Pentru multi în Occident liderul retelei teroriste Al-Qaeda a fost personificarea raului. În lumea musulmana, a fost criticat pentru faptul că a făcut victime şi civili musulmani dar a fost si admirat de cei care au îmbratisat ideologia „razboiului sfînt” împotriva necrediniciosilor – adica a celor de o alta religie decît cea musulmana. Relatarea corespondentilor nostri Daisy Sindelar si Ron Synovitz este rezumata de Oana Serafim.
Osama bin Laden s-a născut la Ryad, în 1957, într-o familie saudită foarte numeroasă şi foarte bogată. S-a căsătorit prima dată la 17 ani şi apoi a început studii de economie şi de administraţie la universitatea din Jeddah. Aici a fost atras de ideologia radicală islamică apropiindu-se de grupul radical islamic al Fraţilor Musulmani.
O viață de terorist în revistă: Osama bin Laden
În 1979, după ce a terminat studiile, s-a alătura teologului sunit Abdulah Azzam şi s-a stabilit în provincia Peshawar din nord-vestul Pakistanului. S-a implicat activ în lupta împotriva sovieticilor, adunînd bani, arme şi militanţi musulmani pentru a susţine rezistenţa afgană.
In 1988 a format reţeaua Al Qaeda. Cînd Sadam Hussein a invadat Kuweitul în 1990 ameninţînd regatul Saudit şi familia conducătoare, bin Laden şi-a oferit iniţial sprijinul în favoarea patriei sale. Liderii saudiţi i-au respins oferta, cunoscînd radicalismul grupării sale şi au acceptat ajutorul Statelor Unite, cu care Kuweitul a fost eliberat. Osama bin Laden a privit aceasta evoluţie ca pe un atac personal şi o insultă ce nu poate fi iertată şi a criticat Arabia Saudită pentru că alegerea făcută, considerînd-o dependentă de Washington.
Autorităţile saudite i-au interzis intrarea în ţară şi bin Laden s-a stabilit in Sudan în 1992.
In cîteva luni, întreaga sa energie negativă s-a canalizat asupra Statelor Unite şi aliaţilor Americii. Reţeaua sa s-a marit considerabil. Au început atacurile teroriste – 1992 – bombardarea unui hotel de lux din Aden, in Yemen, apoi a organizat atacul eşuat in 1993 asupra World Trade Center din New York şi în 1996 bombardarea turnurilor Khobar, reşedinţa armatei americane din Arabia Saudită.
In 1996, sub presiune internaţională Sudanul îl expulzează. Osama bin Laden se întoarce în Afganistan unde stabileşte legături cu liderul talibanilor Mulahul Muhamad Omar, ajutînd cu arme şi recruţi la impunerea regimului radical islamic al Talibanilor in Afganistan.
In 1998 emite un decret religios, fatwa, prin care spune că uciderea americanilor şi a aliaţilor lor ar fi o datorie sfîntă a musulmanilor. Tot în 1998 a fost cel care a pus la cale cele doua atacuri sincronizate din Kenya si Tanzania la ambasadele americane, atacuri soldate cu 224 de morţi – americani dar şi musulmani. Al Qaeda şi-a asumat răspunderea şi pentru atacul asupra unei nave de război american din posrtul Aden in octombrie 2000.
In 2001, organizează cel mai grav atac asupra Statelor Unite.
19 membri ai reţelei al Queda au deturnat patru avioane comerciale americane, intrînd cu ele in turnurile gemene de la World Trade Center din New York şi în clădirea Pentagonului. Al patrulea avion, care trebuia sa izbească clădirea Congresului american sau Casa Albă s-a prăbuşit în Pensilvania. Peste 3000 de oameni au fost omoriţi în aceste atacuri. Preşedintele Statelor Unite de atunci, George Bush a cerut capturarea lui bin Laden, mort sau viu: „Vom urmări naţiunile care oferă ajutor sau ascunzătoare terorismului. Fiecare naţiune din toate regiunile lumii trebuie să aleagă acum: sau este cu noi, sau cu teroriştii...”
La început, bin Laden nu şi-a asumat răspunderea pentru 11 septembrie, dar cîteva luni mai tîrziu, într-o înregistrare video un bărbat ce părea să fie Osama bin Laden descria modul în care au fost organizate atacurile din 11 septembrie. După ce liderii talibani au refuzat să îl predea pe Osama bin Laden, sub mandat ONU, trupele americane şi cele ale ţărilor din Alianţa Nord Atlantică au intrat in Afganistan şi au înlăturat regimul taliban.
Eforturile de a-l găsi pe Bin Laden nu au adus rezultate ani de zile. În 2004 a apărut într-o înregistrare video în care liderul Al Qaeda ameninţa Statele Unite cu noi atacuri. Lipsa apariţiilor sale a dus la tot felul de speculaţii legate de sănătatea sa şi de eventuala sa moarte. Zvonurile erau contrazise de lideri politici.
Uciderea sa acum este rezultatul unei operaţii de aproape un an şi la 29 aprilie, preşedintele american a dat ordinul final forţelor speciale şi serviciilor de informaţii să acţioneze. Potrivit relatărilor, Osama bin Laden a opus rezistenţă şi a fost împuşcat în timpul luptelor. Trupul său a fost scufundat in mare la puţin timp după aceea.
Activitatea reţelei sale teroriste este probabil să continue şi după moartea liderului ei iar la conducerea ei ar putea ajunge egipteanul Ayman Al Zawahiri.