Linkuri accesibilitate

„In umbra mogulilor a crescut o generație de tip Dinu Păturică” (Evenimentul zilei)


Monarhia și casele regale în Europa (România Liberă).


Editorialul Romaniei libere este o reflectie asupra rolului monarhiilor intr-o lume cu aspiratii predominant democratice. Privind la fastul calm, cu evident suport popular, al nuntii printului mostenitor al Marii Britanii, lui Cristian Campeanu ii apare limpede ca monarhia este tot ce are mai bun Marea Britanie – o tara in care regimul monarhic a putut conserva libertatea cetatenilor si sentimentul identitatii nationale. Franta republicana – isi continua jurnalistul reflectia - a trecut prin mai multe revolutii esuate si „si-a gasit linistea intr-un regim de cvasimonarhie electiva”. Chiar si nivelul de concentrare la Casa Alba a puterii in statul federal american ar avea puncte comune cu regimurile monarhice. De fapt „Toate democratiile, de la greci si romani pana la francezi si americani par sa fi esuat intr-o forma sau alta de monarhie. Dar daca in realitate nu au esuat, ci au evoluat?” Dar comentatorul Romaniei libere nu vrea neaparat sa provoace prin acest articol, ci sa ajunga la observatia ca excesul de corectitudine politica pune pe nedrept in umbra valorile fondatoare europene, convingator ilustrate de Marea Britanie.

Presa de la Bucuresti a redescoperit de altfel, in aceste zile, tema caselor regale. Fotomontaje si documentare generoase amintesc despre nunta regelui Ferdinand cu Regina Maria, a principesei Ileana a Romaniei cu Anton de Habsburg si chiar a principesei Margareta, fiica ultimului rege al Romaniei, Mihai I. In ciuda relatarilor sarbatoresti de la nunta regala din Londra, presa din Romania nu se simte deloc bine.

Mircea Marian scrie in Evenimentul zilei despre „strania si inexorabila ei sinucidere”. Comentariul porneste de la conversatiile halucinante dintre Sorin Ovidiu Vantu, patronul postului de televiziune Realitatea si Sebastian Ghita, omul de afaceri caruia Vantu i-a incredintat prin contract managementul trustului. Inregistrarile in care cei doi s-au supravegheat reciproc au ajuns, cum se stie, material probatoriu intr-un proces de santaj, in care Vantu a fost din nou arestat, de aceasta data pentru 29 de zile. Realitatea TV si scandalurile care o au drept subiect in ultima vreme nu reprezinta insa un caz izolat. „In umbra mogulilor a crescut o generatie de tip Dinu Paturica. Ce tineri, in frunte cu Sebastian Ghita, se dovedesc a fi mai rai, mai lipsiti de scrupule, mai intruzivi”, scrie Mircea Marian in Evenimentul zilei.
XS
SM
MD
LG