Linkuri accesibilitate

Salarii și remitențe cu 30% mai mici


Interviu cu Marcel Starodub, muncitor în Spania

La mijlocul lunii mai, Ministerul moldovean al Economiei anunţa presa că în pofida crizei globale, moldoveni care muncesc în străinătate reuşesc să-şi păstreze locurile de muncă continuă să trimită bani rudelor de acasă. Acest lucru, explică ministerul Economiei, poate fi verificat şi prin faptul că în fiecare săptămînă, în Moldova se reîntorc aproximativ 130 de persoane,un număr aproape identic cu cel de anul trecut. În plus, precizează, ministerul Economiei, asta nu înseamn că aceşti moldoveni revind definitv acasă.

Sursele neoficiale însă, arată că o mulţime de moldoveni au revenit acasă, mai ales din Rusia, pe fundalul crizei economice globale, şi fac coadă la oficiile forţei de muncă. Ceea ce recunoaşte Ministerul Economiei, este că, din cauza crizei, rudele moldovenilor plecaţi primesc acum cu 30 la sută mai puţini bani, decît acum un an de exemplu. În aceste condiţii, moldovenii asiguraţi cu bani de rudele din străinătate, şi-au strîns de-a binelea cureaua.

Printre cei care a reuşit să-şi păstreze locul de muncă e Marcel Starodub, el munceşte în Spania, pe şantier, de mai bine de 9 ani.


Europa Libera: D-le Starodub, sunt multi moldoveni care si-au pierdut locurile de munca in Spania?

Marcel Starodub: Da, sunt multi care au pierdut lucrul, dar multi mai muncesc inca. O buna parte mai muncesc inca.

Europa Libera: Dar cine sunt cei care au pierdut munca? Cei care muncesc legal sau cei care muncesc la negru?

Marcel Starodub: Clar lucru, cei care muncesc legal isi pastreaza mai usor locul de munca. Cei care muncesc la negru isi gasesc foarte greu locul de munca, dar il pierd foarte usor. Printre cunostintele mele, majoritatea au ramas fara lucru.

Europa Libera: Majoritatea au fost nevoiti sa se intoarca in Moldova?

Marcel Starodub: Nu vreau sa spun ca au revenit in Moldova. Care sunt in somaj, dar in Moldova au plecat putini. Majoritatea au incercat sa-si caute alt loc. Daca nu in Spania, atunci in Fanta, pentru ca acolo, de rau, de bine, situatia mi se pare ca-i mai buna. Acolo isi gasesc ceva de munca.

Europa Libera
: Adica oamenii prefera sa stea acolo fara munca, decat sa se intoarca acasa? Asta vreti sa spuneti?

Marcel Starodub: Da, primind aici o indemnizatie de somaj de 500-600 de euro. Indemnizatia de somaj e mai mare decat un salariu in Republica Moldova.

Europa Libera
: D-le Starodub, dar care sunt conditiile in care trebuie sa activati ca sa va pastrati locul de munca?

Marcel Starodub: De cand e criza s-au micsorat salariile. Singura chestie e ca s-au micsorat salariile. In jurul la 30 de procente.

Europa Libera
: Trimiteti deci mai putin bani acasa. Cei de acasa va inteleg ca va este greu acolo?

Marcel Starodub
: Da, rudele, parintii mei ma inteleg. Ce voi face mai departe? Nu stiu. E foarte greu de spus. Pana cand nu mi-am pierdul locul de munca pe care il am. Muncesc de foarte multa vreme. De 6 ani in acelasi post.

Europa Libera
: D-le Starodub, dar oameni sunt speriati ca nu-si gasesc un loc de munca, ca trebuie sa mearga in alta parte? Care este atmosfera?

Marcel Starodub
: Da. Am doi cumnati si amandoi sunt fara munca si stau cu gandul sa se intoarca acasa. Daca nu se intampla nimic pana cand li se termina indemnizatia de somaj, atunci se intorc in Moldova. Se gandesc ca ar putea sa gaseasca ceva. Sa stea mai bine decat aici. Pentru ca acasa e acasa. Acolo au ajutor, au unde trage la o casa, dar aici n-au ce face. Fara munca stau in drum.
Previous Next

XS
SM
MD
LG