Linkuri accesibilitate

Măsurile anti-criză propuse de social-democrați


Dumitru Braghiș
Dumitru Braghiș

Interviu cu Dumitru Braghiș (PSD)

Europa Liberă: Dacă ne-am referi la situaţia economică din R. Moldova, care sunt primele trei măsuri anti-criză ale Partidului Social Democrat?

Dumitru Braghiş: În primul rând este vorba de creşterea potenţialului de cumpărare a cetăţenilor prin aplicarea mai multor mecanisme de blocare a creşterii preţurilor şi invers, de reducere. O altă măsură ar fi oferirea locurilor de muncă. Cetăţenii trebuie să aibă posibilitatea să-şi câştige un salariu decent pentru a supravieţui. Şi încă o soluţie anti-criză ar fi înlocuirea importurilor masive la preţuri enorme cu producţia autohtonă care are un preţ mult mai convenabil, mult mai acceptabil pentru cetăţenii R. Moldova. Nu trebuie multă minte ca să le dai peste „labă” celor care astăzi aduc de exemplu carne în ţară şi o vând la preţuri de trei ori mai mare decât costul real. Pe de altă parte, practic, distrug toţi producătorii de carne autohtonă care ar avea posibilitate să vândă această carne la un preţ mai mic. Acelaşi lucru la capitolul lapte, la capitolul legume. Guvernarea actuală, prin diferite mecanisme susţine câteva grupări care sunt pe lângă această guvernare şi care au monopolizat tot importul în ţară.

Europa Liberă: În cât timp credeţi că vor da rezultate aceste măsuri anti-criză?

Dumitru Braghiş: În funcţie de cine le va realiza. Eu cred că majoritatea ascultătorilor au auzit despre iniţiativele comuniştilor încercând să ducă toată povara fiscală, toată povara acestor reforme în perioada de criză, pe umerii cetăţenilor şi în primul rând a celor care au cele mai mici salarii, majorându-le impozitele. De aceea, dacă vor face acest lucru nişte pseudo-economişti care au şi înaintat propunerile respective, cred că nu nu vom avea un rezultat degrabă. Iar dacă vor fi implicaţi oameni care au înţeles ce au propus şi cunosc cum funcţionează mecanismele economice în ţară, atunci cred că efectul s-ar putea simţi în câteva luni.

Europa Liberă: Mizaţi pe ajutorul Est-ului sau a Vest-ului?

Dumitru Braghiş: Cred că Partidul Social Democrat şi eu personal am demonstrat destul de clar că noi nu suntem nici vasalul Est-ului şi nici participanţi la proiectele Vestului. Suntem reprezentanţii celor 20 de mii de membri ai PSD, împreună cu Uniunea Centristă, cu care mergem pe o listă comună, 40 de mii. Am demonstrat nu doar o dată că noi avem interesele R. Moldova, interesele membrilor noştri şi nici într-un caz interesele unor state străine.
XS
SM
MD
LG