Linkuri accesibilitate

Primii raniti la demonstratiile de la Tbilisi


Temeri ca actiunile de protest ar putea duce la destabilizarea Georgiei

La Tbilisi, unde simpatizanţii opoziţiei protestează de mai multe săptămâni cerînd demisia preşedintelui Mihail Saakaşvili, a avut loc un prim incident violent între protestatari şi poliţişti. El s-a soldat cu rănirea mai multor oameni şi de o parte şi de cealaltă, autorităţile spunînd că un poliţist a fost înjunghiat. Incidentul a trezit noi temeri că protestele relativ paşnice de până acum pot duce la destabilizarea Georgiei.

Ministerul georgian de Interne spune că protestatarii adunaţi în preajma Parlamentului l-au bătut joi pe un ofiţer de poliţie în haine civile care urmărea protestul. Poliţistul a cerut ajutor, iar când alţi trei poliţişti în civil au intervenit protestatarii i-au bătut şi pe aceştia, unul dintre ei fiind înjunghiat cu un cuţit, a spus purtătorul de cuvânt al poliţiei. Ofiţerul înjunghiat se află la spital iar starea lui este stabilă.

Protestatarii spun că la scurt timp după acest incident au fost atacaţi de vreo 20 de bărbaţi cu bâte, care au făcut câţiva răniţi. Nino Burjanadze, una din liderii opoziţiei a spus că atacatorii au fost poliţişti în civil.

Până acum, poliţia nu a intervenit la protestele opoziţiei care organizează zilnic demonstraţii, când mai numeroase când modeste, încă de la 9 aprilie, cerîndu-i preşedintelui Mihail Saakaşvili să-şi dea demisia. Ei îl consideră responsabil de înfrângerea de anul trecut în războiul cu Rusia, îl acuză de tendinţe autoritare şi de neputinţa să curme corupţia.

Saakaşvili a respins însă tot timpul apelurile opoziţiei la organizarea unor alegeri prezidenţiale anticipate şi a spus că va rămâne preşedinte până la încheierea mandatului în 2013. El a respins şi îndemnurile să pună capăt demonstraţiilor opoziţiei, spunînd că cei care îl critică pot protesta oricât doresc şi oriunde doresc. Ghiorghi Ugulava, primarul de la Tbilisi, aliat cu Saakaşvili consideră că protestele sunt ilegale şi perturbează viaţa capitalei, dar autorităţile doresc să evite ciocnirile şi nu intervin.

Din aceleaşi motive, autorităţile georgiene au anulat luni o paradă militară la Tbilisi de ziua independenţei Georgiei, când opoziţia a scos în stradă peste 50 de mii de oameni la protestele anti-prezidenţiale, la care, în zilele obişnuite, iau parte doar câteva sute de persoane.

Analiştii politici cred că folosirea forţei împotriva protestatarilor ar avea un efect invers şi ar duce la o mărire dramatică a numărului celor care protestează. Iar bătăile administrate joi poliţiştilor care-i supravegheau pe protestatari arată că tensiunile cresc pe măsură ce tot mai mulţi simpatizanţi ai opoziţiei ajung la disperare. Şase săptămâni de proteste n-au slăbit mai cu nimic poziţia preşedintelui Saakaşvili.

Associated Press scrie că lumea este atentă la ceea ce se întâmplă în Georgia, scena unei confruntări în surdină pentru influenţă politică între fostul stăpân sovietic, Rusia şi Occident. În timp ce mulţi georgieni dezaprobă felul în care Saakaşvili a purtat războiul de anul trecut şi ceea ce consideră a fi tendinţele sale autoritare, ei sprijină în acelaşi timp scopurile preşedintelui de aderare la NATO şi Uniunea Europeană. Vorbind la Roma ieri, Saakaşvili a reamintit europenilor că Georgia doreşte relaţii mai strânse. „Am pornit la drum într-un moment în care Europa este foarte ocupată cu propriile probleme”, a spus preşedintele georgian la o conferinţă de presă. „Şi-i este greu să audă cum îi batem la uşă când înăuntrul Europei e atâta gălăgie”.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG