Linkuri accesibilitate

Bizarerii ţînţărene


Iulian Ciocan
Iulian Ciocan
Locuitorii satului Ţînţăreni au blocat zilele astea din nou drumul de acces spre hiper-gunoiştea care absoarbe ani de zile deşeurile capitalei. Au mai facut-o şi în ianuarie, invocînd probleme de sănătate şi cerînd construcţia unui apeduct. Atunci autorităţile le promiseseră să soluţioneze cumva problema lor. Iată însă că armistiţiul e încălcat şi părţile beligerante au reînceput lupta. De ce? Să fi expirat termenul stabilit de cele două părţi pentru înlăturarea problemei? Dacă e aşa, e cazul să remarcăm că el a fost unul ireal. E la mintea cocoşului că un apeduct nu putea fi construit acolo într-o lună, în condiţiile în care primăria e pătrunsă de febra alegerilor. Sau poate ţînţărenenii s-au răzgîndit să aştepte pentru că promisiunile edilor li se par frivole?
Aşa sau altfel, scandalul din jurul gunoiştii din Ţînţăreni ia amploare, capătă dimensiuni groteşti-absurde. De-a dreptul ciudată, de pildă, mi se pare declaraţia şefului Regiei Autosalubritate, aceea că “trebuie luate măsuri împreună cu poliţia”. Păi, vrem cumva ca tot satul, cu mic, cu mare, să sară în apărarea celor care au blocat drumul? Sau iată o declaraţie curioasă a primarului interimar: “Probleme există. Ele nu pot fi neglijate, dar localnicii blochează neautorizat drumul. Se ia în calcul şi construcţia unei uzine de prelucrare a deşeurilor, dar pînă atunci se va activa conform procesului verbal semnat de autorităţile din Ţînţăreni şi Chişinău”.
Mă tem că asemenea declaraţii nu au cum să-i mulţumească pe cei care blochează drumul. Altfel spus, acestora li se propune să aştepte pînă-n pînzele albe. În ce priveşte construcţia uzinei de prelucrare a deşeurilor, ea e “luată în calcul” ani de zile. Dar nu mai începe. Pe de altă parte, ţînţărenenii revoltaţi mi se par cam lipsiţi de consecvenţă. Şi de ce s-au trezit atît de tîrziu? Şi ce vor ei de fapt? Apariţia uzinei de prelucare a deşeurilor, evacuarea gunoiştii, construcţia apeductului?
Am impresia că în această imensă-otrăvitoare gunoişte putrezesc de la o vreme şi iluziile moldovenilor, acelea legate de supremaţia raţionalului şi bunului simţ.
XS
SM
MD
LG