Linkuri accesibilitate

Obţinerea vizei graţie unui ocol prin Odessa


Ziariştii români în căutarea unor căi mai lesnicioase de a obţine viza moldoveană

Reporterii Romaniei libere au dovedit ca sistemul de vize impuse romanilor pentru a intra in Republica Moldova nu e decat o masura luata in pripa si care poate fi ocolita relativ usor. Pentru ca la consulatul moldovean din Bucuresti e aproape imposibil sa obtii viza intr-un interval acceptabil, jurnalistii s-au interesat si au aflat ca la alte consultate moldovenesti lucrurile nu stau asa. Le-a fost usor de pilda sa obtina viza de la consulatul din Odessa, fara scrisoare de invitatie din partea unui moldovean. Numai ca pentru asta au trebuit sa parcurga 800 de kilometri prin Ucraina, de la Cernauti la Odessa. O alta poarta de intrare lesnicioasa in Moldova este Transnistria. Moldova nu recunoastre Transnistria ca stat si deci nu si-a organizat puncte vamale la granita cu regiunea separatista. Granicerii transnistreni verifica pasapoartele, dar nu au dreptul sa puna vreo viza de intrare. Moldovenii stiu asta si accepta tacit. In schimb, arata reporterii de la Romania libera, transnistrenilor trebuie sa le dai spaga ca sa ajungi la Chisinau. Au incercat si varianta obtinerii unei invitatii contra plata de la un cetatean moldovean. Au reusit la Bucuresti, cu o moldoveanca necajita, care a facut asta batand de nenumarate ori drumurile pe la autoritatile din tara ei si contra sumei de 30 de euro. Comentariul Tamarei: “Ei fac asta special, ca sa iti taie pofta. Dar cu cine sa te bati?”

Daca ieri ziarele romanesti informau ca relatiile dintre Romania si Ucraina au fost analizate cu usile inchise in parlamentul de la Kiev, astazi Ziua lamureste lucrurile: dosarul cu pricina nu s-a discutat, pentru ca in Rada Suprema parlamentarii s-au certat pe probleme politice autohtone, respectiv pe impartirea posturilor guvernamentale ramase vacante. Si alte chestiuni s-au dovedit mai presante. De pilda, termenul limita de 7 iulie dat de Rusia pentru achitarea datoriilor restante la gaze.

In Cotidianul, este selectata o stire de senzatie din Ucraina, si anume cazul unui procuror si al sefului politiei din districtul Holovanovka, suspectati ca ar fi omorat 15 oameni in ultimii ani. Complicele lor, cel putin intr-unul, dintre omoruri, ar fi fost un deputat de la Kiev.
XS
SM
MD
LG