Linkuri accesibilitate

"Euromonitor" constată lipsa de profunzime a reformelor operate de comunişti


Valeriu Prohnitchi, Igor Botan, Oleg Cristal
Valeriu Prohnitchi, Igor Botan, Oleg Cristal

Raport întocmit de ADEPT şi Expert Grup

Alegerile din 5 aprilie şi tot ce a urmat au dat in vileag, ca hirtia de turnesol, lipsa de profunzime a reformelor operate de autorităţi. Este una din concluziile formulate de autoriii unui nou raport intitulat „Euromonitor”, raport întocmit de două asociaţii de la Chişinău, ADEPT şi EXPERT Grup.

Directorul Asociaţiei pentru democraţie participativă ADEPT, Igor Boţan spune că R. Moldova are nevoie de modernizare sistemica şi de revenire la normalitate, de vreme ce reformele despre a caror aplicare s-a raportat in planul de Acţiuni UE-RM, au cedat in conditiile turbulenţelor din aprilie.

Eperţii de la ADEPT şi Expert Grup atesta regrese în domeniile drepturilor omului, accesului la informaţie, libertăţii presei, independenţa justiţiei şi rezolvării problemei transnistrene. La evoluţii pozitive experţii notează ajustarea Codului Electoral la cerinţele Consiliului Europei precum şi prevenirea şi combaterea corupţiei.

În plan economic declinul s-ar datora confluenţei celor două crize – politică şi economică. Singura acţiune pozitivă, ar fi, în opinia directorul Expert Grup, Valeriu Prohniţchi, menţinerea în limite acceptabile a inflaţiei. Cât priveşte investiţiile străine, aici experţii văd carenţe grave. Valeriu Prohniţchi: "Un lucru grav este că pentru prima dată în trimestrul I şi II observăm un fenomen de dezinvestire, adică de reducere a investiţiilor străine ca sold absolut. Este un lucru extrem de îngrijorător, pentru că aceasta denotă scăderea confidenţei investitorilor străini în R. Moldova şi chiar putem vorbi de plecarea unor investitori din R. Moldova. Nu este clar despre ce companii vorbim, dar acest lucru este clar din balanţa de plăţi pentru primul trimestru".

Şi comerţul extern a avut de suferit în lunile aprilie-iunie, spune Valeriu Prohniţchi: "În comerţul extern au continuat tendinţele din primul trimestru, importurile scad dramatic, exporturile scad, dar mai puţin dramatic. Toate acestea sunt condiţionate de scăderea remitenţelor de la cetăţenii moldoveni. Pe lângă aceasta avem în R. Moldova circa 220 de companii moldo-române, care practic şi-au sistat activitatea din cauza că managerii lor, după stabilirea regimului de vize, nu au putut veni în Republica Moldova".

Care pot fi consecinţele unor asemenea regrese, semnalate de experţi? L-am întrebat pe IgorBoţan: "Conseciţele le vedeţi în sondajele de opinie. Aproape jumătate din cetăţeni resimt consecinţele crizei economice. Cred că principalul impact va fi că o bună parte din cetăţeni va fi în continuare motivată să părăsească această ţară. Deci impactul este foarte îngrijorător".

Euromonitorul este un raport întocmit la fiecare trei luni de asociaţiile ADEPT şi Expert Grup, care şi-au propus să monitorizeze modul în care autorităţile înfăptuiesc reformele pe care s-au angajat să le facă semnând Planul de acţiuni Uniunea Europeană - Republica Moldova.
XS
SM
MD
LG