Linkuri accesibilitate

Criza și industria textilă transnistriană


Opinii de la Forul întreprinderilor mici și mijlocii de la Chișinău

Întreprinderile din regiunea transnistreana, înregistrate la Chisinau, au exportat, în primele patru luni ale anului, mărfuri şi servicii in valoare de aproape 112 milioane de dolari, in scadere cu 60% fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata datele Ministerului Reintegrarii. Cu aproximativ 70% a scazut exportul de produse metalurgice si de marfuri din industria prelucratoare de masini si electrotehnice, in timp ce livrarile externe de bauturi alcoolice s-a injumatatit. Totodata, in primele patru luni, nu s-a exportat deloc ciment. In primele patru luni, agentii economici din regiunea transnistreana au declarat Serviciului Vamal al Republicii Moldova importuri in valoare de 24 mil USD, in scadere cu 45% fata de ianuarie-aprilie 2008. La Camera Inregistrarii de Stat a Republicii Moldova sunt în evidenţă 548 de companii din Transnistria. Cum se descurtă pe timp de criză fabricile de textile de pe malul stîng al Nistrului?











Unul din cei mai mari exportatori de textile din regiunea transnistreană – întreprinderea InterCentre Lux, fiind lovită de efectele crizei globale, şi-a înjumătăţit vînzările în străinătate, ne-a spus managerul comercial al fabricii, Angela Şestacova, pe care am întîlnit-o recent la Chişinău, la un for al întreprinzătorilor din Moldova. Ea mi-a zis că fabrica, cu filiale la Tiraspol şi Dubăsari, suportă din cauza crizei pierderi financiare enorme, întrucît cei mai mulţi parteneri din Italia, Franţa, Olanda, Belgia, Germania şi din Statele Unite, unde se vindeau în anii trecuţi produsele InterCenterLux, ar fi stopat vremelnic importul de textile.

Angela Şestacova:”mai ales pe timp de criză, am avea mare nevoie de sprijin financiar de la Guvern, indiferent dacă ajutorul va veni de la Tiraspol sau Chişinău. O soluţie ar fi integrarea economică a Moldovei şi regiunii transnistrene, astfel încît să fie eliminate taxele la punctele de trecere ale Transnistriei şi să fie create condiţii de piaţă în Moldova şi pentru oamenii de afaceri de pe malul stîng al Nistrului. Am vrea să deschidem magazine la Chişinău, că avem marfă de calitate, cu brand-uri recunoscute pe plan mondial.”

Pentru că salariile în regiune au fost reduse aproape în jumătate, am scăzut şi noi preţurile, undeva cu 40% numai ca să putem ieşi din criză, a mai adăugat managerul comercial al fabricii InterCentre Lux. La un magazin din centrul Tiraspolului, unde se vînd produsele acestei întrerpinderi, ieri am discutat cu Valentina, una dintre vînzătoare, de la care am aflat că nu atît preţurile au scăzut, cît numărul cumpărătorilor: ”vin mai puţini cumpărători, doar cîteva zeci pe zi. Dar asta nu e doar în magazinele de haine, ci şi în alimentare. Eu am mulţi prieteni care lucrează în sfera comerţului şi în ultima vreme am remarcat o scădere a vînzărilor pentru că avem mai puţini cumpărători. Facem reduceri de preţ ca să atragem lumea.”

Cîţiva cumpărători, pe care i-am întîlnit la magazinul InterCentreLux de la Tiraspol mi-au zis că preţurile încă nu îi bat peste buzunar, pentru că, bunăoară un sacou se vinde aici cu 10 dolari, iar un demiu costă 30 de dolari: “dacă în Transnistria, bunăoară salariul mediu lunar al unui profesor e de 300 de dolari, atunci ne permitem să cumpărăm haine de la acest magazin. Iarna am cumpărat de aici un palton şi la cînd am mers la Moscova, prietenii de acolo credeau că am dat un pumn de bani pe el, că era model franţuzesc. Însă era cusut la Tiraspol şi am plătit sub 100 de dolari pe acel palton.” “Deocamdată e bine, că în legătura cu criza globală, preţurile la noi au rămas neschimbate. E bine că nu au crescut. Dar, în general, e greu. Mai mult ne uităm prin magazine, că nu avem destui bani pe haine.”

Oamenii zic că din cauza crizei globale au început să intre mai rar în magazinele de textile ca să facă ceva economii pentru vremuri mai grele.
Previous Next

XS
SM
MD
LG