Linkuri accesibilitate

Cui îi e teamă de BOP?


Distribuirea pe email a unui fals barometru de opinie

Sondajul trucat anunţa numai doi învingători ai cursei electorale - PCRM urmat de PPCD - recompensaţi cu accederea în Parlament. Potrivit sondajului dat publicităţii astăzi de către Institutul de Politici Publice, PPCD-ul este creditat cu 1,4 procente din intenţiile de vot, departe de pragul de 6 procente necesar pentru accederea în Parlament.

Directorul IPP Arcadie Barbăroşie crede că, în baza acestor diferenţe, s-ar putea presupune un eventual autor al falsului, însă, remarcă el, nimic nu se poate afirma cu certitudine în timpul unei campanii electorale: “Diferenţele sunt, oarecum, în defavoarea PCRM, dar în favoarea PPCD şi liderului acestuia, Iurie Roşca.. Atât procentele atribuite creştin-democraţilor, cât şi procentele atribuite liderului lui sunt mai mari decât cele din barometrul autentic. Asta nu înseamnă că sursa acestui fals ar fi PPCD. Toate sunt posibile în campanie electorală. Nu aş putea băga mâna în foc în legătură cu autorul falsului”.

Arcadie Barbaroşie vede în această răspândire a informaţiei premeditat false o încercare de manipulare a opiniei publice, de altfel, inutilă, întrucât electoratul nu pune mare preţ pe sondaje atunci când îşi conturează opţiunile de vot, crede directorul IPP. L-am întrebat, totuşi, cum va reacţiona instituţia pe care o reprezintă şi dacă nu crede că ar fi necesară o anchetă care să scoată la iveală autorii trucului: “Nu ştiu dacă e necesară o anchetă, dar vom difuza o informaţie în care vom atenţiona publicul să fie atent când primeşte acest barometru trucat. Eventual, să ne dea un telefon şi să ne întrebe dacă este o informaţie autentică”.

Solicitaţi de Europa Liberă, funcţionarii de la Comisia Electorală Centrală au afirmat că legislaţia electorală nu împuterniceşte comisia să se autosesizeze într-o astfel de situaţia. Dacă vor exista sesizări din partea concurenţilor electorali, s-ar putea totuşi ca falsul să ajungă în atenţia autorităţii electorale, care la rîndu-i ar putea solicita o eventuală anchetă, au precizat reprezentanţii CEC.
XS
SM
MD
LG