Linkuri accesibilitate

Basarabean hărţuit pentru cetăţenia română


Suplimentul Aldine al României libere

“Comunistii de la Chisinau isi recunosc atrocitatile comise” – este titlul unui articol din cotidianul Gardianul, care citeaza agentia Basa Press. Alaturi de declaratia ministrului moldovean de interne Gheorghe Papuc, ziarul asaza o sinteza asupra situatiei din Republica Moldova dupa manifestatiile anticomuniste din 7 aprilie: de la numarul de victime, pana la ipotezele din mediile politice de peste Prut privind eventuale alegeri anticipate. Sunt date si numele vehiculate la Chisinau drept posibili candidati la alegerile prezidentiale care urmeaza sa aiba loc in parlamentul moldovean: Marian Lupu, Zinaida Greceanii, Igor Dodon. Prima functie in stat – cea de presedinte al parlamentului, conform constituieti acestei republici parlamentare – i-ar putea reveni lui Vladimir Voronin, scrie Gardianul, care ia in considerare si declaratiile acestuia din urma. Voronin a sustinut ca nu sunt excluse anticipatele, in cazul in care din randurile opozitiei nu se semnaleaza public cel putin un sustinator al comunistilor, astfel ca functia de presedinte al republicii sa fie castigata de candidatul PCRM. Gardianul il citeaza pe expertul in probleme electorale Oleg Cristal, care considera ca probabilitatea organizarii unui nou scutin pentru parlament este de 99%!

Cel mai recent numar al suplimentului Aldine al cotidianului Romania libera reia povestea unui basarabean hartuit pentru cetatenia romana pe care o detine. Iachim Petrusca este unul dintre membrii “grupului de patrioti de la Tighina” (aceasta este formula din articol), care au luptat impotriva comunistilor din Transnistria. Incepand din 1990, omul a fost supus unor persecutii sistematice, motiv pentru care a cerut cetatenia romana si a obtinut-o in 1997. Persecutiile nu s-au oprit insa pana in ziua de azi. Basarabeanul a facut recent o vizita la redatia Romaniei libere, povestind ca in februarie a fost din nou acostat la Bucuresti si batut de indivizi care vorbeau ruseste, in timp ce, la Chisinau, sotia lui era vizitata de alti doi, care-i cautau sotul, fluturand un numar al cotidianului romanesc in care ii aparuse fotografia. Despre Iachim Petrusca, suplimentul Aldine a scris si in numarul din 5 decembrie anul trecut.

Mai multe cotidiane au introdus in editiile on-line informatia ca Vladimir Voronin nu va fi prezent la summit-ul Uniunii Europene de la Praga, unde Moldova ar urma sa fie cooptata in Parteneriatul Estic. Tara va fi reprezentata de ministrului de externe Andrei Stratan – precizeaza Evenimentul zilei.
XS
SM
MD
LG