Linkuri accesibilitate

Dezbateri electorale prin tragere la sorţi la Moldova 1


Liliana Barbarosie
Liliana Barbarosie

O modalitate de trimitere în derizoriu a acestui format de programe

Postul public de televiziune Moldova 1 a decis să organizeze câte trei emisiuni de dezbateri pe zi a câte 30 de minute, cu maxim doi participanţi la fiecare. Din modalităţile posibile de desemnare a participanţilor care se vor confrunta, M1 a selectat-o pe cea mai simplă – tragerea la sorţi. În consecnţă, partide cu pondere, cu experienţa mai multor campanii în spate, vor fi puse în situaţia să se confrunte cu unele formaţiuni mici şi aproape anonime pentru telespectatori i care nu au prea fost alintaţi cu diversitate politică. Ca să nu mai vorbim de candidaţii independenţi, care oricum ai da, dispun de o logistică mult mai modestă.

Dumitru Braghiş, preşedintele PSD, care va duela în această seară la M1 cu un partid revigorat cu puţin timp îaninte de începutul cursei electorale, nu este foarte încîntat de formatul dezbaterilor de la televiziuena publică şi crede că modul de a organiza dezbaterile favorizează în primul rând partidul comuniştilor: “Cred că cetăţeanul simplu nu se va dumeri prin ce se deosebeşte un partid de celălalt, precum şi ce soluţii are fiecare pentru o problemă sau alta. Era mai bine dacă se înfruntau, bunăoară, formaţiunile care împărtăşesc doctrina social-democrată sau cea liberală. Dar nu mă miră că se întâmplă aşa cum se întâmplă, pentru că totul se face în favoarea comuniştilor.”

Reprezentantul PCRM în CEC, Serghei Sârbu, găseşte însă potrivit formatul dezbaterilor de la Moldova 1, mai ales că vor urma şi alte runde, cu alţi oponenţi, remarcă el. Oricum, zice Serghei Sărbu, ca mijloc de agitaţie, PCRM pune mai mult preţ pe întâlnirile cu alegătorii decât pe dezbaterile de la televizor:”Dezbaterile sunt una dintre metodele de agitaţie, nici mai mult, nici mai puţin importantî în raport cu celelalte. Partidul comuniştilor, totuşi, mizează mai mult pe întălnirile de la om la om. Asta este cea mai bună agitaţie.”

Iată însă cum răspunde Adela Răileanu, directorul de la Moldova 1, replicilor venite din partea nemulţumiţilor: “Noi am ales tragerea la sorţi pentru ca să oferim condiţii egale la toţi. Nu putem selecta partidele mai importante sau pe cele mai puţin importante.”

L-am întrebat şi pe Vlad Ţurcanu, fost membru al CCA, dar şi fost moderator al unor dezbateri electorale la un post privat de televiziune, cât de utile i se par dezbaterile de la Moldova 1 din punctul de vedere al apropierii politicienilor de alegători. “Dezbateri cu participarea a doi candidaţi, aşa cum vor fi la Moldova1, trimit aceste programe în derizoriu. Este nevoie de cel puţin 5-6 participanţi. Pentru că s-ar putea întampla ca moderatorul să aibă în studio doi candidaţi cotaţi cu şanse mici de a accede în parlament şi atunci dezbaterile nu ar face audienţă şi n-ar produce afectul, care ar trebui să fie scontat de o instituţie publică a audiovizualului”.

Iată şi punctul de vedere al preşedintelui UJM, Valeriu Saharneanu, care în această campanie va modera câteva runde de dezbateri la postul de radio Vocea Basarabiei: “ Este în opinia mea vorba despre o indicaţie politică. E evident că se urmăreşte să se lase loc pentru cât mai puţin discurs electoral, cât mai puţină confruntare…între partidele aflate la Guvernare şi cele din opoziţie. “

Dar ce aşteaptă oamenii simpli de la dezbaterile electorale de la televizor? Iată opinia câtorva dintre ei.

„Nu mă interesează. Pentru că încep a se ponegri unul pe altul şi e atât de urât...”

„ Aş vrea să văd fiecare candidat – ce are el, ce n-are –ca să ştiu. Partide îs multe, da noi încă n-am văzut aproape nici unul la televizor.”

„Eu aş vrea, de exemplu, să văd o dezbatere între Roşca şi Voronin. Tare aş vrea să văd reacţia lui Roşca. Şi aş mai dori să văd un duel între Chirtoacă, actualul primar din Chişinău, şi Urecheanu, care a fost cândva primar – ar ieşi interesant.”

Dezbateri electorale vor organiza şi câteva posturi private de televiziune, care nu au însă aceeaşi arie de acoperire a teritoriului RM, în schimb concurează la capitolul promovare pe Internet.
Previous Next

XS
SM
MD
LG