Linkuri accesibilitate

Explozie la un gazoduct rusesc din Transnistria


Intervenție la locul exploziei
Intervenție la locul exploziei

Reducerea la jumătate a livrărilor spre Turcia, Bulgaria, Grecia şi Macedonia

Una din cele trei conducte prin care se transportă gaz rusesc prin Republica Moldova spre Balcani a fost grav avariată de o explozie produsă pe segmentul ce tranzitează teritoriul controlat de administraţia de la Tiraspol. Potrivit conducerii Moldovagaz, întreprindere responsabilă de tranzitul gazului rusesc pe teritoriul Republicii Moldova, din cauza incidentului volumul livrărilor spre Turcia, Bulgaria, Grecia şi Macedonia, s-a redus în jumătate, fără a afecta însă consumatorii din Moldova, regiunea transnistreană sau România. Până acum, nu a fost stabilită cauza deflagraţiei, însă Tiraspolul înclină să creadă că ar fi vorba despre exploatarea iresponsabilă a magistralei cu un înalt grad de uzură.

Explozia s-a produs în zori, la 5.35, ora locală, pe secotorul de conductă magistrală Analiev-Tiraspol-Ismail, în apropierea satului Chircăieşti situat de partea dreaptă a Nistrului. Iată ce a comunicat Europei Libere primarul acestei localităţi, Vasile Negru:

“A fost o explozie puternică şi s-a luminat mai tare decât ar fi fost ziuă. Mai era şi un vuiet puternic. Din satele vecine de la 30 km. sunau oamenii ca să afle ce se întâmplă. Când am ajuns la faţa locului, flacăra se liniştea. S-a format o gaură undeva de zece pe zece metri şi adâncă de vreo opt metri. Împrejur, pe o rază de 200 de metri totul era pârjolit. Pe urmă au venit transnistrenii şi ne-au interzis să ne mai aflăm acolo.”

Pentru că s-a produs în câmp explozia nu a cauzat victime. Unele medii au relatat totuşi că un locuitor al satului Copanca din apropiere ar fi avut atac de cord, aparent, cauzat de explozie. Informaţiile nu au fost confirmate însă de surse oficiale.

Cauza deflagraţiei nu a fost stabilită deocamdată. Medii ruseşti au relatat, citându-l pe procurorul regiunii transnistrene, Anatolii Gureţchii, că ancheta iniţiată de instituţie se bazează pe versiunea exploatării iresponsabile a magistralei.

O versiune anterioară, formulată de departamentul de interne de la Tiraspol, potrivit căreia explozia putea fi cauzată de uzura conductei mai veche de 30 de ani, a fost infirmată de administraţia Moldovagaz – întreprindere responsabilă pentru tranzitul de gaze de pe teritoriul RM, care a respins şi versiunea unei presupuse diversiuni. Preşedintele consiliului de administraţie al întreprinderii, Alexandr Gusev: “Conducta a fost exploatată 22 de ani, faţă de un termen de valabilitate de 40 de ani. Se poate spune că este, practic, nouă. Deci, excludem presupunerea că explozia s-ar fi produs din cauza uzurii ţevii. N-avem nici informaţii care ar indica la o diversiune. Mai degrabă este vorba despre o cauză tehnică, provocată, posibil, de o situaţie de forţă majoră”.

L-am întrebat pe Alexandr Gusev ce urmări ar putea avea incidentul: “Pentru consumatori – nici o urmare. Nici partea dreaptă, nici partea stângă a Nistrului nu se alimentează din această conductă. Prejudiciul adus însă întreprinderii noastre urmează a fi calculat. Cât priveşte relaţia cu partenerii din Balcani, ar putea exista anumite probleme, dar sper că nu. Livrările n-au fost sistate, ci doar reduse, iar acum luăm măsuri ca să redirecţionăm livrările pe celelalte două magistrale ca să reducem cât de mult posibil deficitul”.

Vom preciza că un accident similar a avut loc acum 20 de ani pe gazoductul Ananiev-Cernăuţi-Pogoroceni.

Chişinăul speră că defecţiunea cauzată de explozia de azi dimineaţă va fi înlăturată în maxim trei zile, astfel încât tranzitul să fie reluat cît de curînd posibil.
Previous Next

XS
SM
MD
LG