Linkuri accesibilitate

"Noi ştim că Parlamentul şi Preşedinţia au ars numai la indicaţiile comuniştilor"


Moldoveni din Dublin
Moldoveni din Dublin

Demonstraţii anti-comuniste ale moldovenilor din Dublin, Londra, Bruxelles, Bucureşti şi Geneva

După anunţarea primelor rezultate ale alegerilor de duminică, mai multe comunităţi de moldoveni de peste hotare au ieşit la proteste spontane în diferite oraşe europene şi continuă să se adune în fiecarea seară la mici mitinguri paşnice în sprijinul manifestanţilor din Chişinău, dar şi în sprijinul invalidării rezultatelor scrutinului. Iată ce spune domnul Ion Stamati din Irlanda:
"Putem sa le spunem comunistilor în faţă că noi ştim că Parlamentul şi Preşedinţia au ars numai la indicaţiile lor. Mulţimea care era in stradă nu are nici o treaba, ei s-au pornit să protesteze paşnic. Noi aici în Irlanda protestăm paşnic. Mâine aici în Irlanda când este Good Fryday, vinerea Paştelui, problema noastră este prea mare ca să nu-i deranjăm, o să încercăm mâine dimineaţă toţi să mergem în genunchi în faţa Parlamentului European ca să le cerem ajutorul.

Ion Stamati spune că moldovenii din Irlanda sunt revoltaţi de decizia de ieri a Chişinăului prin care s-a stabilit regim de vize unei ţări europene: "Cum îşi permite Republica Moldova să pună vize unei ţări din Uniunea Europeană?"

Aceiaşi reacţie au avut-o la întroducerea regimului de vize şi studenţii moldoveni ce protestează şi ei paşnic de câteva zile, în diferite oraşe ale României, spune Vsevolod Chilinciuc, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Tinerilor basarabeni din România: "Atat timp cât o persoană din România primeşte acces în RM doar pe bază de viză, înseamnă că şi orice cetăţean al comunităţii europene ar trebui să primească acelaşi regim de vize precum şi românii şi din cauza asta noi suntem nedumeriţi, de ce numai cetăţenilor români li se impune acest regim de vize." Vsevolod Chjilinciuc spune că protestele studenţilor din Bucureşti, cel puţin, sunt spontane, unul din mesajele principale ar fi “Nu violenţei”.

Sâmbăta aceasta se va organiza un marş pe la toate ambasadele din Bucureşti ca ei să ia atitudine faţă de ceea ce s-a întâmplat în Moldova şi în acelaşi timp tinerii îşi exprimă nedumerirea şi îngrijorarea de ce Uniunea Europeană nu reacţionează la ceea ce se întâmplă acasă.

Azi şi ieri la Geneva au protestat moldovenii din Elveţia, pichetând, autorizat, sediile agentiilor ONU din acest oraş. Dumitru Chihai, student la Universitatea din Geneva: Discursul lui Voronin demonstrează ca guvernul moldovean utilizează pe larg doctrina stalinistă de intoxicare a opiniei publice cu teorii despre conspiraţii externe şi duşmani externi. Moldovenii din Elveţia au adoptat un manifest către agenţiile ONU ce îşi au sediul în Geneva şi anume Înaltul Comisariat ONU pentru refugiaţi şi Comisariatul ONU pentru Drepturile Omului să adopte o poziţie fermă de condamnare a modului abuziv în care poliţia, la comanda lui Voronin, s-a răfuit cu protestatarii de la Chişinău."

Ieri şi azi s-a manifestat paşnic şi la Londra şi Bruxelles. Anunţându-se solidari cu protestatarii de la Chişinău, mldovenii ce au venit în faţa sediului Comisiei Europene din Bruxelles au adresat o scrisoare sefului diplomatiei europene, Javier Solana, Parlamentului European si Comisiei Europene, in care le-au cerut sa adopte o pozitie comuna in favoarea respectarii drepturilor omului si a instaurarii democratiei in Republica Moldova.
Previous Next

XS
SM
MD
LG