Linkuri accesibilitate

NATO expulzează doi diplomaţi ruşi


Moscova încheie noi tratate cu separatiştii din Georgia

Alianta Nord Atlantica a anunţat astazi expluzarea a doi angajati de la ambasada Rusiei la NATO in legatura cu un scandal de spionaj in care a fost implicat Herman Simm, oficialul eston care a spionat, timp de peste zece ani de zile in favoarea Rusiei.


Răspunsul Rusiei va fi „ sever si hotărît” a declarat emisarul Moscovei la NATO, Dmitry Rogozin. Expluzarea celor doi dipolmati, care in opinia amabasadorului Rogozin nu au spionat, ar fi o incercare a Aliantei de a impiedica imbunătăţirea relatiilor dintre Statele Unite si Rusia. „Este o provocare si nu va ramine fara raspuns” a mai spus Rogozin, citat de agentiile internationale de presa. Un ton similar in declaratia ministerului rus de externe: „O actiune revoltătoare care contrazice fundamental declaratiile liderilor NATO ca ar dori imbunatatirea relatiilor cu Rusia”.


Decizia NATO de a-i expulza pe cei diplomati rusi, dintre care unul este fiul ambasadorului rus pe linga Uniunea Europeana, Vladimir Chizov, a fost luata ieri, in ziua in care NATO relua relatiile sale cu Rusia. Potrivit cotidianului Financial Times, cei doi diplomati expulzati nu ar fi fost direct implicati in afacerea de spionaj Herman Simm, dar surse din NATO au declarat ziarului britanic că scandalul Simm a daunat serios Aliantei şi că NATO a fost nevoita sa aibă o reactie pe masură. Simm a fost condamnat in februarie, anul acesta, la 12 ani inchisoare pentru actiunile sale. El a lucrat intre 1996 si 2005 la ministerul apararii din Estonia, iar din 2004, odata cu intrarea Estoniei in NATO, a avut acces la o parte din materiele ultrasecrete ale aliantei. Dupa condamnarea lui Simm in Estonia, presa rusa a speculat ca afacerea a fost cel mai mare succes al spionajului rusesc de după razboiul rece. Presa din Estonia, a scris ca informatiile pe care Simm le-a dat Moscovei se refereau la relatiile Aliantei cu tari din afara NATO, la relatiile NATO cu alte organizatii internationale, priveau sistemele de comunicare si de informatii, date legate de securitate, actiuni de contraspionaj si politica de apărare.


Reamintim că relatiile dintre NATO cu Moscova au fost suspendate dupa razboiul ruso-georgian din vara trecuta. Rusia a preluat astazi, de facto, controlul asupra celor doua regiuni separatiste ale Georgiei Osetia de Sud si Abhazia, prin acordul semnat la Kremlin, de presedintele Medvedeev cu liderii republicilor nerecunoscute Serghei Bagaph si Eduard Kokoity, prin care fortele militare ruse asigura „granita” celor doua regiuni. Numai Rusia si Nicaragua au recunoscut independenta celor doua regiuni. Un expert militar rus a caracterizat situatia din cele doua republici separatiste, drept o independenta dependenta de fortele ruse.


Alianta Nord Atlantica a criticat astazi acordul dintre Moscova si cele doua republici nerecunoscute international, prin vocea purtatorului de cuvint al aliantei James Appathurai: „Semnarea celor doua documente contravine in mod vadit acordurilor de la 12 august si 8 septembrie de Moscova si negociate de Uniunea Europeana si nu sint in interesul pacii si securitatii regiunii Caucazului de Sud”.


Pe de alta parte, preşedintele Dmitry Medvedeev şi-a declarat si astazi opozitia ferma fata de organizarea la 6 mai a unor exercitii militare NATO in Georgia, in cadrul parteneriatului pentru pace, caracterizindu-le drept „ o provocare”.

XS
SM
MD
LG