Linkuri accesibilitate

O victorie trecută... sub tăcere


La Campionatul European de schi alpin, Urs Imboden din Republica Moldova a obţinut medalia de aur în proba “slalom”

Sportul moldovenesc a repurtat deunăzi o victorie importantă. La Campionatul European de schi alpin, Urs Imboden din RM a obţinut medalia de aur în proba “slalom”. E o izbîndă năucitoare pentru Moldova, care nu numai că nu a avut pînă acum performanţe în schiul alpin, dar nici munţi nu are. Miracolul are însă o explicaţie: Urs Imboden e un elveţian naturalizat.

Chiar şi aşa, mă aşteptam ca performanţa incredibilă a sportului moldovenesc să fie sărbătorită cu surle şi trîmbiţe, să fie mediatizată cu rîvnă. Din păcate, izbînda a cam fost trecută sub tăcere de presa moldovenească. Nici autorităţile nu s-au grăbit să-l felicite pe proaspătul campion. Faptul acesta pare ciudat, dacă ne amintim cîtă vîlvă a provocat anul trecut victoria biatlonistei Levcenkova la Campionatul European. Or, spre deosebire de Levcenkova, care a învins în absenţa celor mai puternice biatloniste ale continentului, Urs Imboden a înfruntat cei mai buni slalomişti ai Europei. Din nefericire, repet, victoria lui nu e prea observată în Moldova.

De ce? Nu are nevoie RM-ul de victorii răsunătoare? Sau poate de vină e zgomotoasa campanie electorală care a eclipsat totul? Sau poate pe fundalul crizei financiare victoria asta nu mai pare impresionantă şi necesară? Sau poate că am fi vrut să învingă un moldovean get-beget? Dar oare nu e suficient că omul e cetăţean moldovean?
Eu chiar sînt curios să aflu mai multe despre acest elveţian naturalizat. Cine e el? Ce l-a făcut să obţină cetăţenia Republicii Moldova? Ce îl leagă de Moldova? Va scrie cineva din lumea sportului, cu lux de amănunte, un articol despre acest neaşteptat campion al Moldovei?
XS
SM
MD
LG