Linkuri accesibilitate

Alegeri anticipate, după alegeri repetate, după alegeri amînate, după alegeri eşuate, după alegeri fraudate


Încetăţenirea democraţiei presupune consecvenţa şi moralitatea clasei politice

Doamnelor si Domnilor, bine v-am gasit. La microfon e Vasile Botnaru, moderatorul si prezentatorul emisiunii duminicale PUNCT si de la CAPAT.

Pe 3 iunie opozitia parlamentara a demolat increderea afisata in repetate rinduri de liderul partidului majoritar al comunistilor ca zarurile nu se pot aseza altfel decit in favoarea formatiunii sale. Nu si-au facut efectul nici negocierile de culise, nici apelul imperativ si pe alocuri teatralizat la responsabilitatea civica a actorilor politici pentru eventuala declansare a scenariului ucrainian de erodare a puterii. In loc sa fi cauzat o fisura ambarcatiunii de opozitiei nava amiral a comunistilor a prins a lua apa, cum se exprima mai multi analisti. Cu doi dintre ei vom discuta astazi despre semnificatiile acestui rateu. Mai avem si un post scriptum alaturat discutiei de astazi semnat de George Dura, cercetator la Centrul de studii pentru politici europene cu sediul la Brussel.

Alternativa: suicid sau moarte clinică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:44 0:00


Asadar, oaspetii mei de astazi sunt cunoscutii jurnalisti Natalia Morari si Dumitru Ciubasenco cu care discutam despre nealegerea repetata a presedintelui Republicii Moldova ceea ce a cauzat conditii de dizolvare inevitabila a Parlamentului si initierea unui nou scrutin.

Dumitru Ciubasenco
: Putem vorbi despre o infringere suportata de Partidul comunistilor si de catre Vladimir Voronin, personal, care s-a vazut silit sa apara in ipostaza umilitoare de a cersi votul pe care spusese anterior ca il va obtine cu certitudine. Pentru ca stim cit este de vanitos, putem deduce ca acele consultari umilitoare cu liberalii, pe care ii uraste aproape fatis, au constituit un gest de disperare. Prin urmare votul din 3 iunie este o adevarata lovitura pentru PCRM.

Natalia Morari
: La parerea mea, opozitia era intr-o situatie foarte dificila pentru ca a avut de ales intre actul de “suicid politic” – asta in cazul in care ar fi votat-o pe Zinaida Greceanii – si “moartea clinica” dar cu sanse de supravietuire. Si iata ca opozitia a ales varianta a doua. Eu presupun ca e posibila situatia ca opozitia sa ia mai putine mandate la scrutinul anticipat care ar fi desfasurat in iulie sau in august, in aceleasi conditii de activitate a presei. Dar asta nu conteaza. Opozitia acum a invins deoarece a probat in fata electoratului si a intregii populatii ca si in politica e posibil sa nu se incalce promisiunile date. Dupa 4 aprilie 2005 s-a produs o mare dezamagire. Daca lucrul acesta se repeta ar fi fost o lovitura foarte grea pentru absolut toata opozitia din Republica Moldova atit pe termen scurt cit si mai lung. Opozitia a repurtat o victorie morala. Trebuie sa intelegem ca pentru incetatenirea democratiei e nevoie de increderea electoratului in consecventa clasei politice si moralitatea acesteia.

George Dura
, Centrul de studii pentru politici europene, Bruxelles: Exista fapte care indica ca Moscova este interesata sa ii mentina pe comunisti la putere pentru ca le fac jocul in ultimii ani. Pe de alta parte, rusii sunt destul de realisti ca sa isi schimbe partenerul in caz ca un alt partid ar putea accede la putere si ar fi si mai prorus decit comunistii. Cit priveste relatiile Rusiei cu Uniunea Europeana, ele sunt destul de incordate, pe mai multe planuri. Astfel apare situatia in care UE devine mai reticenta la posibilitatea de a penaliza sau a lansa declaratii negative fata de imaplicarea Rusiei in campania politica din Republica Moldova. Deci, UE are acum alte interese geopolitice si de natura economica mult mai importante decit ceea ce reprezinta Moldova si nu si-ar dori sa strice relatiile cu Rusia din cauza Moldovei. Deci se tine mai la o parte. Pe de alta parte si Rusia a fost mult mai critica fata de initiativele europene din spatiul postsovietic, in special la adresa Parteneriatului estic lansat in luna mai.
Previous Next

XS
SM
MD
LG