Linkuri accesibilitate

Pedepsirea rău-platnicilor


Amenzi sau 30 de ore de muncă în folos comunitar

O ştire care îi va băga în sperieţi pe mulţi cetăţeni ai Moldovei: “Cei care nu vor achita timp de şase luni consecutiv facturile pentru serviciile în comun vor fi amendaţi conform noilor prevederi ale Codului Contravenţional care va întra în vigoare la 31 mai.” Rău-platnicii vor fi obligaţi să plătească amenzi de 200-1000 lei sau să muncească în folosul comunităţii 30 de ore.

Repet, ştirea asta îi va speria pe mulţi pentru că, în R. Moldova, există o sumedenie de potenţiali rău-platnici, de oameni care trăiesc de la factură la factură şi care îşi plătesc întreţinerea, renunţînd la multe bucurii ale vieţii.

Fireşte, oamenii care beneficiază de nişte servicii trebuie, în mod normal, să plătească la timp. Nimeni nu pune la îndoială faptul acesta. Altceva e că nu toţi rău-platnicii nu vor să achite facturile. Unii pur şi simplu nu pot. Am impresia că noile prevederi ale Codului Contravenţional nu ţin cont de această deosebire. Sînt băgaţi în aceeaşi oală şi cei care nu vor, şi cei care nu pot, deşi vor cu tot dinadinsul. Poate că, înainte de a-i amenda, ar trebui să le creăm celor care “nu pot” posibilitatea să plătească.

Mă gîndesc, în altă ordine de idei, că nu ar strica să fie amendaţi şi furnizorii, dacă serviciile acestora lasă de dorit. În acest sens ar fi multe de spus, multe de reproşat.

Şi o ultimă observaţie. Are această ofensivă asupra rău-platnicilor vreo legătură cu criza economică mondială? Sau sîntem în continuare o oază a stabilităţii care nu are nimic de-a face cu criza?
XS
SM
MD
LG