negocieri. Aşa că rămîne să aşteptăm şi să vedem ce se va pune pe masa de negocieri”.

Europa Liberă: Dar guvernul de la Chişinău a creat în mod unilateral acele 7 grupuri de lucru, pe care le-aţi pomenit. Credeţi că este posibil ca ele să realizeze proiecte viabile pe marginea iniţiativelor lui Voronin, aşa încît să prezinte interes pentru toate părţile implicate în reglementarea transnistreană?

Valerii Demideţki: „Este o întrebare foarte bună şi chiar vă sînt recunoscător pentru ea. Şiţi, eu cred că optimismul domnului Miszei şi declaraţiile lui făcute la Kiev se bazează pe faptul că Uniunea Europeană şi Rusia au găsit puncte de tangenţă, iar preşedintele Voronin a procedat foarte înţelept incluzîndu-se în acest proces. Astăzi există întradevăr şansa ca Moldova să se transforme dintr-un teren de confruntare dintre Est şi Vest, într-o zonă de cooperare. În ce mod se poate realiza acest lucru? Probabil aţi auzit deja că săptămîna trecută, Comisia Europeană a propus să i se ofere Moldovei noi preferinţe comerciale. Moldova beneficiază deja de preferinţe comerciale importante în cadrul CSI. Nici o ţară n-a părăsit pînă acum CSI, nici măcar Georgia, pentru că nimeni nu vrea să piardă aceste scutiri de impozite. Dacă Moldova ar putea deveni un mic teren de colaborare dintre Uniunea Europeană şi Rusia, în plan comercial am în vedere, atunci vor exista şi beneficii foarte mari, iar dacă se va merge pe această cale, atunci, probabil, vor reuşi. Prin aceasta cred că se explică interesul ce există faţă de aceste proiecte şi pe malul stîng şi pe malul drept al Nistrului, dar şi la Moscova şi la Kiev. Bineînţeles că oamenii care se vor opune acestor procese sau vor pune beţe în roate, cum s-ar spune, vor rămîne pe necarosabil”.

Europa Liberă: Opinia invitatului emisiunii noastre de astăzi, Valerii Demideţki, şeful reprezentanţei în Moldova a agenţiei ruse de ştiri Itar-Tass.

------------------------------

Şeful Misiunii OSCE, americanul Luis O Neill, îşi încheie în această lună mandatul său în Republica Moldova. Radio Europa Liberă a obţinut un interviu în exclusivitate de la şeful Misiunii OSCE la Chişinău, pe care l-a rugat mai întîi să dea o apreciere generală a stadiului actual al negocierilor în problema transnistreană.

Luis O Neil: “Eu sunt mandru că spre finalul mandatului meu am reusit sa convocam o intalnire in format 5+2. Ea s-a produs pe fundalul seminarului pe care l-am organizat la Odesa pe 23 octombrie. Anume dupa acest seminar toate partile s-au intalnit in format 5+2, chiar daca informal, pentru prima data in ultimii aproape doi ani. Important acum este sa pastram aceasta tendinta, sa mergem mai departe, si asta va fi deja misiunea celui care ma va urma in functie. Si, trebuie sa mai adaug, faptul ca la Odesa sau intalnit reprezentantii Chisinaului si cei ai Tiraspolului, faptul ca ei au discutat, este exact ceea de ce avem nevoie – de activitati migaloase si permanenete pentru crearea unui climat de incredere. Apa macina si piatra si, pas cu pas, noi lucram pentru a consolida aceasta incredere. Putem, de altfel, sa speram ca si initiativele presedintelui Voronin, si grupurile de lucru care au fost create pentru realizarea lor, vor fi acceptate. Desigur, trebuie sa evitam orice actiuni care ar putea dinamita aceasta evolutie si eu am in vedere problemele care ar putea aparea cu placutele de inmatriculare auto transnistrene. Vreau ca astfel de actiuni sa fie bine gandite, ca sa nu impiedice cumva increderea dintre parti, ci sa contribuie la consolidarea acesteia”.

Radio Europa Liberă l-a întrebat pe şeful Misiunii OSCE, Luis O Neil, dacă în aceste condiţii este posibilă soluţionarea echitabilă a problemei transnistrene şi cum ar putea să arate, în viziunea sa, o solutie echitabila?

Luis O Neil: “Desigur, daca ar exista vointa politica, aceasta problema ar putea fi solutionata foarte repede. Dar, trebuie sa gasim aceasta vointa. Si, fac din nou trimitere la mandatul nostru, eu consider ca o solutie echitabila a problemei transnistrene este posibila in cadrul statului integru Republica Moldova cu un statut special pentru Transnistria. Asta inseamana ca Moldova nu va mai fi probabil un stat unitar, dar nu va fi nici o confederatie. Trebuie gasita o solutie de compromis, asa-zisul miez de aur, care sa le ofere oamenilor de pe malul stang siguranta zilei de maine, dar sa fie pastrata si statalitatea, si integritatea teritoriala a Moldovei. Nu este atat de greu, cand stai sa de gandesti mai bine, mai cu seama atunci cand oamenii sunt gata sa abordeze probelema cu bunavointa si cu spirit creativ”.

Şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Luis O Neill, la încheierea mandatului său, într-un interviu acordat în exclusivitate Europei Libere.

-------------------------------------------------

În timp ce politicienii tot caută o soluţie problemei transnistrene sau cel puţin creează această impresie, oamenii de cultură de pe ambele maluri ale Nistrului se pare că au şi găsit-o - eliminînd orice frontiere în spaţiul cultural, care nici nu-şi pot avea locul într-o moştenire culturală comună. Trupa de actori a teatrului dramatic rus din Chişinău „Anton Cehov” şi-a făcut deja o tradiţie din a prezenta spectacole în faţa publictului de la Bender. Ultima evoluţie a teatrului Cehov a fost însă o adevărată revelaţie pentru locuitorii Benderului. Este vorba despre piesa „Pominalinaya molitva” a dramaturgului contemporan rus Grigorii Gorin - o adaptare a celebrelor povestiri de la începutul secolului trecut ale scriitorului Şalom-Aleyhem. Spectacolul se joacă de 17 ani la Chişinău. La Bender acesta şi-a avut premiera, însă, numai zilele trecute. Surpriza publicului a fost să descopere că un spectacol de o vîrstă atît de înaintată este astăzi, poate, mai actual decît vreodată. Lina Grîu vă prezintă în continuare relatarea pregătită de colega noastră de la Bender, Valentina Semionova.

Piesa Pominalinaya Molitva deapănă istoria lăptarului Tevye, a soţiei şi fiicelor acestuia, dar şi a lui Menahem-Mendl - oaia-neagră a familiei, şi a multor altor personaje. Istoria aceasta s-a întîmplat la-nceputul secolului trecut, la Antonovka, într-un mic cătun, unde locuiau dintotdeauna alături ruşi, evrei, ucraineni. Lăptarul Tevye, un flecar, dar şi-o fire filosofică, vrea să-şi mărite fiicele şi, desigur, se gîndeşte la fericirea lor. Însă fetele procedează altfel decît şi-ar dori tatăl: cea mai mare se mărită cu un sărăntoc, cea mijlocie – cu un revoluţionar, iar mezina – cu un creştin. Istoria celor din Antonovka ne reaminteşte de un adevăr simplu – oamenii pe acest pămînt pot fi desigur foarte diferiţi, dar şi să se asemene atît de mult unul cu altul în ceva foarte important. Spectacolul este un îndemn la compasiune şi înţelegere între oameni ce aparţin diferitor etnii şi religii, pentru că omului nu trebuie să-i fie frică de nimic dacă îi este tare credinţa în Dumnezeul lui, dacă preţuieşte pămîntul pe care s-a născut şi dacă iubeşte. Este un spectatol şi al zilei de astăzi, în care spectatorii din Bender mi-au mărturisit că s-au regăsit.

„Spectacolul este despre ceea ce se întîmplă cu noi în fiecare zi şi dintotdeauna. El nu vorbeşte numai despre soarta evreilor sau a ruşilor. Dimpotrivă, este despre noi toţi, despre cei care trăiesc pe acest pămînt şi se gîndesc la faptul că alături de ei tot oameni trăiesc şi că toţi sîntem egali în faţa lui Dumnezeu”.

„Este foarte important să rămînem oameni şi să-i respectăm pe cei care vorbesc într-o altă limbă, care au o altă religie. Acesta este lucrul cel mai important. Vă spun sincer, eu locuiesc în Moldova de 40 de ani şi sînt convins că această pagină neagră a istoriei noastre se va sfîrşi cu bine, iar cele două maluri ale Nistrului neapărat se vor uni. Pentru că oricît de diferite n-ar fi malurile – rîul este unul singur – rîul vieţii. Sîntem sortiţi la asta, pentru că binele întotdeauna învinge răul, altfel nu poate fi !”.

„Spectacolul vorbeşte despre noi, despre istoria noastră, despre aceea că întotdeauna am trăit împreună. Însă toate se pot împlini numai atunci, cînd ne vom întoarce cu faţa unul spre celălalt”.

Impresii culese de corespondenta noastră la Bender, Valentina Semionova, după premiera piesei Pominalinaya Molitva, jucată de teatrul Cehov din Chişinău.

---------------------------------

Doamnelor si domnilor, aici se încheie emisiunea noastră de astăzi. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulţumeşte pentru atenţie şi vă doreşte toate bune. Aici e Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG