Linkuri accesibilitate

Sub președinția Moldovei, dar în Italia. Ce buget a alocat Chișinăul pentru conferința FAO de la Roma


Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea (centru), la o întâlnire la Roma cu Directorul General al Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO), QU Dongyu (dreapta), 13 mai, 2024.
Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea (centru), la o întâlnire la Roma cu Directorul General al Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO), QU Dongyu (dreapta), 13 mai, 2024.

La Roma a început conferința FAO pentru Europa, care trebuia să aibă loc la Chișinău, dar a fost relocată după ce autoritățile moldovene au refuzat să admită delegația Rusiei. Evenimentul se desfășoară, totuși, sub președinția R. Moldova, care a alocat 6 milioane de lei pentru organizare.

Conferința regională a Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a început marți, 14 mai, la Roma, Italia, unde este sediul central al organizației, și se desfășoară sub președinția R. Moldova. Autoritățile de la Chișinău au alocat un buget de 6 milioane de lei (aproximativ 313.000 de euro) pentru organizarea conferinței FAO, însă acesta „nu este încă executat, urmează anumite proceduri”, au spus Europei Libere reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Guvernul moldovean și-a asumat cheltuielile pentru câte doi delegați din 16 țări membre ale FAO, care includ cazarea, transportul dus-întors și transportul local. De asemenea, R. Moldova va acoperi costurile pentru arenda echipamentelor tehnice, organizarea a două recepții oficiale și cateringul din pauzele de cafea, a precizat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Agriculturii, Daniela Turculeț.

La câteva ore de la publicarea articolului, reprezentanții Ministerului Agriculturii au revenit cu o precizare cu privire la bugetul alocat, explicând că, deși inițial au fost alocate 6 milioane de lei, cheltuielile nu vor depăși 2,5 milioane de lei. „FAO și-a asumat o parte consistentă de costuri, astfel cheltuielile Guvernului R. Moldova s-au redus”, a precizat Daniela Turculeț.

Cea de-a 34 ediție a conferinței FAO este dedicată promovării sistemelor agroalimentare durabile, dar, potrivit agendei, participanții vor discuta și impactul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei asupra securității alimentare și a agriculturii mondiale, inclusiv asupra prețurilor la alimente.

De altfel, Chișinăul a renunțat să găzduiască această conferință în luna aprilie pentru a nu permite ca reprezentanții Rusiei să vină în R. Moldova. Ministrul de Externe, Mihai Popșoi, a explicat atunci, într-un interviu la Europa Liberă, că este vorba de un gest de solidaritate cu Ucraina și „o poziție principială”.

„Atâta vreme cât această agresiune barbară împotriva Ucrainei va continua, R. Moldova își păstrează poziția și dreptul de a limita accesul reprezentanților unui stat agresor pe teritoriul său”, a spus Popșoi.

La reuniunea din Italia, care va dura până pe 17 mai, din partea Federației Ruse participă reprezentantul permanent al FAO la Roma, potrivit informațiilor pe care le are Ministerul Agriculturii de la Chișinău. R. Moldova a delegat cinci persoane, inclusiv ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG