Linkuri accesibilitate

Preţul trădării neconsumate


Valeriu Caţer semnalează şi o suspectă colaborare editorială între Flux şi Moldova suverană

De ieri pana azi nu s-a schimbat nimic si gazetarii, la fel ca si noi, sunt interesati intai de toate de problema alegerilor anticipate.

In care opozitia va merge separat, dar cu un mesaj comun. Separat, chiar daca pare un paradox, de frica falsificarilor. Anticipatele ar putea fi, de altfel, convocate pe data de 19 iulie, asta daca Voronin va semna decretul de dizolvare a Parlamentului pe data de 10, dupa numirea noului Guvern, scrie Jurnal de Chisinau. Tot acolo, in Jurnal, Petru Bogatu analizeaza cateva elemente esentiale, in opinia sa, care isi vor pune amprenta asupra viitoarelor alegeri, privite atat prin prisma intereselor puterii, cat si prin cele ale opozitiei. Lilian Negura afirma ca problema care ar trebui sa preocupe acum opozitia este amploarea sustinerii reale pe care PCRM o are in randul electoratului. Si, mai scrie Jurnalul, ca pretul tradarii, cel pe care comunistii ar fi fost dispusi sa-l plateasca deputatului din opozitie care le-ar fi dat votul deunazi, era de 5 milioane de euro.

Moldova Suverana, insa, promite in pilde o bataie pe cinste opozitiei. “Cine cruta nuiaua, nu iubeste pre fiul sau”, e titlul unuia din articolele de azi. Iar in altul, in care ii indeamna pe cetateni – “Oameni buni, rezistati si nu va lasati inselati de aceste hoarde nemiloase”, acesta e chiar titlul – ii si indeamna: “nu le vom permite sa ruineze tara asa cum vor ei(pe reprezentantii opozitiei), dar alungati-i cu pietre atunci cand vin prin satele voastre sa se milogeasca sa-i votati. Ei lupta impotriva comunistilor, a stabilitatii si a bunastarii voastre viitoare”.

Elena: Valeriu, si mai e cineva de aceeasi parere?

Cat priveste opozitia, da. E Flux-ul. Numai ca, spre deosebire de campania electorala trecuta, in care n-a suflat o vorba de rau despre comunisti, de aceasta data Flux-ul ii baga in aceeasi oala cu opozitia. „Comunistii si liberalii, incapabili de a urma regulile jocului democratic”, e titlul editorialului semnat de directorul ziarului Sergiu Praporscic. Alternativa, ar trebui sa intelegem, o poate constitui PPCD, care-si anunta in Flux participarea la aceste alegeri. Semnificativ pentru mine e, insa, ca am gasit in numarul de azi al Flux-ului republicat un articol aparut zilele trecute in Moldova Suverana sub semnatura unui analist quasi-anonim de la Bucuresti care, exact ca si comunistii de la Chisinau, acuza presa romana ca ar fi in corpore subordonata serviciilor speciale.

De cealalta parte, in Timpul si tot in context electoral, Constantin Cheianu comenteaza „Razboiul dintre avocat si avtoritet”. Avtoritetul e Voronin, educat la scoala militiei, iar ca sa va fie mai limpede: „Ideea este că Opoziţia nu are de-a face cu un adversar politic şi nu participă la un joc democratic, ci se confruntă cu o grupare de tip mafiot … Este bine că în cadrul Opoziţiei există destui avocaţi, numai că ei trebuie să ştie că se vor înfrunta cu avtoritetul pentru câştigarea voturilor nu a alegătorilor, ci a… masei de puşcăriaşi înfricoşaţi”, este parerea lui Constantin Cheianu.
XS
SM
MD
LG