Linkuri accesibilitate

Moldova in raportul AI


Mare ruptura intre legile adoptate si felul în care sunt aplicate

R. Moldova a înregistrat în anul trecut o înrăutăţire la capitolul respectarea drepturilor omului, arată studiul Amnesty Internaţional, făcut astăzi public la Chişinău. Autorii raportului constată că în Moldova continuă să fie raportate cazuri cu privire la tortură şi alte forme de maltratare, însă făptaşii continuă să rămână nepedepsiţi.

Veaceslav Turcanu
Reprezentantul Amnesty International Moldova, avocatul Veaceslav Ţurcan a precuzat într-o conferinţă de presă că: ”mai multe guverne din diferite state nu cercetează cazurile de tortură într-o formă rapidă şi eficienta, pentru a fi găsite persoanele vinovate. Printre aceste ţări se numără şi R. Moldova.”

Raportul Amnesty Internaţional 2009 face trimitere la două cazuri de tortură ce relevă încălcarea drepturilor omului în R. Moldova – cel al fraţilor Livadari, care au fost bătuţi de către angajaţii închisorii din Cricova, după ce s-au plâns de tratament inuman şi de condiţiile de detenţie şi cazul Vioricăi Plate, hărţuită de către poliţişti cu doi ani în urmă.

Dacă studiul ar fi cuprins şi perioada de după alegerile din R. Moldova din 5 aprilie, constată directorul executiv al Amnesty International Moldova, Evghenii Goloşciapot, şirul de cazuri similare ar fi fost mai mare: ”Evenimentele din 7 aprilie au scos la iveală problemele despre care apărătorii drepturilor omului vorbesc de mai mulţi ani. Atunci s-a dovedit că societatea civilă nu îşi poate exprima liber opinia şi am aflat ce se poate întîmpla cu oamenii care îşi exprimă nemulţumirile în public. Autorităţile trebuie să recunoască în faţa jurnaliştilor şi a societăţii civile că au fost încălcări grave a drepturilor omului”. Evghenii Goloşciapov s-a arătat convins că tortura ar putea fi oprită dacă conducerea Moldovei i-ar avertiza şi poliţiştii care recurg la astfel de metode că ar putea fi sancţionaţi penal: ”Autorităţile nu respectă drepturile omului şi e o mare ruptură între legile pe care le adoptă şi felul în care le aplică.”

Iată însă replica viceministrului justiţiei Nicolae Eşanu: ”Astăzi statul nu are capacitate de a asigura implementarea legilor, pentru că există probleme de ordin financiar, există probleme chiar de ordinul organizării, există probleme la capitolul competenţă. Noi nu am declarat niciodată că s-a îmbunătăţit cu mult capacitatea de a implementa legi. Cît priveşte respectarea drepturilor omului în foarte mare parte noi suntem dependenţi de capitolul „condiţii materiale”. Şi asta nu se va îmbunătăţi nici anul acesta, nici la anul şi nici peste doi ani.”

Amnesty International, care este o mişcare mondială a activiştilor voluntari ce luptă pentru drepturile omului, constată că totuşi respectarea drepturilor omului depinde mai mult de autorităţi, iar pentru asta nu ar fi nevoie de cheltuieli financiare, ci mai degrabă de voinţă.
Raportul anual Amnesty International 2009 reflectă situaţia în 157 de state cu privire la respectarea drepturilor omului şi cuprinde perioada ianuarie – decembrie 2008.
Previous Next

XS
SM
MD
LG