Linkuri accesibilitate

Noi concluzii în cazul decesului lui Valeriu Boboc


Valeriu Boboc
Valeriu Boboc

Un medic legist britanic infirmă rezultatele autopsiei oficiale - Procuratura Generală tace

Moartea lui Valeriu Boboc, tânărul de 23 de ani care a decedat în seara protestelor din 7 aprilie, a fost cauzată de lovituri. Aceasta ar fi concluzia recentei expertize medico-legale a cadavrului exhumat. Expertiza realizată de un expert britanic este ţinută deocamdată în secret de procuratură,

Procuratura generală a primit acum câteva zile concluzia expertului internaţional invitat să examineze corpul exhumat al lui Valeriu Boboc. Procuratura însă nu face publică această concluzie pentru că nu îi atribuie valoare de probă atîta timp cît nu dispune decît de varianta electronică. Cel puţin asta rezultă din declaraţia oficială de astăzi a PG. Şefa serviciului de presă a Procuraturii Generale, Maria Vieru: "Răspunsul remis procurorilor moldoveni de către expertul internaţional privind cauzele decesului cetăţeanului Valeriu Boboc, nu reprezintă altceva decît un document electronic – act ce nu se încadrează în prevederile normelor de procedură penală".

Cu toate acestea, comunistul Vladimir Ţurcan, preşedintele Comisiei abilitate să investigheze evenimentele de după 5 aprilie, a declarat ieri, citat de presa de la Chişinău, că i-ar fi cunoscute concluziile expertului, care ar fi constatat că tânărul a fost bătut. Ţurcan a spus că acum urmează să se investigheze cine l-a bătut: poliţia sau alţi manifestanţi.

Avocatul familiei lui Valeriu Boboc, Valeriu Pleşca spune că procuratura încălcă legislaţia atunci când divulgă unor terţi concluziile expertizei şi le tăinuieşte de partea vătămată – familie. "Codul de procedură penală prevede că procurorul este obligat să aducă la cunoştinţa părţilor raportul de expertiză imediat dar nu mai mult de trei zile. Deja de patru zile încercăm să facem cunoştinţă cu acest raport de expertiză. Procurorul se ascunde de noi, încuie uşa. Se ascund careva adevăruri şi se fac careva interpretări, nu ştiu, este un fapt cert că de noi se tăinuieşte".

Expertul în medicină legală de la Londra, Darrick John Pounder a fost invitat de apărare să expertizeze cadavrul exhumat al lui Valeriu Boboc. El a avut şi mandatul Procuraturii generale pentru această expertiză, care a considerat insuficiente şi contradictorii concluziile legiştilor locali. Aceştia formulaseră o concluzie finală arătând că decesul a survenit după un stop cardiac, provocat eventual de lovituri la gât, de starea de ebrietate sau de o afecţiune cardiacă.

Concluziile legistului de la Londra urmează să fie comunicate comisiei locale de legişti create suplimentar care urmează să ţină cont de ea la formularea unei noi concluzii în acest caz. După confirmarea impotezei că tânărul a murit urmare a loviturilor ce i-au fost aplicate ancheta va avea sarcina să identifice persoanele vinovate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG