Linkuri accesibilitate

Radoslaw Sikorski oferă sprijinul Poloniei la negocierile cu UE


Radoslaw Sikorski
Radoslaw Sikorski

Şeful diplomaţiei polonez aminteşte şi condiţiile unei astfel de asistenţe avocaţiale: alegeri libere şi corecte, libertatea presei

Ministrul Rodoslaw Sikorski a tinut sa sublinieze ca Polonia este cea care a dat lumii miscarea Solidarnost si a reusit sa realizeze tranzitia de la dictatura comunista la democratie, sugerind astfel ca faima polonezilor de iubitori de libertatea este un brand pretios si asistenta unui asemenea avocat ca Polonia trebuie sa fie mobilizatoare pentru societatea moldoveneasca. Dupa care seful diplomatiei de la Varsovia a enumerat conditiile pe care trebuie sa le onoreze Moldova ca sa beneficieze de asistenta Poloniei in negocierea unei noi relatii cu Uniunea Europeana: "Sunt de fapt niste lucruri pe care Chisinaul le-a auzit, nu neaparat si cu placere, in repetate rinduri de la mesageri ai Consiliului Europei si ai Uniunii Europene. Lista contine un diapazon larg de conditii de la asigurarea unor alegeri libere si corecte, pina la necesitatea de a incetateni o veritabila libertate a presei".

Ministrul polonez a reiterat si conditia ca autoritatile molodvene sa asigure tratament egal tuturor cetatenilor Uniunii Europene, in special in ceea ce priveste politica de vize. Altfel zis, Chisinaului iar i se reproseaza ca a introdus regim de vize pentru Romania.

Ma intrebam de ce ministrul Sikorski a ales sa sonorizeze anume in fata reprezentantilor societatii civile lista de conditii pe care trebuie sa o intruneasca Republica Moldova ca sa beneficieze de asistenta Poloniei in calitatea de avocat benevol in procesul de negociere a unei relatii mai avansate cu Uniunea Europeana? Ar fi lesne de presupus ca seful diplomatiei s-a ferit sa prezinte oferta direct autoritatilor moldovene, alias partidului de guvernamint, cu numai citeva zile inainte de scrutinul parlamentar, ca sa evite astfel un gest electoral in beneficiul unuia dintre concurenti, adica sa nu calce pe grebla pe care in 2005 au calcat Traian Basescu si Mihail Saakashvili.

In rindul al doilea, as mai putea presupune ca ministrul Sikorski are cea mai mare incredere in societatea civila care, in competitie cu presa platita de la buget, ar fi in masura sa transmita nedistorsionata oferta Varsoviei catre intreaga populatie.

In rest ministrul polonez nu a cautat sa fie foarte original si a repetat laitmotivul cunoscut autoritatilor dar si cetatenilor de rind – este la discretia Moldovei sa aleaga intre Uniunea Europeana, cu conditiile dure de promovare si libertatea de a ramine in afara acestei uniuni continentatale.

Intre altele, ministrul Sikorski a punctat, parca accidental, urmatorul fapt: japonezii si coreenii care investesc masiv in economia Poloniei o fac nu neaparat de dragul investirii in spatiul polonez, ci pentru ca investesc in economia intregii Uniuni Europene. Sugestia lui Sikorski a fost mai mult decit stravezie pentru cei care au urechi sa o auda, fireste.
Previous Next

XS
SM
MD
LG