Linkuri accesibilitate

În faţa Republicii Moldova stă era post-comunistă


Paradoxul Moldovei: tranziţia post-comunistă va fi probabil gestionată împreună cu comuniştii

Miza alegerilor este, bineinteles viitorul Republicii Moldova si al cetatenilor ei. In fata Republicii Moldova sta o era noua : era post-comunista. Procesul tranzitiei post comuniste in Republica Moldova este foarte intirziat in raport cu restul Europei Rasaritene. Este intirziat cu aproape doua decenii. Dar paradoxul din Republica Moldova face ca tranzitia post-comunista sa trebuiasca a fi gestionata, realizata impreuna cu partidul comunistilor, majoritar, daca, intr-adevar comunistii obtin mai mult de jumatate din locurile parlamentului.

Acest partid va fi supus in mod inevitabil unui proces de uzura, uzura politica, uzura morala, uzura generationala, prin trecerea naturala a generatiilor in viata politica a tarii. Deci, va fi un proces de atrofiere lenta a partidului comunistilor. Deci este un proces natural, atit politic cit si sociologic cit si demografic.

Moldova nu ar fi singurul caz. Au mai fost exemple, chiar si tranzitia post comunista din Romania a fost gestionata de urmasii partidului comunist, constituiti in FSN, condus de domnul Ion Iliescu. O tranzitie in Romania lenta, dureroasa, defectuoasa, dar determinata, in mod inevitabil de optiunile majoritatii electoratului din anul 1990. De altfel nici in Romania nu au fost procese anticomuniste, au avut loc procese doar ale celor implicati in masacre, in uciderea a sute de oameni in luna decembrie 1989. Situatia in Republica Moldova este cu totul alta.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG