Linkuri accesibilitate

"Nu mă îndoiesc: va fi o hotărîre favorabilă democrației"


Alexandru Tanase
Alexandru Tanase

Interviu cu Alexandru Tănase, vicepreședintele PLDM.

Viitorii parlamentari cu dublă cetăţenie au acceptat să renunțe la cea străină pentru a-şi putea ridica mandatele. Încă săptămîma trecută, cînd au fost anunţate rezultatele finale ale scurtinului parlamentar din 5 aprilie, Comisia Electorală Centrală a prezentat şi lista completă a deputaţilor noi-aleşi. Printre ei sunt 21 de parlamentari cu cetăţeie dublă – 9 de la Partidul Liberal, 6 de la Alianţa „Moldova Noastră”, 5 de la Partidul Liberal Democrat şi un deputat comunist. Cei mai mulţi au cetăţenie română.

Potrivit legislaţiei, deputaţii cu dublă cetăţenie trebuie să confirme pînă la primirea mandatelor, dacă au renunţat la cetăţenia străină sau dacă cel puţin au iniţiat procedura. Acest lucru e valabil şi pentru deputaţii care au început să-şi facă o cetăţenie dublă.

Vom reaminti însă că legea cu privire la cetăţenie, care obligă o serie de persoane cu răspundere în stat să renunţe la cetăţenia dublă, a fost contestată la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului de chiar invitatul nostru, vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat, Alexandru Tănase şi de primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă.

Pe de altă parte, în urma evenimentelor de la Chişinău, preşedintele României, Traian Băsescu a promis simplificarea redobîndirii cetăţeniei române pentru moldoveni. La cîteva zile după, Guvernul de Bucureşti, a emis o ordonanţă de urgenţă care reduce la maximum termenul de examinare a cererilor pentru redobîndirea cetăţeniei române de către moldoveni. Guvernul de la Chişinău a reacţionat din nou iritat la această decizie, acuzînd România de subminarea statalităţii Republicii Moldova.

Invitatul nostru este Alexandru Tănase, vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova şi peste cîteva zile deputat cu acte în regulă în Parlamentul de Chişinău.

Deputatii din opozitie care detin dubla cetatenie nu intentioneaza sa renunte definitiv la pasaportul romanesc. Ei au initiat doar procedura de renuntare la cetatenia romana, asa cum ii obliga legea, insa asteapta decizia finala a Curtii Europene pentru Drepturile Omului, care urmeaza pe 16 septembrie sa puna un punct in litigiul prin care a fost contestata decizia ce le interzice detinatorilor mai multor cetatenii sa detina unele din cele mai importante functii publice sau de stat in Republica Moldova.

Vicepresedintele Partidului Liberal Democrat, Alexandru Tanase, unul dintre initiatorii procesului intentat impotriva Guvernului de la Chisinau in acest caz, nu are nici un dubiu ca Inalta Curte de la Strasbourg va pronunta o hotarare favorabila democratiei in Republica Moldova si detinatorilor multiplei cetatenii.

“Anume din acest motiv noi am gasit o solutie juridica pentru aceasta situatie politica, de a demonstra ca s-a initiat procedura de renuntare la cetatenia romana, dar, de fapt, nimeni nu are de gand sa renunte la cetatenia romana. Asteptam cu totii sa vedem care va fi hotararea CEDO in acest sens, care cred eu ca va fi una pozitiva, dupa care aceasta procedura va fi sistata si ne vom pastra in continuare pasapoartele romanesti”, a declarat Alexandtu Tanase. El a amintit ca exista deja o decizie argumentata a Curtii in acest caz, care da castig de cauza petitionarilor, iar Guvernul Republicii Moldova in cererea sa de retrimitere a dosarului spre reexaminare in Marea Camera a CEDO nu a argumentat in nici un fel aceasta solicitare. Este deci iluzorie speranta autoritatilor moldovene intr-o schimbare de optica a instantei europene, la fel cum este foarte putin probabil un refuz al Chisinaului de a se conforma unei decizii CEDO, crede avocatul si politicianul moldovean.

Alexandru Tanase a precizat, de altfel, ca procedura de renuntare la cetatenia romana este foarte complicata si ar putea dura intre 5 si 7 ani, mai mult deci decat un mandat de parlamentar.

“Eu cred ca cei care au adoptat aceasta lege nu s-au gandit deloc cum va functiona ea in practica. Daca va amintiti, acum un an noi am discutat acest subiect chiar la Europa Libera, iar depunerea unei cereri care confirma pentru autoritatile moldovene faptul ca a initiat procedura de renuntare la o cetatenie nu inseamna in nici un caz ca aceasta procedura va fi dusa la bun sfarsit. Este o solutie juridica, care deriva din prevederile confuze ale legislatiei moldovenesti”, a subliniat inca o data Alexandru Tanase.

Previous Next

XS
SM
MD
LG