Linkuri accesibilitate

Spre o destabilizare a situației din Irak ?


Intensificare a atentatelor cu bombe după predarea operațiunilor de securitate forțelor irakiene

In Irak se inregistreaza cele mai grave acte de violenta de la anuntata retragere a fortelor americane. Este acest fenomen unul ingrijorator pe termen lung?

Explozii au ucis 60 de persoane ieri, in Irak. Fortele americane s-au retras din zonele urbane si intrebarea care se pune este in ce masura, irakienii sint in stare sa mentina ordinea publica in tara ori daca, dimpotriva, violentele pot scapa de sub control. Atacurile recente demonstreaza ca insurgentii intentioneaza sa destabilizeze Irakul, odata ce Statele Unite isi muta centrul de interes catre Afganistan. Pe ansamblu nivelul violentei este mult scazut fata de anii trecuti, dar focare inca mai exista in regiunea Bagdad si in nordul Irakului.

Cel mai grav incident de ieri s-a produs in orasul Tal Afar, din nordul tarii. Presedintele Irakului, Jalal Talabani a condamnat actele de violenta spunind ca ele au la origine “fortele raului si terorismului”, care incearca sa demoralizeze populatia. Circa 130 de mii de militari americani se afla inca in Irak, dar au un profil redus in operatiunile de securitate, urmind ca treptat sa fie complet retrasi pina la sfirsitul lui 2011. Reactia opiniei publice irakiene este mixta: unii se bucura ca tara este pe cale sa devina suverana, altii sint insa ingrijorati ca acum extremistii au un mai mare spatiu de manevra. Populatia nu are incredere in capacitatea fortelor de securitate irakiene. In nord situatia este grea din cauza tensiunilor inter-etnice. Un deputat siit din regiunea Mosul crede ca fortele kurde, care controleaza teritoriul ar trebui sa permita armatei irakiene sa se ocupe de securitate.

Tensiunile dintre irakienii arabi si kurzi, care detin puterea in nord sint considerate o amenintare grava la adresa stabilitatii tarii. Diversele factiuni incearca sa controleze orasul Kirkuk , bogat in titei. Statele Unite doresc in prezent sa-si redefineasca raporturilor cu guvernul irakian. Premierul Nuri al-Maliki nu a reusit in lunile in care violentele s-au redus sa puna bazele unei relatii mai armonioase intre diversele etnii. De aici si teama ca violentele vor reizbucni. Al-Maliki pe de alta parte sustine ca eforturile cabinetului sau dau rezultare si a cerut public Americii sa nu se amestece. Pe de alta parte irakienii inteleg ca au nevoie de Statele Unite inca multi ani, pentru ajutoare si sprijin de securitate.
XS
SM
MD
LG