Linkuri accesibilitate

Un credit iluzoriu, dar un balon electoral cît se poate de concret


Veaceslav Negruta
Veaceslav Negruta

Interviu cu economistul Veaceslav Negruţă (PLDM) despre împrumutul oferit de Moscova regimului Voronin

Elena Cioina: D-le Negruta, Dvs cum credeti, are Moldova urgenta nevoie de un credit extern sau se mai putea descurca si singura cu problemele ei economice?

Veaceslav Negruta: Ei cred ca Moldova putea solicita un credit nu numai decat Rusiei. A avut o sansa, pe care cu succes a ratat-o si trebuia sa solicite un asa gen de credit Fondului Monetar International. Cu atat mai mult, in stiri am auzit despre deschiderea Belarus-ului spre Uniunea Europeana, ca Belarus-ul a soclitat un imprumut anume FMI. Si Moldova, care a stiut s-o faca si altadata, a ratat multe-multe sanse. In cazul daca se recurge la creditul de la Rusia, sa stiti ca vom avea foarte mari probleme in relatia noastra cu FMI si cu alte institutii internatioanale. Ne asteapta o izolare.

Elena Cioina
: De exemplu? Ce fel de probleme putem avea?

Veaceslav Negruta: Ne asteapta o izolare in posibilitatea de a avea un memorandum activ cu FMI, ceea ce inseamna lipsa de finantare pe alte proiecte. Cum ar fi cele de la Banca Mondiala sau Banca Europeana. A propos, vreau sa spun ca noi am retat cele doua miliarde de dolari promise de Guveranul american, BERD si Banca Mondiala in proiecte pentru infrastructura si drumuri. Din simplu motiv – coruptie si lobarea intereselor acelor companiii care sa faca aceste drumuri. Am ratat doua miliarde de dolari si acum mergem umiliti, cu mana intinsa si cerem bani de la Rusia.

Valeriu Cater
: D-le Negruta, dar reprezentantii guvernarii ar putea foarte usor sa spuna ca noi am vrut semnarea Memorandumului cu FMI, FMI a refuzat pana la urma s-o faca pana la data alegerilor, iar singurii de vina sunt ei din opozitie care au provocat instabilitate politica. Ce ati avea de replicat la asta?

Veaceslav Negruta: Simplu. Replica precum ca criza politica a facut imposibila discutia cu FMI nu are o baza solida. Criza economica, financiara, in care s-a pomenit Moldova nu e de azi. E vorba de cel putin un an de zile.

Valeriu Cater: si atunci care e motivul refuzului FMI de a semna Memorandumul acum, cand in vizita la Chisinau au fost reprezentantii sai?

Veaceslav Negruta: Pentru ca au fost inaintate niste conditii foarte clare ce tin de executarea bugetului, finantarea deficitului, pe care Guvernul a refuzat sa le faca fiind in plina campanie electorala. A refuzat sa reduca anumite categorii de cheltuieli, pe care le-au folosit cu succes in prima campanie electorala si au intentionat sa o faca si acum. Conditiile acestea nu au fost acccptate si Fondul a spus: venim la toamna. Dar vreau sa atrag atentia la un moment foarte important. Putin a spus despre necesitatea modificarii Legii bugetului federal pentru ca prima transa sa devina disponibila pentru Moldova. Presedintele Voronin a uitat ca in Moldova exista Legea bugetului care stabiliste clar, pentru 2009, plafonul datoriei externe de 840 de milioane de dolari. Noi azi avem deja peste 800 de milioane de dolari datorii externe si Voronin nu are dreptul sa negocieze, iar Guvernul nu are dreptul sa contracteze un credit in conditiile Legii bugetului de azi. Doua conditii trebuiesc indeplinite. Mai intai sa avem un Parlament. Doi – sa se modifice cel putin Legea Bugetului pentru 2009.

Elena Cioina: D-le Negruta, dar in cazul in care se vor da acesti bani, fie din Rusia, fie din Occident, la ce ar trebui folositi?

Veaceslav Negruta: Bine, se spune despre proiecte investitionale. Cel putin asta am auzit de la Dodon cu cateva zile in urma.

Elena Cioina
: Dar la ce ar trebui folositi in primul rand?

Valeriu Cater: Adica unde, din punctul Dvs de vedere, sunt cei mai necesari banii acestia, in conditii de criza?

Veaceslav Negruta: In conditii de criza evident ca proiectele investitionale ar asigura locuri de munca, relansarea anumitor industrii, cum ar fi constructia de drumuri, sau apeducte, sau alte facilitati. Dar, dar vreau sa va spun ca nu avem capacitatea necesara – cel putin cei de la guvernare – nu au capacitatea de absortie a unor sume atat de mari de credite, pentru ca sa fie valorificate in proiecte de infrastructura. Au demonstrat-o. Si BERD si Banca Mondiala au refuzat sa mai aloce bani in proiecte de infrastructura pentru ca coruptia este mare. Asa au spus-o.

Elena Cioina: D-le Negruta, de cati bani ar avea nevoie Republica Moldova sa ia din afara pentru a iesi onorabil din criza si in ce conditii ar trebui sa-i contracteze?

Veaceslav Negruta: Stiti, e foarte greu de spus care ar fi suma necesara. Pentru ca de la un moment, practic din luna decembrie, noi nu avem o claritate ce se intampla cu executarea Legii bugetului. Noi nu stim care au fost prognozele la venituri in buget si care sunt ele efectiv reale. Pentru ca se ascunde informatia? As putea sa zic ca ar fi necesar 100 de milioane, ar fi necesar 500 de milioane … Dar sa judecam: deficitul bugetar este de peste un miliard 500 de milioane de lei. Deci, aparent, acesti bani, daca se ia la nivel de Guvern, ar trebui sa fie nu mai mult de un miliard 500 de milioane pentru a finanta acest deficit bugetar.

Elena Cioina: In cazul in care Rusia totusi va decide, este posibil sa dea acesti bani, daca ne uitam dupa exemplul Kazahstanului, caruia i-a promis acelasi lucru?

Veaceslav Negruta: Eu vreau sa spun asa. Ca este doar un balon electoral. Sa vedeti cu aceste balon peste o luna si jumatate dispare. Cum s-a mai intamplat si in alte cazuri. Daca va mai aduceti aminte in prima campanie electorala, din februarie, s-au promis 500 de mii de tone de motorina daca nu gresesc. Pana la urma s-au invirtit niste bani prin conturi si asa si nu a mai inteles nimeni ce a fost asta, dar a fost o sustinere politica a presedintelui Voronin, cand a fost la Moscova. Fix asa si acum – presedintele Voronin a mers la Moscova si s-a vorbit despre cele 500 de milioane de dolari. Sa vedeti ca pana la urma sa modifici Legea bugetului federal nu este chiar atat de simplu cu cat deputatii pleaca in concedii, campania electorala se va finaliza la noi la 29 iulie. Ma rog, se mai uita multe lucruri. Dar pana la urma e doar un balon electoral pentru a arata cine este fratele mai mare care are grija de noi. Pentru ca ne-am izolat politic de Uniunea Europeana, ne-am izolat si de structurile financiare care, de fapt, au fost partenerii nostri de dezvoltare, dar in care am dat cu piciorul.
Previous Next

XS
SM
MD
LG