Linkuri accesibilitate

Improbabilitatea invalidării alegerilor de către CC


Igor Botan (ADEPT)
Igor Botan (ADEPT)

Improbabilă este şi o eventuală decizie a opoziţiei de a respinge mandatele ce-i revin

Comisia Electorală Centrală a promis să facă azi publice rezultatele renumărării voturilor din 5 aprilie, cînd în Moldova au avut loc alegeri parlamentare. Vom aminti că cele trei formaţiuni politice de opoziţie care au trecut pragul electoral şi vor intra în viitorul Parlament au refuzat să participe la renumărarea voturilor afirmînd că procedura e inutilă atîta vreme cît voturile nu sunt confruntate cu listele electorale. La finele săptămînii trecute, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat şi Alianţa „Moldova Noastră” au făcut publice primele rezultate ale verificării listelor electorale. Deşi nu au prezentat un procent exact din listele electorale verificate, liderii celor trei formaţiuni au declarat că datele obţinute până în prezent arată că mii de persoane au fost incluse ilegal pe listele suplimentare, s-a votat masiv în baza altor acte decât cel de identitate, mulţi oameni au votat de mai multe ori datorită faptului că aveau la buletinele de identitate mai multe fişe de însoţire şi – o altă încălcare – mii de persoane aveau indicate în listele electorale acelaşi număr de buletin cu al altor persoane.

Între timp deputaţi din Parlamentul European a anunţat că ar putea cere repetarea alegerilor parlamentare în Republica Moldova. Asta dacă se vor aduna probe suficiente de fraudă electorală. Declaraţia a fost făcută de europarlamentara română, Maria Petre pentru agenţia NewsIn, declaraţie susţinută de altfel de mai mulţi europarlamentari. Maria Petre a adăugat ca membrii Comisiei de afaceri externe a Parlamentului European au avut, săptămîna trecută, o intalnire cu reprezentanţii Comisiei de cooperare Uniunea Europeană-Moldova la care s-a discutat despre situaţia politică din Moldova. Subiectul va fi reluat joia ce vine.

Invitatul emisiunii nostre este analistul politic, Igor Boţan, director executiv la Asociaţia pentur Democraţie Participativă „Adept”.

Comisia Electorala Centrala urmeaza sa prezinte spre validare Curtii Constitutionale rezultatele finale ale alegerilor, care vor fi facute publice azi, iar Curtea trebuie sa adopte o decizie in cel mai scurt timp, pentru a permite noului Parlament sa se convoace in prima sa sedinta pana cel tarziu pe 5 mai. Aceasta este data limita pana la care presedintele in exercitiu al Republicii Moldova trebuie, conform Constitutiei, sa convoace noul Parlament, sustine Igor Botan, directorul ADEPT.

In opinia sa, este foarte putin probabila o decizie a Curtii Constitutionale privind invalidarea alegerilor din 5 aprilie, la cererea opozitiei. Astfel, chiar daca sustin ca scrutinul a fost fraudat si au suficiente probe pentru a demonstra asta, deputatii din opozitie isi vor ridica mandatele, dovada servind si modul in care au procedat parlamentarii Aliantei Moldova Noastra dupa alegerile din 2005, cand de asemenea au contestat rezultatele alegerilor, este convins Igor Botan.

Cat priveste organizarea unui scrutin repetat, in cazul ipotetic in care Curtea Constitutionala ar putea totusi invalida alegerile, acesta ar urma sa fie organizat in termen de maxim doua saptamani de la constatarea fraudei, in exact aceleasi conditii in care s-a desfasurat cel din data de 5 aprilie. Exceptie ar putea face doar concurentul pe care instanta il va considera, eventual, responsabil pentru invalidarea alegerilor si care ar urma sa fie exclus din cursa electorala. “Toate celelalte conditii, inclusiv functionarii electorali, chiar si listele electorale trebuie sa ramana aceleasi cu cele utilizate la 5 aprilie”, afirma directorul ADEPT.

Alegerile anticipate, pe de alta parte, reprezinta o procedura diferita, care presupune convocarea unui nou scrutin, de la zero, in termen de doua luni, in unul din doua cazuri: incapacitatea Parlamentului de a numi un nou Guvern din trei incercari timp de 45 de zile sau incapacitatea Parlamentului de a alege un nou presedinte al Republicii Moldova. Exista o hotarare a Curtii Constitutionale care spune ca Parlamentul nu se poate autodizolva si, deci, aceasta varianta este exclusa, a precizat expertul moldovean in probeleme electorale.

Singura posibilitate pe care o are opozitia de a obtine convocarea unor alegeri anticipat, undeva catre sfarsitul lunii iulie, e de parere Igor Botan, ar fi sa blocheze alegerea noului presedinte, profitand de “mandatul de aur”, cel care le lipseste comunistilor.

Daca ar avea o campanie mediatica reusita, opozitia ar putea chiar schimba balanta de forte in favoarea sa, considera Igor Botan, precizand insa ca: “am foarte mari indoieli ca opozitia va fi capabila sa realizeze acest scenariu, dat fiind faptul ca din cei 41 de deputati ai opozitiei cu o probabilitate foarte inalta se vor gasi cei care vor participa la alegerea sefului statului pe motiv ca astfel salveaza stabiliatea politica in Republica Moldova”. Lucru pe care presedintele Vladimir Voronin l-a afirmat imediat dupa scrutinul din 5 aprilie, a remarcat la final Igor Botan.
XS
SM
MD
LG