Linkuri accesibilitate

Consecinţele reintroducerii vizelor pentru români


"Simţi în nas tabacul fumat de Soljenitin în Gulag"

Evenimentul zilei isi continua investigatia privind consecintele reintroducerii vizelor pentru romanii care calatoresc in Republica Moldova. Intre cazurile prezentate se afla este cel al criticului de arta Vladimir Bulat, a carui sotie, cetatean roman, nu poate merge in Moldova sa-si vada socrii batrani si bolnavi. Bulat povesteste pe blogul personal aventurile de la Biroul de Migratie si Azil din Chisinau, unde “recazi in timp, simti in nas tabacul fumat de Soljenitin, Saharov si Şalamov in Gulagul sovietic”. Si mai absurda pare situatia scriitorului Vasile Ernu, care a trecut de la cetatenia sovietica direct la cea romana. In consecinta, spune scriitorul, “pot merge oricand la Moscova, nu si la Chisinau”. Si sotia lui Vladimir Bulat si Vasile Ernu se gandesc sa rezolve acest impas prin cereri de acordare a cetateniei moldovene.

Articolul din Evenimentul zilei include si declaratia ministrului roman de externe Cristian Diaconescu, care a sustinut pe videochatul realitatea.net ca viitorul acord Uniunea Europeana-Moldova va fi in mod categoric conditionat de ridicarea vizelor pentru romani.

Incercarile comunistilor de a-i convinge pe parlamentarii opozitiei de la Chisinau sa ia parte la al doilea scrutin pentru desemnarea presedintelui tarii, programat pentru joi, sunt prezentate de asemenea in Evenimentului zilei. Ziarul apreciaza ca nu sunt sanse ca partidele de opozitie sa-si reconsidere pozitia de boicot, adoptata la votul anterior.

Un comentariu din Ziua, semnat de Cristian Unteanu, reproseaza din nou autoritatilor romane ca nu raspund atacurilor deja foarte personalizate ale lui Vladimir Voronin la adresa Romaniei si a presedintelui ei. Dupa ce Traian Basescu a fost catalogat intr-un interviu drept “individ periculos” si “scapat de sub control”, Cristian Unteanu spune ca Romania trebuia sa reactioneze, prin structurile sale diplomatice. Insa diplomatii romani ar avea drept deviza convingerea ca “posturile se obtin greu si se pierd repede”. In plina campanie pentru alegerile europarlamentare, problematica relatiilor dintre Romania si Moldova ar fi trebuit sa fie una din temele fierbinti – se mai arata in Ziua.
XS
SM
MD
LG